Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
27°C

Latin-Amerika táncával is küzdöttek a fagyok ellen hétvégén

2024. január 8. 11:30
Amíg szombaton este a kinti hőmérséklet kezdett egyre fagyosabb lenni, az Ipari Technikum könyvtárában épp ellenkezőleg, felforrósodott. Második alkalommal szervezték meg a veszprémi tangóbált, bizonyítva, hogy az EKF-fel együtt nem értek véget a kulturálisan sokszínű programok Veszprémben.

2023-ban, amikor teljes fordulaton dübörögött az EKF-év, már szinte megszokottá vált, hogy Veszprémben hétről hétre bemutatkozik egy távolabbi kultúra valamilyen formában. Latin-Amerika kultúrája is több módon része volt a tavalyi évadnak, viszont az már most látszik, hogy mindez nem korlátozódott egy esztendőre.

2024 első hétvégéjén ugyanis már második alkalommal szervezték meg Veszprémben az újévi tangóbált, amin közel százan vettek részt, hódolva a latin életérzésnek és kifejezetten a tangótáncnak.

Ennek az argentin eredetű táncstílusnak lelkes képviselője a város alpolgármestere, Hegedűs Barbara is, aki már az első bálnak a szervezésében is közreműködött, idén pedig a Tangó és Mozgásművészeti Egyesülettel megismételték ezt.

A szombati eseményen is ő köszöntötte a megjelenteket – még Budapestről és Zalaegerszegről is érkeztek vendégek. Az alpolgármester mellett házigazdaként részt vett Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja is. Ők ketten egyébként a magánéletben férj és feleség, tehát elmondható, hogy személyes kulturális érdeklődésükbe vonták be a veszprémieket, a létszámot tekintve sikeresen.

Hegedűs Barbara és Pap MátéHegedűs Barbara és Pap Máté

A tangóbál programja két részből állt, először a Puerto Tango projekt, a bandoneonos Vörös Eszter által létrehozott tangó zenei műhely adott koncertet, amelyben különféle hangszer-összeállításban hangoztak el az argentin tangó több mint 140 éves történetének slágerei és kevésbé ismert dallamai.

Ezt követően kezdődött a közös örömtánc a latin ritmusokra.

A tangótánc természetes formája a hangsúlyokra való lépkedés, ez a szabályos, a zene lüktetésére történő séta képezi a tánc alapját. A gyakorlatban rendkívül nagy tere van az improvizációnak, a zene átélése és a rendelkezésre álló tér alapján a táncosok pillanatról pillanatra döntenek a követendő lépésekről. Az „akadémikus” lépést, a salidát bár kezdetben megtanulják a táncosok, de végül szinte sosem alkalmazzák. A tangónak „iskolái” sincsenek, mindenki saját érzései, saját stílusa alapján táncol. Hogy a párok harmonikusan haladhassanak előre a parketten, nagyon nagy szerepe van a vezetés technikájának. Ezt a táncosok szoros testi közelsége is indokolttá teszi. Ez a pár férfi tagjának feladata, egyszerre kell döntenie saját, illetve partnere lépéseiről, melyet elsősorban felsőtestének mozgásával tud kommunikálni. A tangó markáns férfidominanciát mutat, ami viszont csak látszat: inkább a férfi „szolgálja ki” a nő igényeit, teszi számára a táncot élménnyé azzal, hogy „előkészíti” a nőnek a táncát.

Fotók: Pesthy Márton

vehir.hu
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.