Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A boszorkányok köztünk élnek, és már nem félnek az üldözéstől

2023. november 5. 21:34
Egyre több Y és Z generációs merül el a spiritualitásban, a boszorkányságban. Ez a szubkultúra persze mindig is létezett a történelem során, izgalmasabb kérdés viszont, miért most kapott újra lendületet?

Éppen Kiss Judit Ágnes Bűbájoskönyvét olvasom, és mióta rákerestem, hogy a szerző vajon fikcióként tekint-e a művére vagy kézikönyvre, sorra kapom a boszorkányos tartalmakat. A kérdésfelvetésem egyébként nem totális naivitás, az utóbbi években bizony egyre többen vannak, akik boszorkánynak vallják magukat, vagy legalábbis szimpatizálnak a modern kori boszorkánysággal.

Fotó: Freestocks via UnsplashFotó: Freestocks via Unsplash

A Z generáció kedvenc platformja, a TikTok például tele van a trendet meglovagló videókkal: a „WitchTok” hashtag közel 50 milliárdos megtekintésnél jár. A videók között persze akadnak bőséggel olyanok, amelyek szimplán viccet csinálnak az egészből, de olyanok is, amelyeknek készítői szerint a boszorkányság nem humbug és szórakozás, hanem egy életforma, és igyekeznek ehhez tippeket adni: hogyan használjuk ki a holdfázisok energiáját, milyen gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében, melyek azok a szeánszok, rituálék, bűbájok, amelyek az életünk javításához vezethetnek, hogyan értelmezzük a tarot kártya üzeneteit, vagy éppen milyen kristályokat és egyéb kellékeket érdemes beszerezni az otthoni oltárra. De a boszorkányság nemcsak a TikTokon éli virágkorát, az Instagramon, a popkultúrában, a divatban, a könyv és a lakberendezési piacon ugyanúgy tetten érjük a hatásait: miután előbbiek segítségével tájékozódtunk a boszorkány lét alapjairól, akár egy online kovenhez csatlakozva, utóbbin beszerezhetjük annak minden tárgyi elemét, a gyertyáktól és füstölőktől kezdve az üstön át egészen a modern oltárig.

Mindez jól mutatja, hogy a modern kori boszorkányság nem egy sötét kultusz rontásokkal és ráolvasásokkal, sátánimádással és vudu baba szurkálással (persze biztos akadnak ilyenek is), sokkal inkább szól a saját erőnk felfedezéséről, kapaszkodóról egy széthulló világban, a természet tiszteletéről, no meg az esztétikáról. És ez meg is magyarázza, miért éppen az utóbbi években lett ennyire vonzó.

A popkultúra mindig is kedvelte a boszorkányokat - Az 1998-as Átkozott boszorkák / Fotó: Warner Brothers /A popkultúra mindig is kedvelte a boszorkányokat - Az 1998-as Átkozott boszorkák / Fotó: Warner Brothers /

Nyugtalan, zavaros időkben – legyen szó egyéni vagy globális szinten – természetszerűen fordulunk a vallás, az ezotéria, a spiritualizmus irányába. Kapaszkodókra vágyunk, valamire, amiben hinni tudunk, ami kivezet bennünket a sötétségből a fényre. Nem kell magyarázni, ma mennyire helytálló ez: olyan szinten bizonytalanság vesz bennünket körbe az elmúlt néhány évben, hogy azt nehéz épp ésszel kibírni. Óriásira nőtt a szorongás, miközben elképesztően szomjazzuk a békét, a testi-lelki egészséget, a boldogságot, az útmutatást. A hagyományos, konzervatív, sokszor hierarchiára és tekintélyelvűségre épülő vallások erre nem feltétlenül képesek: a mai fiatalok egyszerűen nem tudnak szimpatizálni a merev, dogmatikus nézetekkel. Egy sokkal megengedőbb irányzatot keresnek, amiben jobban jelen van a sokszínűség, az elfogadás, a szabadság, az egyenlőség, sőt akár némi szórakozás is. A modern kori spiritualizmus és boszorkányság ennek tökéletesen megfelel.

Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a boszorkányság mindig is feminista volt: míg a legnagyobb világvallások istenei férfiak, a boszorkányság a női energiákról és női hatalomról szól, egy istennő- és földanya alapú spiritualitás. Napjainkban, amikor kézzel-lábbal harcolunk a patriarchátus elnyomása ellen, érthető ez a fordulat. Másrészt a boszorkány archetípusa mindig is a saját útját járó, erős, hatalommal rendelkező, szexualitásában is magabiztos nőről (személyről) szólt, aki nem hajt fejet akárkinek, és kiáll a saját nézeteiért.

Fotó: Mikhail Nikov via PexelsFotó: Mikhail Nikov via Pexels

De az is fontos, hogy a boszorkányság alapvetően egy természeti vallás: a bűbájok, szeánszok fontos elemei a varázserővel bíró növények, a föld, a hold ciklusainak változása, azaz, a természet erőinek tisztelete, az azzal való harmonikus együttélés elengedhetetlen a boszorkányok számára. És az ökotudatos, a bolygó jövőjét szem előtt tartó generációnak is.

A modern kori boszorkányság tehát az öngondoskodás, az önszeretet gyakorlásának, a teljesség megélésének és a koveneken keresztül az összetartásnak, a közösségépítésnek is varázslatos módja lehet, ahogy azt a magyar „the city fairies” közösség alapítói is vélik. Ők oldalukon azt írják, vállalkozásuk létrejöttét a női lélek ápolása és kiteljesedése ihlette. Hisznek a mindennapi varázslatos szokások erejében, aktívan követik a Föld és a Nap kapcsolatát az évkörben, a Hold ritmusát, a természet változásait, az elfeledett ősi szokásokat és ünnepeket, amelyeket igyekeznek beépíteni a modern hétköznapokba. Missziójuk „a női lélek támogatása és felemelése, amit a kedvességben, az elfogadásban, a ciklikusság megélésében és a természeti varázserőkben rejlő értékek megosztásában látunk megvalósulni.”

Mindez pedig – vessenek érte máglyára – szerintem egyáltalán nem baj, sőt, lehet jó és szórakoztató, amíg valóban az épülést szolgálja és nem csak a bizniszről szól – tagadhatatlan, hogy sajnos ez is jelen van, és a kristályok, ásványok és gyógynövények iránti megnövekedett kereslet, illetve azok beszerzése időnként pont nem az etikusságról és a természet tiszteletéről szól. De egyensúlyra törekedni, felfedezni a bennünk rejlő erőt, hinni valamiben és ezáltal magunkban is, egymást támogatni – ebben semmi kivetnivaló nincsen.

Bertalan Melinda
további cikkek
Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. ma 0:54 Három regény, amivel átvészelheted tavaszig Meli Három regény, amivel átvészelheted tavaszig Az olvasás élménye egyre inkább luxuscikké válik, és nemcsak azért, mert nincs időnk rá, hanem mert lassan az agyunk is egyre jobban elszokik tőle: egyre nehezebb belemerülni a lapokba úgy, hogy elveszik tér és idő. Mutatok három regényt, ami engem az utóbbi időben magába szippantott, és amelyekkel ezek a hideg, tétlen téli napok is gyorsabban telnek. 2024. január 21. 22:14 Roxfortban karácsonyoztam Meli Roxfortban karácsonyoztam A belépőm nem bagolypostával érkezett és a varázspálcám is csak csokiból van, mégis: sétáltam az Abszol úton, bekukkanthattam Dumbledore irodájába, együtt bóklásztam Hagriddal a Tiltott Rengetegben és még a Gringottsba is bejutottam a koboldok szigorú tekintete ellenére. 2023. december 18. 1:54 Jenny, a macska, amelyik megérezte a Titanic tragédiáját Meli Jenny, a macska, amelyik megérezte a Titanic tragédiáját A világ leghíresebb óceánjáróját és katasztrófáját számos legenda övezi: történetek emberekről, akik előre megérezték a tragédiát, vagy a szerencsés véletlennek köszönhetően mégsem szálltak fel a hajóra. A legendák között pedig akad egy, amelyik nem egy emberhez, hanem egy állathoz kötődik. 2023. október 1. 19:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.