Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bennet Wiegert emberi nagysága

2023. június 20. 6:02
Ilyen az élet: az egyik kezével ad, a másikkal elvesz, így hosszú távon kiegyenlítődik a mérleg. Mindez a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntője után jutott eszembe, melyen a rendes játékidő nagy részében vezető lengyel Kielce kikapott a német Magdeburg ellen.

A finálé előtt mindkét klub egyszeres BL-győztes volt, és úgy a németek, mint a lengyelek annak idején a Veszprémet győzték le a döntőben: a Magdeburg 2002-ben, a Kielce 2016-ban. (A keletnémet együttes 1978-ban és 1981-ben is a kontinens legjobbja volt, de az egy más rendszerű kupasorozat volt.) Főleg az utóbbi fájt nagyon a magyar rekordbajnok szurkolóinak, ugyanis a klubnak az már e harmadik BL-döntője volt, melyen negyedórával a vége előtt kilenc góllal vezettek a bakonyiak, végül a hosszabbítást követő büntetőlövések eredményesebb végrehajtásával Talant Dujshebaev (akkor is ő volt a lengyelek vezetőedzője) játékosai emelhették magasba a trófeát hét évvel ezelőtt.

A Magdeburg ülhetett Európa trónjára - Fotó ehfcl.eurohandball.comA Magdeburg ülhetett Európa trónjára - Fotó ehfcl.eurohandball.com

A vasárnapi döntőben úgy tűnt, a Kielce fog duplázni a két csapat közül, hiszen a 24. perctől az 55. percig vezetett – volt, hogy négy góllal –, ám ezután a németek akarata érvényesült, akik a hosszabbításban kicsikarták a győzelmet. Pedig elvileg fáradtabban érkeztek a döntőbe, hiszen egy nappal korábban ugyancsak túlórázva, majd hétméteresekkel tudtak nyerni az elődöntőben a címvédő spanyol Barcelona ellen, míg a lengyelek a rendes játékidőben győzték le a francia PSG-t. Szóval, amit a Kielce megnyert 2016-ban, azt most elvesztette, pedig ezúttal meccs közben végig közelebb állt a sikerhez, mint anno a Veszprém ellen. Ha így nézzük, akkor négy elvesztett BL-döntő után most már a bakonyiaknak is járna egy diadal a legrangosabb kontinentális klubtornán. Persze, ehhez előbb újra el kellene jutni a végjátékba, a négyes döntőbe.

A mutatott teljesítmények alapján vitathatatlan, hogy Európa négy legjobb csapata került be a kölni Final4-ba, és végül az diadalmaskodott, amelyik higgadtabb volt a mérkőzések kiélezett pillanataiban. Ilyen kiélezett meccseken mindig szóba kerül a szerencsefaktor, de régi igazság, hogy annak van szerencséje, aki többet tesz érte.

A döntőnek volt egy nagyon szomorú jelenete. A mérkőzés 48. percében 22-21-es kielcei vezetésnél egy időre félbeszakadt a meccs, mert a lelátón rosszul lett egy 50 éves lengyel újságíró. Annak ellenére, hogy azonnal orvosi segítséget kapott, nem sokkal később elhunyt. Amíg állt a játék, Bennet Wiegert, a Magdeburg vezetőedzője odament kielcei kollégájához, Talant Dujshebaevhez, és javasolta, hogy fejezzék be a küzdelmet, mert amint mondta:

„Az életben vannak fontosabb dolgok is a sportnál”.

Rendkívül sportszerű kezdeményezés volt, hiszen ebben az esetben a lengyelek lettek volna a BL-győztesek. Ám ezt Dujshebaev nem fogadta el, nem akart így nyerni. Mintegy 10 perces kényszerszünet után folytatták a mérkőzést, melyet végül hosszabbítás után 30-29-re megnyert a német csapat. A rendkívüli helyzetben tanúsított sportszerű viselkedéséért mindkét vezetőedző Fair Play-díjat érdemelne, különösen a kezdeményező, Bennet Wiegert.

Darcsi István
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.