Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem a mesterséges intelligencia fogja elvenni a munkád, hanem a fiatalok, akik tudják használni

2023. augusztus 13. 16:00 // Forrás: Címlapfotó: Nguyen Dang Hoang Nhu / Unsplash
A fiatalokat nem akasztja ki az AI, mert ők már egy digitális világban nőttek fel. Tőlük nem vesz el semmit, inkább lehetőséget ad nekik.

Az elmúlt évben forró témává vált a mesterséges intelligencia. Ahogy a ChatGPT az átlagember számára is hozzáférhetővé és nyilvánvalóvá tette az évtizedes AI-fejlesztések eredményeit, sokan ráébredtek, hogy a technológia már a spájzban van, és jó eséllyel hamarosan megváltoztatja a világot. Egyetemi oktatók fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az algoritmusok már-már képesek megírni a hallgatók beadandóit, és bizony felhangosodtak azok a félelmek is, hogy a robotok majd elveszik a munkánkat. (Arról nem is beszélve, hogy majd elpusztítják az emberiséget, de egyelőre úgy tűnik, ezt mi magunk is meg tudjuk oldani, a gépek segítsége nélkül.)

Vannak azonban, akik számára a munkaerőpiacon nem hátrányt, hanem előnyt jelenthet a mesterséges intelligencia forradalma. Ők a Z-generáció. Azok a fiatalok, akiknek a középiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat súlyosan érintette a covid, a lezárások miatt sok fejlődési lehetőségtől, tapasztalattól, gyakornoki lehetőségektől estek el. Ezt azonban ellensúlyozhatja az a képességük, hogy ők még gyorsan tanulnak – az AI kezelése pedig számukra csak egy a sok képesség közül. Láttunk már erre példát. 

Illusztráció: Annie Spratt / UnsplashIllusztráció: Annie Spratt / Unsplash

Amikor az internet elterjedt, sokan digitális analfabéták maradtak. Ma már a legtöbb munkakörben elképzelhetetlen, hogy valaki még egy ímélt sem tud megírni, az internet-korszak berobbanásakor viszont a többség ilyen volt, ijesztőnek hatott a gondolat, hogy elszakadjunk a papír alapú világtól, és akkor is a fiatalok voltak azok, akiknek ez nem jelentett problémát. Ma ugyanez a helyzet a mesterséges intelligenciával. A fiatalok eszközként tudják használni, és végső soron nekik lesz igazuk: könnyen lehet, hogy tíz-tizenöt év múlva már azokra tekintünk őskövületként, akik nem tudnak hatékony promptokat adni az AI-nak. 

“A fiatalok nem kérdőjelezik meg a technológiát, egyszerűen csak lehetőséget látnak benne, hogy hatékonyabbá tegyék a munkafolyamatokat. Mivel az AI mindenkinek új, a pályakezdő fiatalok egyenlő esélyekkel indulnak ezen a területen a tapasztaltabb kollégákkal. (…) Az előrelátó cégeknek lehetőségük van arra, hogy tanuljanak a fiataloktól, hogyan lehet hatékonyabbá válni a technológia segítségével” – nyilatkozta a BBC-nek Stephanie Forrest, egy londoni stratégiai kommunikációs konzultációs cég alapítója. 

Különösen hasznos lehet ez a készség azokban az iparágakban, ahol gyorsan tudják alkalmazni a mesterséges intelligencia megoldásokat: a tech vagy a pénzügyi szektorban, a marketingben vagy a gyártásban. A BBC által megkérdezett szakemberek ugyanakkor azt is megjegyzik: hiába fejlődik a technológia észveszejtő gyorsasággal, a legtöbb cégnek évekbe telik majd, mire alkalmazkodik ehhez és megtalálja az AI helyét a működésében. 

Mindenesetre arra lehet számítani, hogy az AI elterjedése feleslegessé tesz egyes munkaköröket, ugyanakkor a korábbi technológiai váltásokhoz hasonlóan új munkaköröket is teremt majd. Ahogy  a gőzgépekre épülő első gyártósorok elvették a kézművesek munkáját, de létrehozták a gépészettel foglalkozó szakmákat, ahogy az elektromosság elvette az utcai lámpásgyújtók munkáját, de megteremtette az energetikai szektort. A mesterséges intelligencia nem mindenható, szükség lesz szakemberekre, akik hatékonyak tudják majd használni.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén mesterséges intelligencia Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén  A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában 2024. április 16. 21:19 Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen közélet Egy férfi több ezer nővel ismerkedett egyszerre a Tinderen Az életünk számos területén egyre inkább nő a mesterséges intelligencia (MI) szerepe. Ez a fajta technológiai fejlődés folyamatosan új lehetőségeket kínál, úgy tűnik már emberi kapcsolatainkban is lassan átveszi az irányítást. Egy orosz férfi például mester szintre emelte az MI használatát, amikor a Tinderen képes volt egyszerre 5239 nőt szédíteni, az algoritmusok manipulációjával.  2024. március 4. 16:33 Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Hamisított hívások és mobil-zsarolóvírusok várnak 2024-ben Mire számíthatunk 2024-ben az informatikai biztonság területén? Eddy Willems, a G DATA biztonsági evangélistája hat előrejelzést mutat be. 2024. január 28. 10:29 A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait mesterséges intelligencia A művészet segítségével leplezik le az AI hazugságait Az internet korunk egyik legnagyobb áttörése, ugyanakkor a legveszélyesebb fegyvere is. A digitális tér szövevényes hálójában rejtőző hazugságok, hamis képek és manipulált információk olyan erővel bírnak, hogy képesek elhitetni velünk az abszolút valósnak látszó képtelenségeket is. Egy friss kezdeményezés Tihanyban most felkavarja a társadalom figyelmét, hogy ráébressze az embereket az internet veszélyeire és a meggyőző manipulációra. 2023. augusztus 18. 13:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.