Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megnyílt a Fixir, az adatművészet szentélye Veszprémben

2023. június 17. 22:51
Csupán pár hete nyitott meg a Foton audiovizuális központ a Tűztorony lábánál, szombaton már egy másik attrakció miatt gyűltek össze az emberek az udvarban. A Fixir digitális kiállítótér és médialabor gondolata jóval megelőzte a korát, idén viszont végre testet öltött ez az ötlet az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően. Ez a fejlesztés is azok során gyarap-tja, amelyek 2023 után is itt maradnak Veszprémben.

A művészetnek van egy érdekes ága, amitől ugyan sokan idegenkednek, mégis egyre nagyobb teret hódít. Megfelelő kezekben pedig igazi közönségszórakoztató remekművek születhetnek. Ez a digitális művészet, ami egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, de csak a jelen korban került a mainstream érdeklődés középpontjába, főleg a mesterséges intelligencia térhódításával.

Veszprém legújabb kulturális projektje erre épül. A Fixir névre keresztelt digitális kiállítótér és labor ugyanis a high-tech technológia minden fontosabb vívmányát felsorakoztatja azzal a csavarral, hogy mindezt a művészeteknek szenteli.

A Foton mellett – amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen – ugyanis felépült egy speciális, interaktív élményre alapozó kiállítótér, valamint egy olyan labor, ami alkalmas lesz tréningek, workshopok megtartására is.

Ez, hogy Veszprém művészeti világa a digitalizáció felé is nyisson már 2005-ben felmerült a Művészetek Házában, az akkori igazgató, Hegyeshalmi László Áfrány Gábor és Németh Orsolya kollégáival együtt fogalmazták meg terveiket, amik sokáig megmaradtak ezen a szinten. Az eltelt idő alatt aztán a technológia is fejlődött, végül az EKF-nek köszönhetően megjött a lehetőség is, hogy újragondolva, de alapjaiban ugyanazt a tervet, amit 2005-ben kitaláltak megvalósítsák.

Így jött létre a Fixir, aminek ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották a Vár utca 17. szám alatti új kulturális központban.

A megjelent vendégeket elsőként Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója köszöntötte, ő külön kiemelte az ötletgazdákat is, valamint hozzátette, hogy mindezt a Művészetek Háza 30. születésnapján, 2023-ban sikerült megvalósítani, ami egy hatalmas ajándék a kulturális intézménynek.

A köszöntők sorát Porga Gyula polgármester folytatta, ő egy Ottlik Géza idézettel készült, miszerint a világot nem csak megismerni kell, hanem hozzátenni valamit. Az EKF infrastrukturális fejlesztései, amivel a régi, használaton kívüli épületeket újítják fel, az ottliki gondolat első részét teljesíti, de az olyan beruházásokkal válik teljessé, mint amilyen Fixir is, ami szintén egy több száz éves épületben, a Fotonnal együtt kapott helyet.

A helyszín egyébként sokáig kérdéses volt, végül a legjobbat sikerült megtalálni neki a Várban. Erről már Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója beszélt a megnyitón. Ő külön kitért a Fixir médiaműhely funkciójára is, ahol számos szoftverrel és modern technológiával lehet majd megismerkednie művészeknek. A számítógépes programok mellett 3D-nyomtató és VR-szemüveg is van a központban.

Mike Friderika arra is kitért, ezt az edukációs vonalat szeretnék majd nemzetközivé tenni, tehát a magyar művészek mellett külföldieket is várnak majd Veszprémbe, direkt a Fixirbe.

A megnyitón szakmai oldalról Orosz Márton, művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója szólt a megjelentekhez. Ő beszédében kitért arra is, hogy a mesterséges intelligenciától sokan tartanak, holott, ha jó kezekben van, akkor számos lehetőséget rejt magában, ezt lehet „adatművészetnek” is nevezni. Maga a digitális művészet pedig már az informatika megjelenése óta jelen van, ami az 1960-as évekre tehető, azóta pedig a művészettörténet részévé vált.

A megnyitó után mindenkinek lehetősége volt megtekintenie a médialabort, valamint mellette a Fixir kiállítóterét is, ahol elsőként az NXY / a kiégő izzók és Andristyák Marcell kiállítását lehetett nem csak megtekinteni, hanem interaktív módon élvezni, ahogy folyamatosan átalakult a látványvilág a látogató körül. Mindeközben az udvaron emelvén az esemény hangulatát DJ Mesteházy (Syrup) zenélt.

A Művészetek Háza és a Fixir legközelebb a jövő hétvégén, a Múzeumok Éjszakáján készül újabb nagy dobásra, ekkor a most bemutatott kiállítás és rendezvénytér is ugyanúgy látogatható lesz.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. ma 8:38 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.