Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele!

2023. november 23. 12:07
Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai.

A kétnapos rendezvény az „Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labóratórium” elnevezésű projekt keretein belül valósul meg, immáron a harmadik alkalommal. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntő beszédében felhívta a figyelmet: a két évvel ezelőtti konferencia olyan meghatározó volt, hogy ahhoz köti a nagy médiafigyelmet és lavinát, ami végül széles nyilvánosság számára is világossá tette, hogy igenis nagy a baj!

Gelencsér folytatta: ritka, hogy a különböző tudományterületek összedolgoznak, a klímaválság témája viszont követelte az együttműködést. Kiemelte, elsődleges cél volt, hogy a tudományok között párbeszéd alakuljon ki, hiszen sokkal világosabban kirajzolódik a valóság. A konferencia további célja, hogy őszintén kommunikáljunk a klímahelyzetről, és ne fessük rózsaszínre az eget. Fel kell ismerni, nem lehet hibázni, az utolsó utáni órákban vagyunk, nincs lehetőség ismétlésre.

Navracsics Judit, a Humántudományi Kar dékánja felhívta a figyelmet, életszerű és sürgető kérdésekre keressük a választ, e nélkül pedig nem építhető a jövő. A konferencia is jó lehetőség, hogy párbeszéd alakuljon ki a témáról, hogy változást lehessen elérni. Szerinte a valóság nem ellenség, hanem egy társ, akivel együtt kell élni, de ez nagyfokú alkalmazkodást, és felelős gondolkodást is igényel, többek között azért, mert a következő generációk életminősége a tét.

András Ferenc, filozófus, az ÉMNL alprojektvezetője, s egyben a konferencia főszervezője is köszöntötte az érdeklődő közönséget. Elmondta, ötvenhét előadás lesz két nap alatt, így a klímaváltozás témáját, és annak társadalmi aspektusait elég tágan kimerítik a rendezvényen. A délelőtti program a plenáris előadásoknak, míg a délutáni program a szekció előadásoknak ad helyet. A nyitónap első előadója Gelencsér András volt, őt András Ferenc követte. Végül Szécsi Gábor filozófus, és Pogátsa Zoltán közgazdász adtak elő.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28 Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete Az egész világ figyelheti, hogy hol tart a világ leghosszabb ideje zajló tudományos kísérlete A Pannon Egyetemet még sem alapították, amikor a világon elindult egy kísérlet, ami még ma is tart, ezzel kiérdemelte a leghosszabb ideje tartó tudományos kísérletének Guiness-rekordját. Hogy hol tart most a vizsgált folyamat, azt bárki élőben nézheti a cikkünkben is. 2024. február 19. 16:54 Versennyel emlékeztek az embermentő svédre közélet Versennyel emlékeztek az embermentő svédre Tizennegyedik alkalommal szervezték meg az országos Raoul Wallenberg vetélkedőt, melynek veszprémi fordulóján hétfőn, a megyei könyvtár épületében mérték össze tudásukat a résztvevő csapatok. 2024. február 12. 21:51 A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A négy magyar űrhajósjelölt beszélt felkészüléséről A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában. 2024. február 12. 14:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.