Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Színpadon elevenednek meg a Cholnoky-testvérek

2023. augusztus 22. 22:19
Szeptember huszonharmadikán mutatják be a Pannon Várszínház és a Forte Társulat közös produkcióját, Horváth Csaba rendezését, A Cholnoky-kódot. A darabot Egressy Zoltán felkérésre írta, de természetesen nem véletlen, hogy épp a Józsaf Attila-díjas szerzőt találta meg a feladat, hiszen rendkívül közel áll hozzá a Cholnoky-testvérek munkássága. Egressy Zoltánt kérdeztük...

Tudvalevő, hogy korábban is rajongtál a Cholnoky-testvérekért. Pontosan hogyan „találkoztál” velük, mi fogott meg igazán?

A két író közül Viktor novelláival találkoztam először. Eleve szeretem ezt a korszakot, az egyébként is gazdag magyar irodalomnak ezt az időszakát, telis tele van jobbnál jobb alkotókkal, olyanokkal, akik nem részei a kánonnak, talán soha nem is lesznek, pedig jelentős figurák saját világképpel, stílussal, jellemvonásokkal. László műveit később ismertem meg behatóbban. Teljes bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy minden, amit tőle olvastam, valóban az ő szellemi teljesítménye, hiszen a fivérek lopkodtak egymástól szövegeket, nemcsak bekezdéseket, hanem időnként konkrét novellákat is. Sőt. Saját maguktól is átemeltek egyes részeket, László eladta ugyanazt a novellát több címen.

Honnan jött az ötlet, hogy írsz róluk?

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg az előadás, az ötlet nem az enyém, tudtommal Géczi János költő javaslatára keresett meg Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. János tudja, hogy - hozzá hasonlóan - szeretem a Cholnoky-testvéreket, ezért jutottam eszébe.

Egressy ZoltánEgressy Zoltán

Dilemmáztál, vagy rögtön igent mondtál a felkérésre?

Nem dilemmáztam, bár nagyobb a felelősség ilyen esetekben, azaz ha valóban létezett emberekről ír az ember. Ugyanakkor van tapasztalatom, hiszen életem első színdarabját Reviczky Gyuláról írtam, de született drámám Madáchról is. Örültem a lehetőségnek, talán hozzájárulok ahhoz, hogy jobban megismerjék az emberek ezeket a különleges alkotókat, azt pedig kifejezetten izgalmasnak találom, hogy Horváth Csaba rendezi az előadást.

Mi az, amit leginkább ki akartál domborítani a történetükből?

Azt mindjárt az elején eldöntöttem - pontosabban eldöntöttük, hiszen időnként találkoztunk négyesben: János, Laci, Csaba és én -, hogy nem hagyományos értelemben vett életrajzi darabot írok majd. Ki kellett találnom a stílust, a formátumot, a valóság és a fikció keveredésének helyes arányát.

Mennyire tudhatjuk meg a darabból, hogy valójában milyenek voltak?

Nem ez az elsődleges cél, hanem egy élvezetes előadás létrehozása, de rengeteg eredeti szöveg szerepel a műben, tehát óhatatlanul kialakul majd egy viszonylag pontos kép a főhősökről.

Ha néhány mondatban össze kéne foglalni, hogy milyenek voltak, mit mondanál?

Egyéniségek voltak, és nagyon tehetséges alkotók, akik egymást is inspirálták. Egyikük sem volt könnyű ember, azt hiszem, ez is kiderül majd az előadásból. Szeptember 23-án lesz a premier. Nagyon várom...

Nyitókép: fortepan

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Veszprém a néptánc Mekkája Veszprém a néptánc Mekkája Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.” tegnap 12:51 Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. 2023. december 9. 11:40 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   2023. december 8. 21:50 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.