Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szujó Zoltán: a vidéki fellegvár, a Veszprém-rali valódi brand

2023. augusztus 2. 12:19
A HUMDA országos ralibajnokság negyedik futamát Veszprém és térségében, augusztus 5-6 között rendezik meg. Összesen 70 páros nevezett a futamra, akik szombaton kvalifikációs versenyen indulva döntik el, hogy a vasárnapi mezőnyben milyen sorrendben rajtolnak majd el.
 

Szerda délelőtt a Villa Medici Hotelben sajtótájékoztató keretében ismertették, hogy Veszprém számára miért jelentőségteljes sportág a rali, mi várható a hétvégi versenyen, és milyen nehézségek várhatnak a versenyzőkre az időjárás függvényében.

Weingartner Balázs, HUMDA Zrt. vezérigazgató, Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselőWeingartner Balázs, HUMDA Zrt. vezérigazgató, Brányi Mária, alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

Brányi Mária alpolgármester elmondta: a város szempontjából az igazán fontos események azok, amelyek évről évre visszatérnek és erős kötelékről, partnerségről adnak tanúbizonyságot. Nem csak a kulturális rendezvényekben emelkedik ki a térségünk, az olyan egyedi sportágnak, mint a rali is meghatározó szerepe van városunk történetében.

A ralisport történet az 1980-as évek óta íródik Veszprém megyében, ekkor gondolta úgy egy lelkes fiatal társaság, hogy időszerű lenne az európai versenyek áthaladása helyett, helyben is megteremteni a technikai sportok, a rali, a túra- és a szlalomversenyek alapját. 1984-ben már országos rali bajnoki futamot szervezhettek veszprémi központtal.

Brányi Mária alpolgármester, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és a Veszprém Rallye szervezője, Lakatos Róbert Brányi Mária alpolgármester, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és a Veszprém Rallye szervezője, Lakatos Róbert

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is kiemelte, hogy a Veszprém-rali a város identitásának jelentős szelete, amely minden belefektetett munkát megér, akár szervezésben, akár versenyzői részről. A képviselő külön köszönetét fejezte ki Lakatos Róbertnek és családjának, aki fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy ez a sportág helyi szinten, a múltban és a jövőben is megvetheti lábát a térségben, hiszen az itteni lehetőségek adta murvás, földes, laza talajon való versenyzés adja az igazi különlegességét a ralinak.  

A teljes idei hazai ralibajnokság névadó támogatója, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. képviseletében Weingartner Balázs vezérigazgató bizakodását fejezte ki, hogy az elmúlt évekből megfelelően le tudták vonni a tanulságokat, így biztonságos jövőképet adhatnak majd a hazai ralinak. A jövőben pedig a térségre is jellemző, két tradicionális murvafutam megszervezésére mindenképpen hangsúlyt fognak helyezni.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökeSzujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetségének elnöke, Szujó Zoltán vidéki fellegvárnak, valódi brandnek nevezte az idén 29. alkalommal megrendezendő Veszprém Rallyet. Az elnök elmondta: az autósport változik, más szemmel kell tekinteni most a ralira, mint 5-10 vagy 15 évvel ezelőtt, ezért többek között igyekeznek elsődleges szempontként tekinteni a környezetvédelemre is.

A Veszprém-rali szervezője, Lakatos Róbert köszönetét fejezte ki annak az összefogásnak, melynek segítségével jövőre a 40. jubileumát ünnepelheti a térségben a sportág: az MNSZ-nek, a HUMDA-nak, a veszprémi önkormányzatnak és Ovádi Péter képviselő úrnak.

Ahhoz azonban, hogy a rali valóban élvezetes legyen mindenki számára, a szervezők arra kérik a nézőket, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat, csak a kijelölt helyekről kövessék a versenyt, elkerülve ezzel a balesetveszélyes helyzeteket. Lakatos Róbert emellett szintén felhívta a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, hiszen a pályák olyan területeken haladnak át, melyek védettség alá esnek, így ebben az esetben is kérik a kilátogatókat, hogy szemetet semmiképpen se hagyjanak hátra a futam után. A sportág szerelmeseire ez azonban nem is jellemző, több alkalommal szemétgyűjtést is szerveztek országos szinten a pályák területein.

Fotó: Szalai Csaba / Vehír archívFotó: Szalai Csaba / Vehír archív

Az induló versenyzők közül Farnadi Ágnes és Osváth Péter is részt vett a sajtóeseményen, akik elmondták: izgatottan várják a futamot, hiszen mindkettőjük számára a hagyományos, veszprémi murvás pálya jelenti a valódi raliérzést, és reménykednek benne, hogy az időjárás is nekik kedvez majd, a nagy esőzés az ehhez hasonló talajon nagyban megnehezíti ugyanis a versenyt.

A hétvégén zajló rendezvény minden szempontból ingyenes, semmilyen nézői pontra nem kell belépőt váltani. A szombati kvalifikációs verseny, amely 18 órától 19:30-ig tart, Királyszentistvánon zajlik, és az első 15 beérkező páros eldöntheti majd, hogy milyen pozícióból szeretne indulni a vasárnapi versenyen.

A verseny műsorfüzete - a pályák helyrajzával - az alábbi linken érhető el: rallycafe.hu

Balogh Dóra
Kovács Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Hivatalos, hogy Hamilton a Ferrarihoz szerződik autósport Hivatalos, hogy Hamilton a Ferrarihoz szerződik Lewis Hamilton az idény végén távozik a Mercedestől, és a jövő évtől a Ferrari Forma 1-es csapatánál versenyez. 2024. február 1. 20:23 Klausz Kristóf nagy csatában, harmadszor nyert a Mikulás-ralin Mikulás-rali Klausz Kristóf nagy csatában, harmadszor nyert a Mikulás-ralin Hatalmas hajrával nagy hátrányt ledolgozva szerezte meg a győzelmet Klausz Kristóf és Papp Tamás a Mikulás-ralin, így a skodás pilóta karrierje során harmadszor tudta a buliversenyt megnyerni. A második helyen Erik Cais, míg a harmadikon Német Gábor zárt, a korábban vezető ifj. Fekete László a negyedik helyen ért célba.  2023. december 10. 18:45 Kettős céllal indul a Mikulás-ralin Ranga Péter Mikulás-rali Kettős céllal indul a Mikulás-ralin Ranga Péter Idén már a 27. alkalommal rendezik meg a Veszprém környéki murvás pályákon a Mikulás-ralit. A decemberi 8. és 10. közötti seregszemle első nevezői között volt Ranga Péter és Czakó Janek is, ami nem meglepő, hiszen a baranyai pilóta kétszer diadalmaskodott már a veszprémi murvás versenyen. 2023. november 30. 22:18 Verstappen rajt-cél győzelmet aratott az idényzárón Verstappen rajt-cél győzelmet aratott az idényzárón A már háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjon vasárnap. 2023. november 26. 15:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.