Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
25°C

Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében

2023. június 10. 15:10
Kijött a KSH legfrissebb statisztikája az ország munkanélküliségi rátájáról, ahol vármegyékre lebontva Veszprém neve mellett szerepel a legkisebb érték.

4,1% - ez az országos munkanélküliségi ráta 2023 első negyedévében, ami az összes vármegyének, valamint Budapestnek az adatait átlagolja. Veszprém vármegye számai viszont eltérnek ettől az átlagértéktől, sőt, az egyik szélesőértéket pont itt kell keresni, ha a KSH legújabb statisztikáját szemezgeti valaki.

Itt ugyanis mindössze 1,3% a munkanélküliség, ezzel Komáron-Esztergommal holtversenyben az ország legjobb mutatójával rendelkezik. A térség ezzel nem valamilyen kiugró eredményt ért el, mondhatni tartja konstans jó teljesítményét, hiszen egészen 2022 elejéig kell visszamenni ahhoz, hogy ne Veszprém neve szerepeljen az élen. Akkor egyébként Vas megye előzte meg.

A 2023 első negyedéves adatokból az is látszik, hogy Veszprémhez hasonlóan rendkívül alacsony még a munkanélküliség a már említett Komárom-Esztergomban, Győr-Moson-Sopronban és Csongrád-Csanádban, itt mindenhol 2% alatt van. A környező vármegyéket nézve, Fejérben 2,8%, Somogyban 7,8% - ez egyébként az egyik legrosszabb mutató a listában - Zalában pedig 4,6%-os a munkanélküliség.

A lista legvégén Nógrád vármegye van, ahol 8,7%-os a munkanélküliség, Budapesten pedig 2,1%.

Az eredményekben magyarázatát a portálunkon is rendszeresen megjelenő helyi érdekeltségű gazdasági hírekben is lehet keresni. A Continental például 4000 embernek ad megélhetést, de kimagasló még a Valeo is a maga 2000 foglalkoztatottjával, de az ajkai Bock, vagy a pápai Yanfeng is 1000 fölötti alkalmazottat tudhat magáénak.

Ha kicsit messzebb megyünk az időben, egészen a koronavírus-járványig, akkor is találunk bőven olyan híreket, amik ugyanúgy összekapcsolódnak a mostani statisztikai számokkal. Ilyen volt az, amikor Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter többször járt személyesen is a környék cégeinél, ahol különböző kormányzati támogatásokat jelentett be, de mindegyikben azonos volt az, hogy ezekkel a munkahelymegtartást és munkahelyteremtést támogatta a magyar kormány.

vehir.hu
további cikkek
A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést gazdaság Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden. 2024. május 29. 11:35 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.