Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe

2023. szeptember 22. 2:53
Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből.

Csütörtöktől vasárnapig tartanak a programok a Kolostorok és kertek rendezvénytéren a Veszprémvölgyben, ahol a tavalyi debütálás után idén második alkalommal startolt el a Balaton Wine&Gormet fesztivál. Az induláskor az egyik nem titkolt cél az volt, hogy a fesztivál segítségével felhelyezzék a Bakony és Balaton régiók együttesét az európai gasztronómiai térképre is, miután Magyarországon már többek közt a helyi borkultúrának is köszönhetően ezt már sikerült elérni.

Persze ehhez kevés lenne az, hogy lekerítenek egy részt Veszprém közkedvelt parkjából, ahová meghívják a környék éttermeit és az ország több pontjáról a borászokat – 50-nél is többet, ahogy az idén is történt – és a közönség elé tárják az ő gasztronómiai felfogásukat. Ez csak úgy lehet, ha közben ide hívják távoli vidékek ízeit, az itteni gasztronómiát pedig megismertetik ugyanezekkel az országokkal.

Miután tavaly Japán és Spanyolország volt ez a két kiemelt vendég, idén ismét egy európai és egy távoli kontinens országa, Argentína kerül a középpontba. Hogy pontosan milyen formában, arra a csütörtök délutáni megnyitón fény derült, ahol Mészáros Zoltán, a fesztivál megálmodója köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

A Balaton Wine&Gourmet létrejötte annak is köszönhető, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros a kultúrát a lehető legtágabb értelemben vette, így pedig a gasztronómia sem maradhatott ki a sorból, ami köré különböző kulturális programokat szerveznek. Erről Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki úgy hivatkozott még a gasztronómiára, mint egy kultúrákon átívelő nyelvre, amit mindenhol értenek világon, ezért is fontos, hogy Veszprém így is megszólaljon.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a települések közti összhangra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Veszprémnek ugyan nincs szőlője, de van saját borkultúrája, amit a környező települések adnak, elsősorban a Balaton-felvidéki bortermelő falvak. Ugyanakkor ott nincs színház például, ezért a kulturális élményért az ott élőknek Veszprémbe kell jönni. Így egészíti ki egymást a kettő térség és válik eggyé a kultúrában.

A polgármester elmondta még, hogy az idei Balaton Wine&Gourmet fesztiválra több delegáció is érkezett, akiket vendégül látnak. Többek közt Horvátországból, Dubrovnikból és Észtországból, Tartuból is jöttek vendégek. (Velük hamarosan a Vehíren is olvasható lesz egy interjú, ahol kiderül többek közt az is, hogyan védik a turisták elől Horvátországban azokat a történelmi helyszíneket, ahol a Trónok harcát is forgatták.)

 Az eseményen jelen volt Rókusfalvy Pál, bormarketingért felelős kormánybiztos is, aki kapcsolódva a polgármester gondolataihoz, miszerint Veszprémnek úgy van borkultúrája, hogy nem is termelnek szőlőt, ezt kiegészítve elmondta, hogy a bor az egyetlen alkoholos ital, ami szakrális kulturális erővel bír és szerves része a magyar identitásnak, ami érdemes arra, hogy bemutassuk a nagyvilágnak is.

A sajtótájékoztatónak volt egy díszvendége is Hernan Maria Patino Mayer személyében, ő Argentína magyarországi nagykövete és azért volt itt, mert a Balaton Wine&Gourmet egyik vendégországa idén éppen a dél-amerikai állam. A négy nap során több argentin specialitást meg lehet majd kóstolni, kipróbálni az ottani borokat, a színpadon pedig kulturális műsorokkal is készülnek.

A nagykövet örömmel érkezett Veszprémbe, mint mondta és nagy megtiszteltetésnek vette, hogy országa ezen a fesztiválon bemutatkozhat, továbbá előrevetítette, hogy Argentína és Magyarország között akár az agrárszektorban, a különböző technológiai fejlesztésekben is lehetne együttműködni.

Ezt a legjobb alkalommal mondta, ugyanis Nagy István, agrárminiszter is jelen volt az eseményen, ő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómia ezekben az időkben alakul át, ehhez pedig arra is szükség van, hogy beszélgessenek egymással az emberek, megosszák tapasztalatikat, a világon látott élményeket egymással, amire a mostani fesztivál tökéletes.

A Balaton Wine&Gormet tehát vasárnapig várja a vendégeket a Veszprémvölgybe, ahol különböző előadásokat, kóstolókat is szerveznek majd, a Jezsuita-templomban tematikus ebédeken és vacsorákon lehet részt venni Michelin-csillagos argentin és francia séfek tálalásával. A színpadon pedig Gianni Annoni vezetésével folyamatosan váltják egymást a programok.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának karácsony Utánajártunk a legnépszerűbb karácsonyi sütemény titkának Vannak halászlés családok és töltöttkáposztásak. Rántott húsosok, és pulykások, vagy olyanok is, akiknél ez így egyben a karácsonyi menü része. Viszont bármi is legyen a családtagok kedvence, a bejgli egy olyan sütemény, ami családi szokásokon felül állva szinte az összes háztartásban jelen van karácsonykor. E tradicionális étel eredetének jártunk utána, valamint egy veszprémi cukrász jóvoltából azt is eláruljuk, milyen konyhai praktikák kellenek a tökéletes bejgli elkészítéséhez. 2023. december 22. 14:08 Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Jó hangulatban zárult a tizedik Bakony Expo Vasárnap délután, vagyis a záró nap vége felé az eredményhirdetésre is sor került. Az idén jubiláló Bakony Expo rendkívül sok érdeklődőt hozott az Arénába. 2023. november 12. 17:20 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19 A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Life&Style A gyümölcs, ami pálinka akart lenni, de valami sokkal izgalmasabb lett Eddig leginkább csak a hollywoodi filmekből ismertük azt a történetet, amikor a főhős egy elhibázott döntése miatt indulnak el a bonyodalmak, aztán kellő merészséggel ezekkel szembenéz, majd a végén bölcsebben, tapasztaltabban learatja a babérokat. Pedig a Balaton-felvidéki valóság is szül ilyen helyzeteket, de itt még mozgó vonatokról sem kell leugrálni hozzá, mint a filmekben, elég csak a gyümölcsösbe kisétálni. 2023. október 16. 13:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.