Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Amikor elfogy a művészi kreativitás, töltsd ki az űrt hitványsággal!

2023. szeptember 24. 23:56
Hol a határ, ami elválasztja a művészetet a pofátlanságtól? Sokan próbálják eltüntetni azt, de néha még visszanyal a fagyi.

Van az a vicc, amikor két alternatív művész sétál az utcán, megállnak egy kocsma előtt és megszólal az egyik: - Szerinted odasz***ak az ajtó elé? – mire a másik: Hagyd, úgysem értenék!

Akár meg is történhetett volna, de lehet, hogy meg is történt ez a kis színjáték valamikor a közelmúltban, mindenesetre jól példázza, hogy amikor az alkotó lusta időt szentelni az alkotására, ezt az űrt tökéletesen be tudja tölteni hitványsággal.

Persze van olyan is, aki már továbbfejlesztette ezt és nem elégedett meg a meg nem értett művészek romkocsmákban olcsó sör mellett merengő státuszával. Jens Haaning dán knceptuális művészt még 2021-ben kérte fel az aalborgi Kunsten Modern Művészeti Múzeum, hogy gondolja újra korábbi képeit és alkossa meg újra azt a koncepciót, amelyben a dán átlagkereset témáját járja körül. A múzeum ehhez 28 millió forintnak megfelelő dán koronát is küldött a művésznek készpénzben, kvázi, mint az alkotása alapanyaga. Emellett kétmillió forintnak megfelelő honoráriumra is szerződést kötöttek.

Jens Haaning 2007-es képe, ami az osztrák átlagkereset témáját dolgokzta fel euró bankjegsekkel. (forrás: Jens Ziehe/Courtesy Sabsay Gallery)Jens Haaning 2007-es képe, ami az osztrák átlagkereset témáját dolgokzta fel euró bankjegsekkel. (forrás: Jens Ziehe/Courtesy Sabsay Gallery)

Amikor lejárt a határidő a múzeum meg is kapta az alkotásokat, de a legnagyobb megdöbbenésükre a Haaning két töküres vásznat postázott el nekik. Az „alkotásoknak” azt a címet adta, hogy „Fogd a pénzt és fuss!”.

Az igazi komédia csak ezután következett.

A múzeum kiállította a két üres vásznat – ezzel értékes falfelütetet lefoglalva a valódi műalkotások elől – ugyanazzal a lendülettel be is perelte a művészt.

Az ügy végére idén szeptemberben tett pontot a dán bíróság. Ők végül kötelezték a művészt, hogy fizesse, vagyis adja vissza a 28 millió forintnak megfelelő dán koronát, amit alapanyagnak kapott, de nem használt fel. De most figyelj, a kétmilliós honoráriumot megtarthatta!

Haaning egyébként korábban azt mondta egy rádióműsorban az eset kapcsán, hogy ő egyszerűen csak szerződést szegett, ez pedig része a műnek.

Az ominózus "műalkotás" (Forrás: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AFP/Getty Images)Az ominózus "műalkotás" (Forrás: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/AFP/Getty Images)

Ennek a felfogásnak a meghonosításával akár itt Veszprémben is könnyebb is lenne elviselni azt, ha valaki talál egy eldobott papírzsebkendőt az utcán és fröcsögve kiposztolja azt azzal, hogy „na… ez a város Európa Kulturális Fővárosa?”. Elég csak az állunkat vakarva megjegyezni, hogy biztos egy kortárs alternatív művészeti alkotás. És talán lenne is olyan művészettörténész, aki partner lenne ebben.

Ez persze csak egy vízió, itt a nyugattól lemaradott vidéken még mindig inkább az számít művészetnek, amire az alkotó érzékelhetően mérhető időt szentelt a saját életéből és nem egy betépett este után pattant ki a fejéből, majd három másodperc alatt meg is alkotta azt.

Hajas Bálint
további cikkek
A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Hétvezér A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! tegnap 23:45 Vajon min gondolkodnak a veszprémiek egy kávé mellett? véleménycikk Vajon min gondolkodnak a veszprémiek egy kávé mellett? Tényleg előre tört a kulturális hedonizmus? Lehet, hogy a válságba jutott civilizációnk az oka? Véleménycikk egy jelenségről, ami lehet, hogy nem is létezik. 2023. november 2. 14:13 ’Iggy Pop NER-es rohadék’ Bálint ’Iggy Pop NER-es rohadék’ Piszok nehéz lehet megrögzött ellenzékinek lenni Veszprémben. Olyan embernek, aki elvi síkon utasít el mindent, aminek kicsit is köze van Magyarország kormányához, de közben azért ő is kíváncsi lenne a gyárkertes koncertekre, hogy csak a legpopulárisabbat említsük, amit az EKF-nek köszönhetünk.   2023. augusztus 13. 20:32 ’Nem leszel menő szülő attól, ha könyvet adsz a gyerek kezébe’ Bálint ’Nem leszel menő szülő attól, ha könyvet adsz a gyerek kezébe’ Ez a mondat állítólag valóban elhangzott Veszprémben. Ha csak leírva olvassuk, már az is egy szürreális társadalmi képet fest le, hát még, ha megismerjük a körülményeket! 2023. július 2. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.