Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe

2023. szeptember 22. 2:53
Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből.

Csütörtöktől vasárnapig tartanak a programok a Kolostorok és kertek rendezvénytéren a Veszprémvölgyben, ahol a tavalyi debütálás után idén második alkalommal startolt el a Balaton Wine&Gormet fesztivál. Az induláskor az egyik nem titkolt cél az volt, hogy a fesztivál segítségével felhelyezzék a Bakony és Balaton régiók együttesét az európai gasztronómiai térképre is, miután Magyarországon már többek közt a helyi borkultúrának is köszönhetően ezt már sikerült elérni.

Persze ehhez kevés lenne az, hogy lekerítenek egy részt Veszprém közkedvelt parkjából, ahová meghívják a környék éttermeit és az ország több pontjáról a borászokat – 50-nél is többet, ahogy az idén is történt – és a közönség elé tárják az ő gasztronómiai felfogásukat. Ez csak úgy lehet, ha közben ide hívják távoli vidékek ízeit, az itteni gasztronómiát pedig megismertetik ugyanezekkel az országokkal.

Miután tavaly Japán és Spanyolország volt ez a két kiemelt vendég, idén ismét egy európai és egy távoli kontinens országa, Argentína kerül a középpontba. Hogy pontosan milyen formában, arra a csütörtök délutáni megnyitón fény derült, ahol Mészáros Zoltán, a fesztivál megálmodója köszöntötte elsőként a jelenlévőket.

A Balaton Wine&Gourmet létrejötte annak is köszönhető, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros a kultúrát a lehető legtágabb értelemben vette, így pedig a gasztronómia sem maradhatott ki a sorból, ami köré különböző kulturális programokat szerveznek. Erről Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki úgy hivatkozott még a gasztronómiára, mint egy kultúrákon átívelő nyelvre, amit mindenhol értenek világon, ezért is fontos, hogy Veszprém így is megszólaljon.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a települések közti összhangra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Veszprémnek ugyan nincs szőlője, de van saját borkultúrája, amit a környező települések adnak, elsősorban a Balaton-felvidéki bortermelő falvak. Ugyanakkor ott nincs színház például, ezért a kulturális élményért az ott élőknek Veszprémbe kell jönni. Így egészíti ki egymást a kettő térség és válik eggyé a kultúrában.

A polgármester elmondta még, hogy az idei Balaton Wine&Gourmet fesztiválra több delegáció is érkezett, akiket vendégül látnak. Többek közt Horvátországból, Dubrovnikból és Észtországból, Tartuból is jöttek vendégek. (Velük hamarosan a Vehíren is olvasható lesz egy interjú, ahol kiderül többek közt az is, hogyan védik a turisták elől Horvátországban azokat a történelmi helyszíneket, ahol a Trónok harcát is forgatták.)

 Az eseményen jelen volt Rókusfalvy Pál, bormarketingért felelős kormánybiztos is, aki kapcsolódva a polgármester gondolataihoz, miszerint Veszprémnek úgy van borkultúrája, hogy nem is termelnek szőlőt, ezt kiegészítve elmondta, hogy a bor az egyetlen alkoholos ital, ami szakrális kulturális erővel bír és szerves része a magyar identitásnak, ami érdemes arra, hogy bemutassuk a nagyvilágnak is.

A sajtótájékoztatónak volt egy díszvendége is Hernan Maria Patino Mayer személyében, ő Argentína magyarországi nagykövete és azért volt itt, mert a Balaton Wine&Gourmet egyik vendégországa idén éppen a dél-amerikai állam. A négy nap során több argentin specialitást meg lehet majd kóstolni, kipróbálni az ottani borokat, a színpadon pedig kulturális műsorokkal is készülnek.

A nagykövet örömmel érkezett Veszprémbe, mint mondta és nagy megtiszteltetésnek vette, hogy országa ezen a fesztiválon bemutatkozhat, továbbá előrevetítette, hogy Argentína és Magyarország között akár az agrárszektorban, a különböző technológiai fejlesztésekben is lehetne együttműködni.

Ezt a legjobb alkalommal mondta, ugyanis Nagy István, agrárminiszter is jelen volt az eseményen, ő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómia ezekben az időkben alakul át, ehhez pedig arra is szükség van, hogy beszélgessenek egymással az emberek, megosszák tapasztalatikat, a világon látott élményeket egymással, amire a mostani fesztivál tökéletes.

A Balaton Wine&Gormet tehát vasárnapig várja a vendégeket a Veszprémvölgybe, ahol különböző előadásokat, kóstolókat is szerveznek majd, a Jezsuita-templomban tematikus ebédeken és vacsorákon lehet részt venni Michelin-csillagos argentin és francia séfek tálalásával. A színpadon pedig Gianni Annoni vezetésével folyamatosan váltják egymást a programok.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. 2024. június 14. 11:25 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. 2024. június 12. 14:47 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása A Balaton kedvenc fagyijai közt a veszprémi Füge fagyiudvar egyik alkotása Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a Balaton Fagyija gasztroversenyt, ahol a Füge fagyiudvar pstós, ricottás fügefagyija különdíjas lett. 2024. május 13. 10:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.