Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (2. rész)

2023. október 3. 6:02
A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben.

A veszprémiekről az 1926-1927-es kiírásban tesz említést a magyar futball adattára: a VTC a selejtezőben 3-1-es vereséget szenvedett a BSE ellen, így nem jutott tovább. Az 1929-1930-as idényben a területi selejtező első fordulójában három veszprémi csapat vett részt. A városi rangadón a VTC 2-1-re verte a Vasutast, a MOVE pedig játék nélkül búcsúzott a Székesfehérvári TC-vel szemben. A második fordulóban a VTC sem állt ki a fehérváriak ellen – az okok nem ismertek. Egy évvel később – ugyancsak a területi selejtező első fordulójában – a MOVE 1-0-ra kikapott az ARAK-tól, a VTC pedig 4-0-ra legyőzte a Fűzfői AK-t, majd a második fordulóban 5-2-re vesztett a székesfehérvári DVE ellen.

Kapcsolódó cikk
Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (1. rész)
A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben.

Legközelebb 1954-1955-ben található veszprémi csapat a főtáblán, amikor a 32 közé jutásért lejátszott első fordulóban az egyetemistákból álló Haladás itthon 7-2-re kikapott a később a kupát megnyerő budapesti Vasas ellen. Aztán 1964-ben az első fordulóban a fővárosi Vasas 11-1-re verte Veszprémben a helyi testvércsapatát. A Haladás Petőfi pedig 5-2-re nyert Ajkán és bejutott a kupa második körébe, ahol ugyancsak megkapta a budapesti Vasast és ki is kapott tőle 5-2-re.

Az eredeti Magyar Kupát utoljára Albert Flórián, a Ferencváros csapatkapitánya emelhette magasba 1972-benAz eredeti Magyar Kupát utoljára Albert Flórián, a Ferencváros csapatkapitánya emelhette magasba 1972-ben

Egy évvel később átszervezték a Magyar Népköztársasági Kupa lebonyolítási rendszerét, ami kedvezett a kis csapatoknak. A 128-ba jutásért lejátszott első körben a Veszprémi Vasas itthon szenvedett 1-0-s vereséget az Oroszlány ellen, a Haladás pedig 3-2-re győzött Péten, ám a következő fordulóban 1-0-ra kikapott Székesfehérváron a helyi Honvédtól. Ugyanakkor a Veszprémi AKÖV először itthon 5-2-re verte a Székesfehérvári MÁV Előrét, majd ugyancsak hazai pályán 8-0-ra kikapott a budapesti Vasastól, így egyik csapatunk se jutott be a legjobb 64 közé. 1966-ban a Veszprémi Vasas itthon 3-1-re legyőzte a Keszthelyi Haladást, míg a veszprémi Haladás ugyancsak hazai pályán 5-3-ra kikapott a Dunaújvárosi Kohásztól, az AKÖV pedig azért nem jutott be a 128 közé, mert 2-2-re végzett idegenben az alacsonyabb osztályú Sárosdi MEDOSZ-szal. A folytatásban a Veszprémi Vasas előbb 4-1-re legyőzte itthon a székesfehérvári Alba Regiát, a 32-be kerülésért pedig 4-0-ra kiütötte a Pápai Vasast. Ám a 16 közé már nem tudtak bekerülni, mert a Kaposvári Honvéd 4-1-re nyert ellenük Veszprémben.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
további cikkek
Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt sporttörténet Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt Futballból sosem elég és semmi sem sok – állították, akik több mint fél évszázada megálmodták majd nagy közönségsikerrel lebonyolították Magyarországon az első rangos teremfocitornát. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból, és már nem volt megállás. Harmincöt évvel ezelőtt az akkor NB I-es újonc Veszprémi SE is elindulhatott az élvonalbeli csapatok terembajnokságán, és nem csak játszhatott, hanem csupán hajszálnyival maradt le az aranyéremről. 2023. december 26. 6:02 Ötkarikás játékok egykor és ma sporttörténet Ötkarikás játékok egykor és ma A 33. nyári olimpiai játékokat rendezik jövőre Franciaország fővárosában, Párizsban, ahol remélhetően népes magyar csapat fog versenyezni az érmekért. Közöttük lesz a veszprémi Rasovszky Kristóf is, aki nyíltvízi úszásban a dobogó második fokára állhatott a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban. 2023. december 5. 6:02 Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban sporttörténet Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban Eddig 416 férfi kézilabdázó ölthette magára a felnőtt korcsoportos magyar válogatott mezét. Közöttük szép számmal akadnak olyanok, akik válogatottságuk idején veszprémi csapatban játszottak. 2023. október 30. 22:25 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 17. 5:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.