Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Személyesen Petőfi Sándor járt Veszprémben

2023. október 3. 20:58
A történelem ismétli önmagát. De most tényleg, hiszen közel kétszáz év múlva egy Petőfi Sándorra megszólalásig hasonlító fiatalember ugyanazon az útvonalon indult el és érkezett meg Veszprémbe, ahogy egykor a leghíresebb magyar költő.

Mindez a Petőfi 200 emlékév keretében az Országos Könyvtári Napok programsorozat keretében történhetett meg, aminek egyik legfontosabb üzenete a könyvtárak népszerűsítése. Még október 2-án Székesfehérvárról indult el a Petőfi-zarándoklat, aminek keretében 6 nap alatt 130 km-t tesznek meg, közben 17 települést érintenek, köztük Veszprémet is.

A zarándoklat központi személye egy tizenhatéves fiatalember, Móricz Hetény, aki külsőre szinte megszólalásig hasonlít Petőfi Sándorra, ráadásul ő is abba az iskolába, a Pápai Református Gimnáziumba jár, ahová a költő is egykor. Az útja során felkeresi azokat a kultuszhelyeket, amelyek Petőfihez kötődnek, itt különböző kulturális programokkal szavalatokkal emlékeznek a költőre a helyi tisztelőivel és fiatalokkal.

Veszprémbe, azon belül is a megyei könyvtár Zug nevű ifjúsági szárnyába kedden délután érkeztek meg. Itt az intézmény igazgatója, Baranyai Tamás a Szilágyi Általános Iskola diákjaival együtt köszöntötte a költőt megszemélyesítő fiút.

Baranyai Tamás először egy Petőfi-verset, egészen pontosan a Szabadság, szerelem! című művet szavalta el egy kis csavarral, hiszen magyar helyett kínai nyelven tette mindezt. Amellett, hogy a könyvtárigazgató beszéli a távol-keleti nyelvet arra is rávilágította a figyelmet, hogy Petőfi Sándort, mint a legismertebb magyar költőt még az ázsiai országban is oktatják, sőt, Kínában érettségi tételnek számítanak a költő versei.

A megjelenteket rajta kívül még Budai László, a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője és a zarándoklat főszervezője is köszöntötte, valamint néhány gondolat erejéig Kóti László, 11-szeres Ironman, illetve dupla Ironman címet birtokló triatlonista, aki az emlékév tiszteletére vállalta, hogy október 7-én reggel elindulva kerékpárral teljesíti a zarándoklatot.

A programok közül természetesen nem maradhatott ki azt sem, hogy a költőt megszemélyesítő Hetény elszavaljon néhány verset, valamint, hogy a könyvátigazgató bejegyzést írjon a zarándoklat emlékkönyvébe.

A zarándoklat ezután tovább folytatódott, ami október 7-én Ostffyasszonyfán ér véget. Hogy miért pont ott, arról Sashalmi István, helytörténész árult el többet a jelenlévő fiataloknak. Ezek alapján 1836-ban a 16 éves Petőfi valószínű, hogy ezen az útvonalon gyalogszerrel ment végig a székesfehérvári Salkovics Mihály rokonától Veszprém megyén át az Ostffyasszonyfán lakó Salkovics Péter rokonáig.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.