Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emiatt indult meg rohamosan a dízel ára felfelé

2023. szeptember 19. 9:34
Több globális probléma látszik begyűrűzni, ami miatt a dízel ára hamarosan újra emelkedhet. A szakértő szerint nincs új a nap alatt, csak tavaly ebből nem éreztünk semmit.

A Bloomberg írt róla először, hogy Európában a dízel ára 60%-kal emelkedett csupán a nyár vége óta, de ez a folyamat a közeljövőben nem fog megtorpanni. Mindez visszavezethető több kiváltó okra, amelyek egymást erősítve a nemzetgazdaságok és az átlagemberek szintjén is csattanhatnak.

Az üzemanyagárak változása az elmúlt 12 hónapban (forrás:vezess.hu)Az üzemanyagárak változása az elmúlt 12 hónapban (forrás:vezess.hu)

Az első, hogy a finomítók a nyári hónapok alatt csak alacsonyabb kapacitással tudtak működni és a meglévő készletek is alacsonyan maradtak.

Eközben a kereslet inkább a benzinre és a repülőgép-üzemanyagra összpontosult, így a dízel előállítása háttérbe szorult a finomítókban. Ugyanakkor a dízel létfontosságú az ipari szállítmányozásban, ha pedig tényleg hiány alakul ki, akkor ez visszavetheti a nemzetgazdaságokat is.

A helyzeten az sem segít, hogy a nagyobb termelő nemzetek, mint Oroszország, vagy Szaúd-Arábia bejelentették, hogy visszavesznek a termelésből. Callum Bruce, a Goldman Sachs elemzője viszont kitért egy bíztató tényezőre is, miszerint a tél beálltával a hidegebb idő lehetővé teszi, hogy a finomítók ismét teljes erőbedobással működjenek, ami enyhíthet a kialakulni látszó helyzeten.

olajfinomítóolajfinomító

A témában az Index idézte Pletser Tamást, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjét, aki emlékeztetett rá, hogy tavaly hasonló folyamatok zajlottak a világpiacon, csak erre a magyar átlagfelhasználók, akik az autójukat tankolták a dízellel nem emlékeznek, mert akkor még élt a hatóságilag befagyasztott 480 forintos ár, holott a valós ára 851 forintot is elérte.

Jelenleg 676 forint a dízel literenkénti ára, ezt szerdán a MOL bruttó 10 forinttal fogja emelni.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.