Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
25°C

Márfi Gyula újra Veszprémben járt

2023. június 23. 21:25
Elsőre talán tisztán vallási témájúnak tűnhet Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek új, „Az Istenkeresés útján” című könyve, de valójában ez egy iránytű lehet azoknak, akik össze vannak zavarodva a megbolydult világban és valamilyen kapaszkodót keresnek életükben. A könyvet csütörtök este mutatták be Veszprémben, telt ház előtt.

A Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában gyülekezett az a közel kétszáz ember, akik kíváncsiak voltak a huszonöt évig Veszprémben szolgálatot teljesítő emeritus érsek, Márfi Gyula legújabb könyvére. A jelenlévők közt veszprémi hívek, szimpatizánsok, valamint városi vezetők – Porga Gyula, Ovádi Péter, Brányi Mária – is jelen voltak. Habár az eseményt könyvbemutatóként hirdették meg, végül annál egy sokkal tágabb, a társadalom több aggasztó jelenségére reflektáló beszélgetéséé kerekedett ki.

Mindezt a Magyar Lélek Alapítvány szervezte meg, ez a civil szervezet már számos alkalommal tartott a keresztény-konzervatív értékrend köré szerveződő tudományos, kulturális és közéleti rendezvényeket, valamint az ő segítségükkel jelent meg Márfi Gyula több írása is nyomtatásban.

Most is ez a sorozat folytatódott, vegyítve egy lényegre törő, egyenes beszélgetéssel a pulpitusnál.

Kapcsolódó cikk
Minden gólhelyzetet be kell lőni!
Amikor nyugállományba vonul egy érsek, nem következik belőle törvényszerűen, hogy az egyházi vezető egyben visszavonul minden közéleti szerepvállalásától is. Márfi Gyula 22 éven át irányította a veszprémi egyházmegyét, közben számtalan alkalommal nyilatkozott keresztény hitéleti kérdésekben, de nem egyszer a muszlim térhódítással kapcsolatban is keményen felszólalt. A nyugalmazott érsekkel beszélgettünk az egyház és a tágabb világ legnagyobb kihívásairól, a mostani társadalmi folyamatok lehetséges következményeiről, valamint a nyugati társadalom paradoxonjairól és a mögötte álló célokról.

Mielőtt azonban a veszprémi közönséggel újra találkozott volna Márfi Gyula, még Oberfrank Pál, a színház igazgatója, a házigazda, valamint Sztojalovszky Béla, a Magyar Lélek Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte megjelenteket.

Ő rövid beszédében méltatta az emeritus érseket, aki – mint fogalmazott – a kereszténységért végzett munkája és nem egyszer harcai során talán leginkább a tanításban lelte meg talentumát. Valahol pedig ez a könyv is erről szól, egyfajta tanítás a bizonytalan lelkeknek.

De hogy pontosan milyen tartalom van a borító mögött, arról dr. Garaczi Imre, filozófus beszélgetett Márfi Gyulával.

Felvezetésképpen egy kevésbé sem ideális aktuális korképet mutatott be az érsek beszélgetőpartnere, ahol a keresztény értékek már háttérbe szorultak, mi több, háttérbe szorították azokat a piac és az üzleti világ érdekeltjei.

Az Istenkeresés útjai könyv elsősorban erre reflektál, és ahogy Garaczi Imre is megfogalmazta, egy lélekmegerősítő gyógyszerként is szolgálhat azoknak, akik ebben az értékvesztett világban bolyonganak és keresik a kapaszkodót. Azt a kapaszkodót, ami a keresztény szellemiségben végig itt van a világban, csak meg kell tanulni elkapni és megszorítani.

Márfi Gyula ebben próbál segíteni több fejezeten keresztül, melyekben érinti a mértékletességet, a szabadság és elköteleződés kettősségét, kitér más világvallások megismertetésére is, értekezik a liberalizmus veszélyeiről, valamint az evangéliumokról és a Tízparancsolatról is.

Pszichológia, szociológia, teológia és történelem keveréke a könyv, ahogy ez a bemutatón is elhangzott, mindez jól követhető, egyszerű nyelvezettel, ahogy azt a nyugalmazott érsektől már megszokhatták a veszprémiek az elmúlt évtizedekben.

A bemutatón ugyan minden fejezetbe nem volt lehetőség belemélyedni, de így is voltak olyan részek, amelyeken hosszabb gondolatmeneteken át elidőztek. Ilyen volt a mértéktartás kérdésköre is, és Márfi Gyula rögtön egy meghökkentő kijelentéssel állt elő, miszerint nincs olyan dolog, amit ne lehetne túlzásba vinni, ilyen az istenszeretet is. Példaként az ókori emberáldozatokat hozta, de a vallási megfontolásból végzett túlzott önsanyargatás is ide tartozik szerinte. „Ha Isten szeret engem, én miért ne szerethetném magam?” – tette fel az egyszerűen eldönthető kérdést. A megoldás az összhangban rejlik, amit nem lenne nehéz megtalálni, csak sok a kísértés a mai világban, hopgy átlépjük a határokat.

A beszélgetésen kitértek globális világpolitikai témákra is, elsősorban Európa helyzetére, ami szintén nem rózsás. Márfi Gyula több statisztikát is hozott, hogy milyen mértékben fogy a keresztény gyökerű lakosság száma, elsősorban azért, mert a fiatalok nem vállalnak gyermeket. Eközben az iszlám vallású migránsok bejönnek ezekbe a kiüresedő terekbe, és a saját kultúrájukat kezdik építeni. Náluk ráadásul a gyermekvállalás is más helyzetben van, lévén, hogy egy iszlám férfinek több felesége is lehet a Korán szerint.

Mindez viszont csak egy tünet, a valódi probléma az Európai Unió alapvető értékrendszerében van, ahonnan a kereszténységet teljesen kiszorították a liberalizmus eszméi. Holott ezek ugyanúgy megtalálhatók a keresztény hitben is, mint például a szabadság, az egymás elfogadása és szeretete. A liberalizmus viszont – ahogy erről korábban már szó esett – nem tudott mértékletességet tartani. Így vert gyökeret Európában többek közt az LMBTQ-lobbi is.

„Milyen jó viszont, hogy Magyarországon nem azt kell mondani, hogy jó estét hölgyeim, uraim, transzok, homoszexuálisok, ciszgenderek, queerek, hanem elég annyit: hölgyeim és uraim.” Márfi Gyula ezzel a példával illusztrálta azt, hogy a feje tetejére állt világban azért vannak olyan szigetek, ahol még mindig a normalitás és az igazi keresztény értékek a meghatározók és Magyarország pont ilyen hely.

A könyvet a Magyar Lélek Alapítvány honlapján keresztül lehet beszerezni.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. tegnap 13:49 Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.