Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színpadon elevenednek meg a Cholnoky-testvérek

2023. augusztus 22. 22:19
Szeptember huszonharmadikán mutatják be a Pannon Várszínház és a Forte Társulat közös produkcióját, Horváth Csaba rendezését, A Cholnoky-kódot. A darabot Egressy Zoltán felkérésre írta, de természetesen nem véletlen, hogy épp a Józsaf Attila-díjas szerzőt találta meg a feladat, hiszen rendkívül közel áll hozzá a Cholnoky-testvérek munkássága. Egressy Zoltánt kérdeztük...

Tudvalevő, hogy korábban is rajongtál a Cholnoky-testvérekért. Pontosan hogyan „találkoztál” velük, mi fogott meg igazán?

A két író közül Viktor novelláival találkoztam először. Eleve szeretem ezt a korszakot, az egyébként is gazdag magyar irodalomnak ezt az időszakát, telis tele van jobbnál jobb alkotókkal, olyanokkal, akik nem részei a kánonnak, talán soha nem is lesznek, pedig jelentős figurák saját világképpel, stílussal, jellemvonásokkal. László műveit később ismertem meg behatóbban. Teljes bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy minden, amit tőle olvastam, valóban az ő szellemi teljesítménye, hiszen a fivérek lopkodtak egymástól szövegeket, nemcsak bekezdéseket, hanem időnként konkrét novellákat is. Sőt. Saját maguktól is átemeltek egyes részeket, László eladta ugyanazt a novellát több címen.

Honnan jött az ötlet, hogy írsz róluk?

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg az előadás, az ötlet nem az enyém, tudtommal Géczi János költő javaslatára keresett meg Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. János tudja, hogy - hozzá hasonlóan - szeretem a Cholnoky-testvéreket, ezért jutottam eszébe.

Egressy ZoltánEgressy Zoltán

Dilemmáztál, vagy rögtön igent mondtál a felkérésre?

Nem dilemmáztam, bár nagyobb a felelősség ilyen esetekben, azaz ha valóban létezett emberekről ír az ember. Ugyanakkor van tapasztalatom, hiszen életem első színdarabját Reviczky Gyuláról írtam, de született drámám Madáchról is. Örültem a lehetőségnek, talán hozzájárulok ahhoz, hogy jobban megismerjék az emberek ezeket a különleges alkotókat, azt pedig kifejezetten izgalmasnak találom, hogy Horváth Csaba rendezi az előadást.

Mi az, amit leginkább ki akartál domborítani a történetükből?

Azt mindjárt az elején eldöntöttem - pontosabban eldöntöttük, hiszen időnként találkoztunk négyesben: János, Laci, Csaba és én -, hogy nem hagyományos értelemben vett életrajzi darabot írok majd. Ki kellett találnom a stílust, a formátumot, a valóság és a fikció keveredésének helyes arányát.

Mennyire tudhatjuk meg a darabból, hogy valójában milyenek voltak?

Nem ez az elsődleges cél, hanem egy élvezetes előadás létrehozása, de rengeteg eredeti szöveg szerepel a műben, tehát óhatatlanul kialakul majd egy viszonylag pontos kép a főhősökről.

Ha néhány mondatban össze kéne foglalni, hogy milyenek voltak, mit mondanál?

Egyéniségek voltak, és nagyon tehetséges alkotók, akik egymást is inspirálták. Egyikük sem volt könnyű ember, azt hiszem, ez is kiderül majd az előadásból. Szeptember 23-án lesz a premier. Nagyon várom...

Nyitókép: fortepan

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. ma 12:32 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.