Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C

Vizes vb: megkezdődnek a medencés úszóversenyek, bravúr lenne az éremszerzés

2024. február 10. 16:42 // Forrás: MTI
Vasárnap megkezdődnek a medencés úszóversenyek a dohai világbajnokságon, tíz férfi és tizenegy női úszó képviseli a magyar színeket. A két veszprémi kiválóság, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid a sikeres nyíltvízi számok után ismét bizonyíthat.

Az előző vb-ket figyelembe véve bravúr lenne a dobogós helyezés kiharcolása, tekintve, hogy a legutóbbi két viadalon érmes magyarok közül sem a 2022-ben Budapesten két aranyat (100 és 200 méter pillangó) begyűjtő Milák Kristóf, sem a tavaly Fukuokában 200 méter háton győztes Kós Hubert nem lesz ott a medencében.    

Sós Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak elmondta, reálisan nézve döntős helyezésekben lehet bízni, ugyanakkor több olyan "lyukasabb szám van" - mivel a párizsi olimpiát szem előtt tartva sokan kihagyják a dohai viadalt -, amelyekben akár odaérhetnek a dobogóra a magyarok.  

"Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és Szabó Szebasztián egyaránt képes lehet erre, utóbbinak a legnehezebb, hiszen olyan számokban úszik, ahol rendkívül sűrű a mezőny és az is benne van, hogy mondjuk tizenkettedik lesz" - fogalmazott a szakember, aki hozzátette, Fukuokában egyetlen női versenyzőnek sem sikerült egyéniben döntőt úsznia, most viszont bízik abban, hogy többen is kiharcolják majd a finálét.

Sós Csaba megjegyezte, a világbajnokságon a legfontosabb a váltók szereplése, hét staféta küzd az olimpiai helyekért, véleménye szerint öt-hét csapatnak jöhet össze a kvalifikáció.

Rasovszky Kristóf a nyíltvízi számok után medencében is bizonyíthat - Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)Rasovszky Kristóf a nyíltvízi számok után medencében is bizonyíthat - Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)

A nevezési idők alapján egy esetleges éremhez Márton Richárd lehet a legközelebb, 200 méter pillangón ugyanis a harmadik legjobb "előzetes" eredménnyel rendelkezik, Szabó Szebasztiánt 50 méter pillangón negyedikként, 50 méter gyorson pedig ötödikként rangsorolják, Németh Nándor pedig 100 méter gyorson ugyancsak a negyedik idővel bír.

A magyar küldöttségből két versenyző nem rendelkezik még olimpiai szintidővel, Holló Balázs 400 méter vegyesen, Kapás Boglárka pedig 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón szeretné kiharcolni a párizsi indulást. A csapatból néhány nappal a rajt előtt kiesett Kovács Benedek, a 200 méter háton Európa-bajnoki ezüstérmes, a legutóbbi két vb-n döntős versenyző a dubaji edzőtáborban szenvedett combsérülést.    

Akárcsak egy évvel ezelőtt, Fukuokában, ezúttal is medencébe ugrik majd a nyíltízi úszás két kiválósága, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, előbbi már kétszeres világbajnokként versenyez azt követően, hogy az olimpiai számban, 10 kilométeren diadalmaskodott a vb harmadik napján Dohában.    

A magyarokkal medencés úszásban legutóbb 2007-ben, Melbourne-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyérmet, arra viszont még nem volt példa, hogy medál nélkül térjenek haza egy világbajnokságról.    

Az 50 méteres medencében rendezett eddigi világbajnokságokon 35 aranyat szereztek a magyarok, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 81 medálból áll.    

A medencés úszó-válogatott a dohai világbajnokságon:

férfiak
Betlehem Dávid (800 m gyors, 1500 m gyors)
Holló Balázs (200 m vegyes, 400 m vegyes)
Jászó Ádám (100 m hát, 50 m hát)
Márton Richárd (200 m pillangó)
Németh Nándor (200 m gyors, 100 m gyors)
Rasovszky Kristóf (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors)
Szabó Szebasztián (50 m pillangó, 100 m gyors, 50 m gyors)
Telegdy Ádám (200 m hát)
4x100m gyors (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám)
4x100m vegyes (Jászó Ádám, Sós Dániel, Márton Richárd, Németh Nándor)

nők:
Kapás Boglárka (200 m pillangó, 400 m vegyes)
Késely Ajna (1500 m gyors, 800 m gyors)
Molnár Dóra (200 m hát)
Pádár Nikolett (400 m gyors, 200 m gyors, 100 m gyors)
Sebestyén Dalma (200 m vegyes, 200 m pillangó)
Szabó-Feltóthy Eszter (100 m hát, 200 m hát)
4x200 m gyorsváltó (Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Kapás Boglárka vagy Ugrai Panna)
4x100 m vegyes (Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Senánszky Petra)

mixed váltó:
mixed 4x100 m vegyesváltó (Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra)
mixed 4x100 m gyorsváltó (névsor helyszíni döntés alapján)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.