Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus

2023. november 13. 23:06
Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt.

A gospel egy olyan furcsa zenei műfaj, ahol a stílus térben és időben is keveredik. Keresztény zenei műfaj, a színpadon égsem az itthon megszokott templomi kórusénekek köszönnek vissza, hanem a legnagyobb fiesztát szokták idézni a fellépők.

Tavaly decemberben ebből kaphatott a veszprémi közönség ízelítőt, amikor a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány közbenjárásával első ízben szervezték meg a Gospel karácsony név alatt futó koncertet az arénában.

Akkor egy new yorki kórus jött el Veszprémbe, kiegészülve David Brattonnal, világhírű gospel szólóénekessel. Most Virginiából érkeznek az énekesek, ezúttal a Virginia State Gospel Chorale. Ők egyébként az amerikai Got Talent tehetségkutatóban is felléptek. Egy ismerős arc és hang így is lesz, hiszen Bratton ismét elkíséri az európai turnéra induló gospelkórust, így tehát ő már másodszorra lép fel Veszprémben, idén december 11-én este.

David Brattonn a tavalyi veszprémi koncertenDavid Brattonn a tavalyi veszprémi koncerten

A sajtótájékoztatón Vezér Dávid, főszervező elmondta, hogy tavaly hagyományteremtő szándékkal hívták életre a veszprémi Gospel karácsonyt, de akkor még sok kérdőjel volt, hogy mennyire lesz népszerű a közönség körében. Viszont a tavalyi sikerek bizonyították, hogy igenis van egy ilyen nem megszokott koncertre is kereslet.

Pontosabban Európában, annak is a keletebbi felén szokatlan csak, hiszen a gospel műfaj elsősorban az USA-ban, de az angolszász területeken egészen biztosan, hogy nagy népszerűsíégnek örvend.

A sajtótájékoztatón Vikman Pál, az EKF klasszikus zenei projektjeinek projektmenedzsere elmondta a gospel eredetéről, hogy az még a 17. században az amerikai színesbőrű rabszolgák körében kezdett kialakulni, akik saját afrikai zenéjüket ötvözték munkadalokkal és keresztény egyházi zenékkel, amikkel Amerikában találkoztak először. Később a jazz is hatott rá, így alakult ki az az ütemes örömzene, ami keresztény alapokon nyugszik, ám mégis sok esetben harsány, fiesztaszerű. Ezért lehet kijelenteni a gospleről, hogy térben és időben is utazik.

Hegedűs Barbara és Vikman PálHegedűs Barbara és Vikman Pál

Vikman Pál még hozzátette, hogy sok magyar kórus játszik gospelzenéket és a számuk évről évre több lesz, így valójában ez a stílus már nem is annyira szokatlan Magyarországon sem, mint elsőre gondolni lehetne.

Mivel alapvetően keresztény műfajról van szó, a sajtótájékoztatón egy egyházi személy is megjelent, Szabó János, református esperes, aki úgy fogalmazott, a zene egy olyan nyelv, amit mindenki ért és összeköti az embereket egymással és Istennel, miközben segít kifejezni a bennünk lévő mély gondolatokat is.

Egyébként a tavalyi koncerten köszöntőt mondott a katolikus és református egyház két vezetője is, ez pedig jól mutatja, hogy egy koncert is képes arra, amiről Szabó János beszélt most, hogy összekösse az embereket a kereszténység alatt.

Szabó JánosSzabó János

Az idei koncertet Veszprém város mellett az EKF, valamint helyi vállalkozások is támogatják. Az előbbi részéről, azaz a városvezetés oldaláról Hegedűs Barbara, alpolgármester is jelen volt a sajtótájékoztatón. Ő emlékeztetett rá, hogy Veszprém büszkén viseli az UNESCO – a zene városa címet, ennek viszont minden nap meg kell felelni, ezért is üdvözli, hogy a város zenei palettája karácsony előtt ilyen exkluzivitással bővül idén is.

A főszervező elárult még néhány kulisszatitkot is a koncertről. Idén például már 30 fellépőt várnak a színpadra és a zenekarban is többen lesznek, kiegészülnek egy szaxofonossal is. A virginiai kórusnak ez a veszprémi fellépése egy európai turné része, Magyarországon még Debrecenbe, Szegedre, Pécsre és Szombathelyre látogatnak el, majd a Vatikánban a Szentatya előtt fejezik be a körutat.

Vezér DávidVezér Dávid

Azt is megtudtuk, hogy a gospelkórusok körében a tavalyi veszprémi fellépés után híre ment, hogy milyen közönség előtt, milyen helyszínen tudtak zenélni. Mivel javában kisebb hangversenytermekben és templomokban lépnek fel, a 3000 fős arénás koncert nekik is újdonság volt, pozitív értelemben.

Az idei veszprémi Gospel karácsony tehát december 11-én lesz, jegyeket pedig a jegy.hu-n, az EKF oldalán, illetve személyesen a Kossuth utcai EKF ponton és a turisztikai irodában lehet venni.

Hajas Bálint
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Oh Happy Day a Gyárkertben Hétfőn ismét emlékezetesre sikerült a Veszprém Arénába szervezett második Gospel karácsony. Előtte azonban a virginai együttesből négyen kilátogattak a téli Gyárkertbe, hogy rögtönözve előadják az "Oh Happy Day" című slágert. Portálunknak sikerült elcsípnie a flashmobot, ezt pedig meg is mutatjuk olvasóinknak. 2023. december 13. 13:14 Az imádság ezer formája – ilyen volt a veszprémi gospel koncert kultúra Az imádság ezer formája – ilyen volt a veszprémi gospel koncert Az, hogy ki hogyan éli meg keresztény hitét egyszerre lehet a szakralitás, a stílus, vagy a habitus függvénye is. Egyszóval ez is kulturális jelenség, még a kereszténységen belül is. Azt pedig jól tudjuk, hogy a különböző kultúrák felfedezése akár csak szemlélőként is gazdagítja az ember életét. Pár napja Veszprémben közel 3000 ember gazdagodott ilyen formán és ismerte meg testközelből a keresztény kultúrkör egy olyan megnyilvánulási formáját, ami merőben eltér attól, amit Európán belül megszokhattunk. 2022. december 18. 13:30 A tengerentúlról, a Billboard éléről érkezik Veszprémbe a gospelkórus A tengerentúlról, a Billboard éléről érkezik Veszprémbe a gospelkórus Egyenesen New York-ból érkezik Európába az a gospelkórus, akik karácsonykor a Szentatya előtt is fellépnek, előtte viszont még Magyarországot is útba ejtik, ahol négy helyszínen, köztük Veszprémben is koncerteznek december 12-én. Vincent Bohanan & Sound of Victory Veszprém arénás koncertjére a szervezők nem csak különleges zenei csemegét ígérnek, hanem látványában és lelkületében is egy nem hétköznapi élményt. 2022. november 9. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.