Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Baranyi Sándor 70 éves

2023. szeptember 5. 6:02
Baráti körben ünnepelte a közelmúltban 70. születésnapját Baranyi Sándor, egykori magyar válogatott labdarúgó, a 35 éve NB I-be jutott Veszprémi Sportegyesület akkori csapatkapitánya.

Sok kiváló támadó futballozott anno veszprémi mezben, akik góljaikkal nagy örömöt szereztek a szurkolóknak. Ám ha egyszer rendeznének egy közönségszavazást annak érdekében, hogy ki volt a legjobb vagy legnépszerűbb játékos a királynék városában, akkor biztosan sok voksot kapna egy hátvéd, Baranyi Sándor, aki az NB I-be feljutott csapat kapitánya volt.

Baranyi Sándor csapatkapitányból sugárzik az erőBaranyi Sándor csapatkapitányból sugárzik az erő

Az 1953-ban Győrben született labdarúgó Szeged és Várpalota érintésével 22 évesen érkezett Székesfehérvárra, ahol pályafutása legeredményesebb időszakát töltötte. 164 élvonalbeli mérkőzésen öltötte magára a Videoton mezét, melyben védő létére 18 gólt szerzett. Tagja volt a bajnoki- és Magyar Kupa-ezüstérmes együttesnek. Fix helye volt az 1980-as olimpia selejtezőit játszó gárdának, amely annak idején a DVTK-ra épült, méghozzá annyira, hogy az állandó kezdőbe kilenc diósgyőri mellett csupán Kiss László, a Vasas csatára és Baranyi tudott bekerülni.

Csak egy alkalommal lépett pályára az A-válogatottban, mert pályafutását derékba törte egy súlyos sérülés, amit a ferencvárosi Beles Ferenc okozott neki egy bajnoki összecsapáson. A Videoton védőjének elszakadt a belső és külső oldalszalagja, valamint a mellső keresztszalagja, emellett megsérült a külső és belső porca. Ezután már nem tudta visszanyerni a korábbi kiváló formáját.

Baranyi Sándor, dr. Nemecz Pál és Glázer RóbertBaranyi Sándor, dr. Nemecz Pál és Glázer Róbert

Felépülése után Baranyi Sándor Veszprémbe igazolt és segített a Bakony Vegyésznek bejutni az NB II-be. Majd ismét az NB I-ben, Békéscsabán futballozott egy évet, utána visszatért Veszprémbe, és ezúttal az NB I-be segítette csupa szív játékával az akkor már VSE néven szereplő gárdát. Visszavonulása után előbb Glázer Róbert mellett pályaedzőként dolgozott, majd Balatonfüreden, Tihanyban és Balatonalmádiban egyedül vitte a helyi csapat melletti szakmai munkát. Edzőként a legjobb eredményt a félszigetiekkel érte el: három év alatt a megyei másodosztályból indulva felvitte a Tihanyi Petőfi SE-t az NB III hatodik helyére.

Darcsi István
további cikkek
Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. szeptember 26. 5:04 A profi labdarúgás legalizálója sporttörténet A profi labdarúgás legalizálója Számos téma van, amit ha alaposabban megvizsgálunk, találunk benne egy veszprémi szálat. Ilyen a profizmus hivatalos bevezetése a második világháború utáni magyar labdarúgásban. 2023. szeptember 19. 6:05 Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben sporttörténet Az első NB I-es futballmeccs Veszprémben Harmincöt éve, 1988. augusztus 12-én, vasárnap 11 órai kezdettel játszotta első NB I-es mérkőzését a Veszprémi SE labdarúgócsapata a budapesti Vasas SC ellen a Wartha Vince utcai stadionban. Az egész ország szemtanúja lehetett a sporttörténelmi pillanatnak, ugyanis a meccset élőben közvetítette a Magyar Televízió, ami akkoriban közel sem volt olyan természetes, mint manapság.   2023. augusztus 29. 6:02 A Bakony Vegyész Torna Club története (8. rész) sporttörténet A Bakony Vegyész Torna Club története (8. rész) Minden idők legnagyobb veszprémi sportegyesülete volt a Bakony Vegyész Torna Club, amely 1969. december 8-tól 1985. május 20-ig szerepelt ezen a néven. Sporttörténeti sorozatunk nyolcadik, befejező részében röviden arra emlékezünk, mi történt a folytatásban, amikor a BVTC-ből Veszprémi Sportegyesület lett. 2023. augusztus 18. 6:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.