Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Erre lehet jövőt építeni

2023. július 4. 6:02
A magyar junior férfi kézilabda-válogatott ezüstérmet nyert a Németországban megrendezett U21-es világbajnokságon. Csak egy meccset nem tudtak megnyerni fiataljaink, a házigazda németek elleni döntőt, ám ennek ellenére minden dicséretet megérdemelnek.

A csapat gerincét veszprémi kötődésű (itt nevelkedő vagy egy ideig itt kézilabdázó) játékosok alkották: Fazekas Gergő, Ilics Zoran, Ludmán Marcell, Lukács Péter, Mikler Krisztián, Palasics Kristóf, Pergel Andrej. A kispadról három olyan kiváló szakember irányította a válogatottat, akik ugyancsak jelentősen kötődnek a királynék városához: Sótonyi László szövetségi edző, valamint két segítője, Tombor Csaba és Szathmári János.

A magyar válogatott a második helyen zárta a korosztályos vb-t - Fotó: IHFA magyar válogatott a második helyen zárta a korosztályos vb-t - Fotó: IHF

Annak ellenére, hogy utánpótlás korosztályról van szó, ezek a srácok már nem gyerekek. Természetesen van még hová fejlődniük, és kell is, hiszen ők az elkövetkező időszak magyar kézilabdázói, rájuk kell építeni a sportág hazai jövőjét. Az elért eredmény és a mutatott teljesítmény azt mutatja, hogy lehet is. A cél az lenne, hogy felnőtté érvé egyszer az igazi világbajnokságon is döntőt játsszanak. Ez nem lesz egyszerű, mert köztudott, hogy szakmailag a legnehezebb feladat átkísérni a fiatalokat az utánpótlás korcsoportból a felnőttbe. Erre számos példát találunk a magyar női kézilabdában, hiszen a lányok az utánpótlás korosztályokban mindent megnyertek, de ez nem hozta magával azt, hogy ezt nővé érve is megtegyék.

Felmerül a kérdés: mi kell ahhoz, hogy ezek a játékosok a felnőtt mezőnyben is olyan eredményesek legyenek, mint az utánpótlás korcsoportokban? Nos, sok minden. Elsősorban az, hogy folytatódjon a képzésük, mert ezek a fiúk még nem kész játékosok, annak ellenére sem, hogy már az első osztályú bajnokságban szerepelnek. Ehhez kapcsolódik a második feltétel: a megfelelő versenyeztetés. Ugyanis a kispadon ücsörögve nem lehet fejlődni. Tehát olyan csapathoz kell tartozni, amelyiknél rendszeres és folyamatos játéklehetőséget kapnak akkor is, ha időnként hibáznak, mert tudomásul kell venni, hogy még sokat fognak hibázni addig, amíg klasszisokká érnek. Elnézőnek semmiképpen sem kell lenni velük, de türelmesnek mindenképpen.

Darcsi István

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.