Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
14°C
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
14°C

Már nagyítóval kell keresni a munkanélküliséget Veszprém vármegyében

2023. június 10. 15:10
Kijött a KSH legfrissebb statisztikája az ország munkanélküliségi rátájáról, ahol vármegyékre lebontva Veszprém neve mellett szerepel a legkisebb érték.

4,1% - ez az országos munkanélküliségi ráta 2023 első negyedévében, ami az összes vármegyének, valamint Budapestnek az adatait átlagolja. Veszprém vármegye számai viszont eltérnek ettől az átlagértéktől, sőt, az egyik szélesőértéket pont itt kell keresni, ha a KSH legújabb statisztikáját szemezgeti valaki.

Itt ugyanis mindössze 1,3% a munkanélküliség, ezzel Komáron-Esztergommal holtversenyben az ország legjobb mutatójával rendelkezik. A térség ezzel nem valamilyen kiugró eredményt ért el, mondhatni tartja konstans jó teljesítményét, hiszen egészen 2022 elejéig kell visszamenni ahhoz, hogy ne Veszprém neve szerepeljen az élen. Akkor egyébként Vas megye előzte meg.

A 2023 első negyedéves adatokból az is látszik, hogy Veszprémhez hasonlóan rendkívül alacsony még a munkanélküliség a már említett Komárom-Esztergomban, Győr-Moson-Sopronban és Csongrád-Csanádban, itt mindenhol 2% alatt van. A környező vármegyéket nézve, Fejérben 2,8%, Somogyban 7,8% - ez egyébként az egyik legrosszabb mutató a listában - Zalában pedig 4,6%-os a munkanélküliség.

A lista legvégén Nógrád vármegye van, ahol 8,7%-os a munkanélküliség, Budapesten pedig 2,1%.

Az eredményekben magyarázatát a portálunkon is rendszeresen megjelenő helyi érdekeltségű gazdasági hírekben is lehet keresni. A Continental például 4000 embernek ad megélhetést, de kimagasló még a Valeo is a maga 2000 foglalkoztatottjával, de az ajkai Bock, vagy a pápai Yanfeng is 1000 fölötti alkalmazottat tudhat magáénak.

Ha kicsit messzebb megyünk az időben, egészen a koronavírus-járványig, akkor is találunk bőven olyan híreket, amik ugyanúgy összekapcsolódnak a mostani statisztikai számokkal. Ilyen volt az, amikor Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter többször járt személyesen is a környék cégeinél, ahol különböző kormányzati támogatásokat jelentett be, de mindegyikben azonos volt az, hogy ezekkel a munkahelymegtartást és munkahelyteremtést támogatta a magyar kormány.

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.