Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A rendezett környezet a mentális egészséget is javítja

2024. január 17. 21:29 // Forrás: National Geographic
Kreatív káosz vagy precíz rend? Bár sokan előbbire szavaznak, testi-lelki jóllétünk múlhat rajta, mekkora rendet tartunk magunk körül.

Január közepén járunk, még épp tartanak az újévi fogadalmak, a klasszikus életmódváltást célzó tervek mellett pedig egyre többen határozták el azt is, hogy idén végre rendet tesznek az életükben és a környezetükben: megválnak a felesleges tárgyaktól, jól átlátható rendszer szerint tárolják a ruhákat meg az iratokat, és az irodai asztalukon is összepakolnak, miután felálltak tőle. Kutatások szerint pedig mindezzel nemcsak a hatékonyságukat növelhetik, de a mentális egészségüket is javíthatják.

Fotó: Samantha Gades / UnsplashFotó: Samantha Gades / Unsplash

Daniel Levitin, a Montreal-i McGill University neurológusa szerint azok, akiket rendetlenség és szervezetlenség vesz körbe, jóval gyakrabban tapasztalnak memóriazavarokat és hangulatzavarokat, hajlamosabbak az impulzivitásra, rosszabbak az étkezési szokásaik, a magasabb kortizolszint miatt pedig gyakrabban alakul ki náluk krónikus szorongásos zavar. De a rendetlen környezet az általános jóllétünknek és a biztonságérzetünknek sem tesz jót, hatására boldogtalanabbnak, kimerültnek érezhetjük magunkat, nehezebben koncentrálunk és hozunk döntéseket – derül ki egy a Journal of Environmental Psichology-ban megjelent tanulmány szerint.

Mindez azzal lehet összefüggésben, hogy a kaotikus környezetet a túlterheltségünknek és a mentális szervezetlenségünk következményének tudjuk be, amivel tulajdonképpen jól megbélyegezzük és elítéljük magunkat.

Jó hír viszont, hogy egy kis rendszerezéssel máris javíthatunk a mentális állapotunkon.

Fotó: Dane Deaner / UnsplashFotó: Dane Deaner / Unsplash

Joseph Ferrari, a DePaul University pszichológia professzora, a rendezetlen környezet elismert kutatója szerint ha megtanuljuk, hogyan éljünk szervezettebben és tartsunk rendet az otthonunkban, illetve a munkahelyünkön, azzal csökkenthetjük a kimerültségünket, növelhetjük a teljesítőképességünket és jelentősen javíthatunk a közérzetünkön. Sőt, a szorongásos tüneteket és a stressz szintünket is csökkenthetjük, jobb alvásminőségre tehetünk szert, egyes kutatások szerint pedig még a fizikai egészségünk is javulhat: egy ausztrál tanulmány szerint azok, akiknek tisztább volt a lakása, aktívabbnak bizonyultak, kevésbé híztak el és általában véve jobb fizikai egészségnek örvendtek.

Oké. De hogyan vágjunk bele a rendrakásba?

Kezdjük kicsiben! Ahelyett, hogy egy teljes szobát akarnánk rögtön „megmariekondózni”, maradjunk egyszerre egy szekrénynél, egy könyvespolcnál vagy éppen a konyhai eszközöknél. Ha közben zenét hallgatunk, majd a frissen átrendezett helyben egy kicsit kigyönyörködjük magunkat, azzal még élvezetesebbé tehetjük a dolgot.

Fotó: Sarah Brown / UnsplashFotó: Sarah Brown / Unsplash

Sokat segíthet az is, ha időkeretet szabunk a rendrakásra és fejben vizualizáljuk, milyen előnyökkel jár majd a tevékenységünk, illetve ha meghatározunk bizonyos kategóriákat, amelyek alapján eldönthetjük, hogy egy-egy tárgyat szem előtt tartunk, kidobunk vagy félretesszük későbbi, alkalomnak megfelelő használatra (tipikusan ilyenek a karácsonyi/húsvéti/őszi-nyári dekorációk).

Ne feledkezzünk meg a digitális lábnyomunkról sem. Iratkozzunk le a hírlevelekről, amelyekre nincs szükségünk, rendszerezzük mappák szerint a fényképeket, töröljük a felesleges emaileket. Ha csak öt percünk van rá, az se baj. Önmagában a tevékenység a lényeges: miközben rendszerezünk és megszabadulunk a szükségtelen dolgoktól, döntéseket hozunk, gyakorlatot szerzünk az érzelem szabályozásban megtanulunk priorizálni és türelmesebbek leszünk, összességében pedig azt üzenjünk magunknak a rendrakásra fordított idővel, hogy megérdemeljük a jobbat, a kellemeset.

Nyitókép: Freepik

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.