Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C
2024. március 4. Kázmér
Veszprém
16°C

Szenegálban aggasztó helyzet alakult ki, de a veszprémi bamakós csapat töretlenül halad előre

2024. február 9. 14:49
Felgyújtott gumiabroncsokkal és úttorlaszokkal tüntettek Szenegálban, miután szombaton az elnök, Macky Sall bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztják az eredetileg február 25-re kitűzött választásokat. A rendőrök könnygázzal oszlatták a hír miatt feldühödött tömeget Dakarban, és többeket előállítottak a zavargások kirobbantása miatt.
 

A hírek szerint a Budapest-Bamako mezőny is veszélybe került, és szó volt arról is, hogy a rali útvonalán is változtatni fognak. A Veszprémből induló csapatnak azonban nem okozott eddig problémát a kialakult helyzet, Vermes Gábor és Szűcs Dávid egyelőre fennakadás nélkül tudta folytatni útját a cél felé Sierra Leonéba, ahova a tervek szerint február 12-én fognak megérkezni.

A csapat átlépte Mauritánia határát is, hogy a világ egyik legszegényebb országában haladjanak tovább, sivatagos, borzalmas állapotú utakon, 40 Celsius-fokos hőségben. Több versenytársuk autója megakadt a homokban, nekik a helyiek és más csapatok segítettek a továbbjutásban, de Gáboréknak továbbra sincs problémájuk a Mercivel, kisebb karbantartásokra volt csak szükségük, amit önerőből sikeresen megoldottak.  

,,Mauritánia fővárosa sokkolóan hatott ránk. Se szavakkal, se képekkel nem igazán lehet leírni, hogy milyen állapotok uralkodnak itt. Csak 30 éves Mercedesek, 190-es és 124-es Mercik mindenhol, rommá törve, lámpák és ajtók nélkül, kaszni és motor híján, de még így is haladnak. Nem létezik olyasmi, hogy közlekedési kultúra, se jogosítvány, se közlekedési lámpák nincsenek. Mindenhol szemét van és büdös. Szerencsére a hotelünk, ahol megszálltunk, ehhez képest teljesen normális, megfelelő szobákkal és étteremmel.”

Majd következett a szenegáli határ, 30-50 kilométeren keresztül haladtak egy mocsaras töltésen végig, ami ott főútnak számít. A rossz útviszonyok miatt a csapat három óra alatt tudta csak megtenni ezt a távot, majd a határon két órát álltak autóval, és újabb három órát gyalogosan, a vízum és belépési papírok ellenőrzése miatt. A szenegáli táborukban kapták meg az információkat a zavargásokról, de ők nem tapasztalták ennek semmilyen jelét, és a szervezők is tovább engedték őket. A Szenegál folyó torkolatánál fekvő Saint Louis nevű szigeten szálltak meg, ahol komoly rendőri és katonai jelenlét biztosította a védelmet. A kolduló gyerekekre kell figyelniük egyedül Gáborék elmondása szerint, mert bár lehetőségükhöz mérten igyekeztek köztük szétosztani a dolgaikat, folyamatosan ütötték az autójukat, megpróbálták letépni a Mercedes-csillagot és nagyban megnehezítették a haladást.

A csapat már mentálisan és fizikailag is nagyon fáradt, a következő állomásuk a guineai határ lesz. A hírek ellenére Szenegál pozitív csalódás volt számukra, főleg a mauritániai állapotok után. A csapat 400-600 kilométeres távot tesz meg átlagosan naponta, közben folyamatosan segítik egymást a másik veszprémi csapattal, Novák Gábor és Dobos János párosával.  

Az 1981-es évjáratú Mercedes W123 típusú autójuk nagyon jól bírja eddig az elképesztő tempót és útviszonyokat, amelyre igazán büszkék lehetnek, hiszen a használtautó piacon vásárolták, és éveken keresztül egy tihanyi ház udvarán állva tűrte a szélsőséges időjárási körülményeket. Gábor és Dávid sajátkezűleg szedte ráncba az autót, ráadásul úgy, hogy az összes beépített elem eredeti gyári maradt. A 300 benevezett versenyző közül az ő autójuk a legidősebb, mégis úgy tűnik, hogy kitartásuknak és hozzáértésüknek köszönhetően – a körülményekhez képest – a legsimábban érnek majd célba jövő hét kedden.

Balogh Dóra
további cikkek
Beért a célba a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón rali Beért a célba a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón Elképesztő tempót diktálva, 9000 km táv levezetése után megérkezett Vermes Gábor és Szűcs Dávid szerdán a Budapest-Bamako végállomására, Freetownba.   2024. február 14. 21:53 Helyzetjelentés Marokkóból – sikeresen veszi az akadályokat a veszprémi csapat a Bamakón rali Helyzetjelentés Marokkóból – sikeresen veszi az akadályokat a veszprémi csapat a Bamakón Pénteken indult el Vermes Gábor és Szűcs Dávid Veszprémből, hogy három hét alatt eljussanak Sierra Leonébe a Budapest-Bamako rally résztvevőiként, a hétfő éjjelt pedig már a marokkói Fezben töltötték.   2024. január 30. 15:34 Indulás Veszprémből, a cél Sierra Leone – elindult a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón rali Indulás Veszprémből, a cél Sierra Leone – elindult a veszprémi csapat a Budapest-Bamakón Pénteken elindult Veszprémből egy 1981-es évjáratú Mercedes W123 típusú autó két helyi fiatalemberrel. Vermes Gábor és Szűcs Dávid a következő három hétben kilenc országot érint majd, a francia riviérától az afrikai sivatagokon és oázisokon át a sierra leonei óceánpartig, mindezt a Budapest-Bamako rally keretében. Pedig a „fapados Dakarként” is emlegetett autóversenyen nem egy alkalommal ugyanazokon az utakon kell megküzdeni a sivataggal és a technikával, ahol a világbajnok rallyversenyzőknek. Portálunk ott volt az indulásnál, sőt útravalót is átadtunk a veszprémi versenyzőknek. 2024. január 26. 12:12 Klausz Kristóf nagy csatában, harmadszor nyert a Mikulás-ralin Mikulás-rali Klausz Kristóf nagy csatában, harmadszor nyert a Mikulás-ralin Hatalmas hajrával nagy hátrányt ledolgozva szerezte meg a győzelmet Klausz Kristóf és Papp Tamás a Mikulás-ralin, így a skodás pilóta karrierje során harmadszor tudta a buliversenyt megnyerni. A második helyen Erik Cais, míg a harmadikon Német Gábor zárt, a korábban vezető ifj. Fekete László a negyedik helyen ért célba.  2023. december 10. 18:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.