Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiderült, hogy melyik bort keresik a legtöbben a Balatonnál

2023. július 18. 20:29
Néhány éve a rozé letaszíthatatlannak tűnt a népszerűségi dobogó legfelső fokáról a borkedvelők körében, mégis aztán átvette ezt a szerepet a Savignon Blanc. A Veszprémi Érseki Pincészet közvéleménykutatásából most kiderül, hogy továbbra is ezeket a borokat keresik-e leginkább a Balaton-felvidék bortúrái során, vagy másfelé fordult az érdeklődés.

Több mint 1200-an töltötték ki azt a kérdőívet, amit a Veszprémi Érseki Pincészet tett közzé, és amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a Balaton környékére szervezett szabadidős elfoglaltságok között mennyire jelenik meg a borkultúra az emberek körében, valamint melyik tételeket keresik leginkább. A nem reprezentatív, ám annál beszédesebb kutatás szerint a kitöltők 2/3-a összekapcsolja balatoni nyaralását egy-egy borkóstolóval, pincelátogatással, vagy olyan elfoglaltsággal, ahol valamilyen formában megjelennek a helyi borok.

De miért is kedvelik ennyire az itteni borokat az emberek? Valószínűleg azért, mert a legtöbben könnyed ízeket és frissességet társítanak az itt készült borokhoz, legalábbis a legtöbben ezt jelölték meg a kérdőívben, amikor arról kérdezték őket, hogy milyen jelzőket kapcsolnának itt készült termékekhez. A kitöltők valamivel több, mint fele (52%) a száraz borok hazájának tekinti a Balaton-felvidéket.

A balatoni régió hat borvidéke – a badacsonyi, a balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a balatonfüred–csopaki, a somlói és a zalai – közül a badacsonyi a legnépszerűbb, a kutatás résztvevőinek 41%-a az ottani pincészetek borait kedveli a legjobban. 23% voksolt a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származókra, 15% pedig a Balaton-felvidék boraira, áll az érseki pincészet összesítésében.

Érdekes volt megismerni azt is, hogy mi alapján választanak maguknak balatoni bort az emberek. Az talán még nem okoz nagy meglepetést, hogy először a bor jellege, azaz fehér, rozé, vagy vörös az, ami számít, utána viszont nézik azt is, hogy melyik borászatból érkezett a palack, milyen a szárazsági foka, de a kitöltők 42%-a még azt is megjelölte, mint szempontot a borválasztáskor, hogy melyik borvidékről származik a kiválasztott tétel. (A bortermelő területeket egyébként megkülönböztetik régió és borvidék szerint. Magyarországon 6 borrégió van, ezeken belül 22 borvidéket számolnak.)

Aki otthonosabban mozog a borkultúrában az azt is tudja, hogy az sem mindegy, milyen hangulat, esemény passzol leginkább egy bizonyos fajta mellé. A kérdőív kitöltői a balatoni borokhoz egyértelműen a könnyedebb baráti, vagy családi összejöveteleket társították, akár egy grillezéssel összekötve.

Érdekes eredmény volt, hogy többen szeretik tisztán és nem fröccsként inni a bort. 10-ből csak 4-en hígítják szódával, viszont a külföldön egyre népszerűbb borkoktélok hazánkba még nem gyűrűztek be, ami szintén kiderül a válaszokból.

De hogy pontosan melyik fajta az, amit leginkább keresnek a Balaton mellett, amit kifejezetten balatoni borként tartanak számon a borkedvelők és szívesen fogyasztják a már említett nyáresti összejövetelek mellett, arra a helyes válasz nem valamelyik rozé, nem a Savignon Blanc, de még csak nem is a Badacsonynál népszerű szürkebarát, hanem a régi jó klasszikus, az olaszrizling.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.