Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében

2023. június 10. 15:10
Kijött a KSH legfrissebb statisztikája az ország munkanélküliségi rátájáról, ahol vármegyékre lebontva Veszprém neve mellett szerepel a legkisebb érték.

4,1% - ez az országos munkanélküliségi ráta 2023 első negyedévében, ami az összes vármegyének, valamint Budapestnek az adatait átlagolja. Veszprém vármegye számai viszont eltérnek ettől az átlagértéktől, sőt, az egyik szélesőértéket pont itt kell keresni, ha a KSH legújabb statisztikáját szemezgeti valaki.

Itt ugyanis mindössze 1,3% a munkanélküliség, ezzel Komáron-Esztergommal holtversenyben az ország legjobb mutatójával rendelkezik. A térség ezzel nem valamilyen kiugró eredményt ért el, mondhatni tartja konstans jó teljesítményét, hiszen egészen 2022 elejéig kell visszamenni ahhoz, hogy ne Veszprém neve szerepeljen az élen. Akkor egyébként Vas megye előzte meg.

A 2023 első negyedéves adatokból az is látszik, hogy Veszprémhez hasonlóan rendkívül alacsony még a munkanélküliség a már említett Komárom-Esztergomban, Győr-Moson-Sopronban és Csongrád-Csanádban, itt mindenhol 2% alatt van. A környező vármegyéket nézve, Fejérben 2,8%, Somogyban 7,8% - ez egyébként az egyik legrosszabb mutató a listában - Zalában pedig 4,6%-os a munkanélküliség.

A lista legvégén Nógrád vármegye van, ahol 8,7%-os a munkanélküliség, Budapesten pedig 2,1%.

Az eredményekben magyarázatát a portálunkon is rendszeresen megjelenő helyi érdekeltségű gazdasági hírekben is lehet keresni. A Continental például 4000 embernek ad megélhetést, de kimagasló még a Valeo is a maga 2000 foglalkoztatottjával, de az ajkai Bock, vagy a pápai Yanfeng is 1000 fölötti alkalmazottat tudhat magáénak.

Ha kicsit messzebb megyünk az időben, egészen a koronavírus-járványig, akkor is találunk bőven olyan híreket, amik ugyanúgy összekapcsolódnak a mostani statisztikai számokkal. Ilyen volt az, amikor Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter többször járt személyesen is a környék cégeinél, ahol különböző kormányzati támogatásokat jelentett be, de mindegyikben azonos volt az, hogy ezekkel a munkahelymegtartást és munkahelyteremtést támogatta a magyar kormány.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.