Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A halászlé titka generációról generációra

2023. december 24. 21:57
Sosem voltam nagy mesterszakács, mégis mindig tettem-vettem a konyhában. Hogy mit kerestem ott? Azt hiszem, az elődeim mozdulatait. A nagymamám receptjei közt kotorászva a halászlé titkaira is fény derült már.

„Ne vidd el, hanem fotózd le! Ebből csak egy van” – kezdte a nagyi évekkel ezelőtt, amikor először szükségem volt a csodareceptjére. Neki is a nagymamája írta le, és senki nem sokszorosította. Régen szájról-szájra terjedt, ma már elég egy fotó, mehet is a családi chat-szobába, és máris mindenkinek megvan a recept. A recept. Az lenne a titok is?

Miközben szenteste napján a párommal nekiláttunk a halászlének, hogy az egész családnak vihessünk belőle, megpihentem a konyhai széken, hogy figyelhessem, ahogy a társam minden koncentrációját összpontosítva a halászlét készíti. Látom rajta, hogy a lehető legjobban akarja csinálni, hogy hasonlítson arra az ízvilágra, ami meghatározta a gyerekkorom.

Nézem a mozdulatait, figyelem, ahogy végigfuttatja az elkészítés szakaszait: szavak nélkül, mégis hallom, milyen gondolatok futnak át a fejében – pont mint a nagyinak régen. Minden dilemma, és a rossz arányban „megsózottság dühe” pont úgy csapódik le most, mint akkoriban is történhetett. Ugyanazon mennek keresztül, s amint elkészült, ugyanazokkal a félsz mozdulatokkal teszik le az asztalra, egyenesen a család elé, várva a visszajelző mondatokat: „Ez pont olyan, mint a dédié volt régen” – mondja Anya, és mindenkinek kicsit elmosolyodik az arca…

Nagyi is boldog, amiért tovább vittük a hagyományt, elégedetten eszi a halászlevet, ami egykor az ő reszortja volt, s konstatálja, hogy tatának is mennyire ízlene, ha ehetne belőle. Végül egyre gondolva mind bólogatni kezdünk: "Igen-igen, nagyon finom lett idén is", picit sós, máshogyan sós, nem úgy, mint régen, de együtt esszük, együtt vagyunk. Mind. Szóval a halászlé titka generációkon keresztül ennyi. Együtt.

Szabó Eszter
további cikkek
Ráncfelvarrás vagy inkább arcjóga? Eszter Ráncfelvarrás vagy inkább arcjóga? Annyi mindent teszünk a testünkért, a lelkünkért. Egyre többen gondolnak a prevencióra, a bajok megelőzésére és arra, hogy amit mi magunk megtehetünk, azt tegyük meg saját egészségünk érdekében. Mi a helyzet az arccal? 2024. január 28. 22:19 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02 „Dik az Azahriah, DESH valamit tudhat” Eszter „Dik az Azahriah, DESH valamit tudhat” Lavinaként söpört végig az elmúlt napokban, hogy a fiatal Azahriah első magyar előadóként ad önálló koncertet a Puskás Arénában. Egyszer. Kétszer. Végül háromszor. De vajon, miért szúrja ez olyan sokak szemét? 2023. október 15. 22:11 Ajtóstul ront ránk a jövő: már az életformánk átalakítását követeli Eszter Ajtóstul ront ránk a jövő: már az életformánk átalakítását követeli Nemrég egy cikket olvasva szó szerint arcul csapott a jövő. A jövő, amit kezdek úgy elképzelni, mint egy szörnyet, aki egy jól őrzött terem küszöbében áll, hangosan dörömböl és csak arra vár, hogy a teremőr egy pillanatra félrepillantson, aztán már rúghatja is be az ajtót. 2023. szeptember 3. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.