Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C

Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész)

2023. szeptember 26. 5:04
A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben.

„Nemes mérkőzés méltó pályabére, sarkalj becsvágyra állni a tusát. Lobogjon érted küzdők ifjú vére, s te hirdesd népünk ősi virtusát!” Ez az idézet rá van gravírozva a Magyar Kupára, amely pontos mása az eredetinek, melyet 1972-ben elloptak Budapesten egy utcai kirakatból. Kezdetben valamennyi kupagyőztes futballista megkapta a serleg kicsinyített mását, de hosszú ideje már csak plakett vagy érem jár a legjobbaknak.

A Magyar Kupa abban különbözik minden más labdarúgó versenysorozattól, hogy arra osztálybesorolástól függetlenül bármelyik magyar csapat benevezhet. Érdekességképpen néhány csapatnév a résztvevők közül, akik valamikor pályára léptek a kupatornán: Kalaposok, Droguisták, Siketnémák, Menekültek, Compactor, Cukrász, Ékszerész, Órás, Világosság, Orvosi Műszerészek, Folyamőrség, Hangya, Hálókocsi.

Rögtön az első kiírás azzal a különlegességgel szolgált, hogy a döntő nem döntött, ugyanis hosszabbítás után is 1-1-es döntetlenre végződött az MTK és a BTC közötti összecsapás a budapesti Millenáris-pályán. A három héttel később lejátszott megismételt meccsen ötezer néző előtt 3-1-re nyert az MTK.

A patinás trófeaA patinás trófea

Folyamatosan tapasztalhatunk szakadásokat a kupasorozat történetében. Már a másodikat is a tervezettnél egy évvel később, 1912-ben rendezték meg, majd 1914 és 1922 között az első világháború miatt nem játszottak a Magyar Kupáért. Két torna között néha több év szünet telt el, a leghosszabb a már említetten kívül ugyancsak nyolc esztendő volt 1944 és 1952 között. Az 1909-ben először kiírt és a selejtezőkkel novemberben elindított tornát eddig 80 alkalommal rendezték meg.

A Ferencváros a legeredményesebb 24 elsőséggel, a jelenlegi címvédő a Zalaegerszegi TE, amely az idei döntőben a másodosztályú Budafokot győzte le a Puskás Arénában. A legtöbb néző – 40 ezer – az 1955-ös Vasas-Honvéd (3-2) döntőt látta a Népstadionban.

1980-ig csak Budapesten rendeztek kupadöntőt, ekkor először Veszprém adott otthont a finálénak. A Diósgyőr és a Vasas összecsapására megtelt a Városi Stadion, a statisztikák szerint 15 ezren látták a DVTK 3-1-es győzelmével végződő mérkőzést. Állítólag a szervezők meghívták a sportot köztudottan nem szerető Papp Jánost, az MSZMP akkori hírhedt megyei első titkárát, aki azt mondta: majd akkor megy ki a stadionba, ha őzek fognak legelészni a gyepen és lőni lehet rájuk…

Ezt megelőzően, 1977-ben négyes döntőben körmérkőzéses rendszerben dőlt el a kupa sorsa, tehát nem rendeztek klasszikus döntőt. Veszprém sem maradt ki ebből az először és utoljára lebonyolított formából, ugyanis 13 ezer néző előtt itt csapott össze a két fővárosi csapat, a Ferencváros és a Vasas, amely után utóbbiak örülhettek az 5-0-s sikerüknek.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
további cikkek
Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt sporttörténet Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt Futballból sosem elég és semmi sem sok – állították, akik több mint fél évszázada megálmodták majd nagy közönségsikerrel lebonyolították Magyarországon az első rangos teremfocitornát. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból, és már nem volt megállás. Harmincöt évvel ezelőtt az akkor NB I-es újonc Veszprémi SE is elindulhatott az élvonalbeli csapatok terembajnokságán, és nem csak játszhatott, hanem csupán hajszálnyival maradt le az aranyéremről. 2023. december 26. 6:02 Ötkarikás játékok egykor és ma sporttörténet Ötkarikás játékok egykor és ma A 33. nyári olimpiai játékokat rendezik jövőre Franciaország fővárosában, Párizsban, ahol remélhetően népes magyar csapat fog versenyezni az érmekért. Közöttük lesz a veszprémi Rasovszky Kristóf is, aki nyíltvízi úszásban a dobogó második fokára állhatott a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban. 2023. december 5. 6:02 Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban sporttörténet Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban Eddig 416 férfi kézilabdázó ölthette magára a felnőtt korcsoportos magyar válogatott mezét. Közöttük szép számmal akadnak olyanok, akik válogatottságuk idején veszprémi csapatban játszottak. 2023. október 30. 22:25 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 17. 5:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.