Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C

Miért mindig Messi?

2024. január 18. 9:50
Egy újabb évértékelő szavazás osztotta meg a sport-, közelebbről a futballkedvelőket – ezúttal az egész világon. Hétfő estétől pró és kontra vitatják a hozzáértők és a műkedvelők, hogy tavalyi teljesítménye alapján ki volt a földkerekség legjobb labdarúgója.

Ellenfelei is elismerik, hogy Lionel Messi minden idők egyik legjobbja. Ezért alapvetően nem lenne meglepetés, hogy a Londonban megtartott FIFA év játékosa szavazáson az argentin világklasszis nyert, ám sokan vitatják ezt az eredmény, mert úgy gondolják, 2023-ban volt nála jobb.

Koromnál fogva sok egykori aranylabdást láttam futballozni. A portugál Eusebio, a közelmúltban elhunyt angol Bobby Charlton, az ugyancsak a Manchester United sztárja, az északír George Best, a német Gerd Müller és honfitársa, a szintén idén eltávozott Franz Beckenbauer, a holland Johan Cruyff – és ne hagyjuk ki a sorból a magyar Albert Flóriánt sem – annak idején a fekete-fehér tévén keresztül is elvarázsolt a játékával.

Lionel Messi nyert a FIFA év játékosa szavazáson - Fotó: fifa.comLionel Messi nyert a FIFA év játékosa szavazáson - Fotó: fifa.com

A francia Michel Platinire, a holland Marco van Bastenre, a brazil Ronaldóra és Ronaldinhóra a jóval fiatalabbak is emlékezhetnek. Valamennyien nyertek aranylabdát, közülük többen többször is, ahogy a mai idők sztárjai, a portugál Christiano Ronaldo és az argentin Lionel Messi. Ám az utóbbiak is lassan kikopnak ebből a szédítő körforgásból, és nyomukban már ott toporognak az új klasszisok, mint amilyen a francia Kylian Mbappé vagy a norvég Erling Haaland. Egy ilyen pillanatot rögzített az idei FIFA év játékosa szavazás: egyaránt 48 pontot kapott Messi és Haaland, a holtversenyt a szabályok szerint a csapatkapitányok 13-11 arányú szavazata döntötte el a 36 éves Messi javára a 23 esztendős Haalanddal szemben.

Bárhogy szabályozzák is, valamennyi szavazás mindig szubjektív, hiszen a döntésben az objektív mutatókon kívül más tényezők is szerepet játszhatnak a mérlegelésnél. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA mindent megtett annak érdekében, hogy objektív eredmény születhessen, ezért döntöttek úgy, hogy a voksolásra felkérik a kiválasztott csapatkapitányokat, az edzőket, a sportújságírókat és a szurkolókat, méghozzá egyenlő, 25-25 százalékos arányban. Tehát a kimondottan szakmai szempontok ugyanannyit nyomtak a latban, mint az érzelmi tényezők. A csapatkapitányoknál és a szurkolóknál Messi, az edzőknél és a sportújságíróknál Haaland volt a legjobb. Talán előbbiek a múltat, utóbbiak pedig már a jövőt értékelték a jelenben és tartották fontosabbnak. Ilyenformán Messinek ez életműdíjként is elmegy, Haaland pedig hasonlóan hosszú pályafutás esetén még sokszor lehet az év legjobbja.

Darcsi István
további cikkek
„Sosem nyerjük meg a BL-t!” Erről jut eszembe… „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Kedvenc férfi kézilabdacsapatuk kudarca mély apátiába sodorta a Telekom Veszprém szurkolóit. Idén titkon Bajnokok Ligája-győzelmet vártak a drukkerek, ehhez képest óriási csalódásként élték meg, hogy a világválogatottal felérő együttes a Final4-ba sem tudott eljutni – sorozatban immár másodszor. ma 6:02 Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. 2024. május 2. 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12 Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Erről jut eszembe… Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Egy régi sportos bölcsesség szerint a mérkőzés utolsó pillanatában kell vezetni, mert akkor az ellenfélnek már nincs ideje egyenlíteni. Mintha ennek a mondásnak az életképességét akarták volna igazolni csütörtökön este a Veszprém Arénában a házigazda Telekom játékosai, akik a dán Aalborg elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén hatgólos hátrányból feltámadva csak egyszer vezettek a hatvan perc során, a dudaszó pillanatában (32-31). 2024. április 26. 7:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.