Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A valóság nem ellenség, nézzünk szembe vele!

2023. november 23. 12:07
Csütörtök délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottsága adott otthont a Pannon Egyetem Humántudományi Kar, azon belül is a Társadalomtudományi Intézet szervezésében megvalósuló, A valóság nem ellenség konferencia megnyitójának, s magának a rendezvénynek, mely központi témája az éghajlatváltozás, s annak társadalmi aspektusai.

A kétnapos rendezvény az „Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labóratórium” elnevezésű projekt keretein belül valósul meg, immáron a harmadik alkalommal. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntő beszédében felhívta a figyelmet: a két évvel ezelőtti konferencia olyan meghatározó volt, hogy ahhoz köti a nagy médiafigyelmet és lavinát, ami végül széles nyilvánosság számára is világossá tette, hogy igenis nagy a baj!

Gelencsér folytatta: ritka, hogy a különböző tudományterületek összedolgoznak, a klímaválság témája viszont követelte az együttműködést. Kiemelte, elsődleges cél volt, hogy a tudományok között párbeszéd alakuljon ki, hiszen sokkal világosabban kirajzolódik a valóság. A konferencia további célja, hogy őszintén kommunikáljunk a klímahelyzetről, és ne fessük rózsaszínre az eget. Fel kell ismerni, nem lehet hibázni, az utolsó utáni órákban vagyunk, nincs lehetőség ismétlésre.

Navracsics Judit, a Humántudományi Kar dékánja felhívta a figyelmet, életszerű és sürgető kérdésekre keressük a választ, e nélkül pedig nem építhető a jövő. A konferencia is jó lehetőség, hogy párbeszéd alakuljon ki a témáról, hogy változást lehessen elérni. Szerinte a valóság nem ellenség, hanem egy társ, akivel együtt kell élni, de ez nagyfokú alkalmazkodást, és felelős gondolkodást is igényel, többek között azért, mert a következő generációk életminősége a tét.

András Ferenc, filozófus, az ÉMNL alprojektvezetője, s egyben a konferencia főszervezője is köszöntötte az érdeklődő közönséget. Elmondta, ötvenhét előadás lesz két nap alatt, így a klímaváltozás témáját, és annak társadalmi aspektusait elég tágan kimerítik a rendezvényen. A délelőtti program a plenáris előadásoknak, míg a délutáni program a szekció előadásoknak ad helyet. A nyitónap első előadója Gelencsér András volt, őt András Ferenc követte. Végül Szécsi Gábor filozófus, és Pogátsa Zoltán közgazdász adtak elő.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.