Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Mi vezérel valójában döntéseinkben?

2024. február 16. 13:49
Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt.

A nagyböjt kapcsán az emberek többségének a negyven napos húsmentes étkezés lehet, ami leggyakrabban felmerül, ugyanakkor, ha a keresztény egyház tanításain keresztül vizsgáljuk ezt az időszakot, már jóval mélyebb tartalma van, mint az, hogy a hívő emberek átváltoznak vegetáriánussá ilyenkor.

Húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe. Sokakban él az a tévhit, hogy karácsony, a Megváltó születése, ami a legmagasabban helyezkedik el az ünnepek sorában, de valójában Krisztus feltámadása, a megváltás az, ami a kereszténység alfája és omegája. Emiatt pedig a nagyböjti időszak is számos olyan üzenetet hordoz magában, ami egy keresztény ember számára a mindennapi életvezetését is átformálhatja. Vagy akár azoknak is, akik magukat nem tartják hívő embernek, mégis, ha ki sem mondják, de keresztény értékek szerint élnek.

Udvardy György, veszprémi érsek Hamvazószerdán tartott tanításában is ezt a vonalat követte. A színültig megtelt Károly-templomban tartott liturgiában az egyházi vezető először pontosan behatárolta a nagyböjti időszak lényegét, miszerint ekkor van igazán lehetőség lelkileg megújulni, fejlődni, eljutni az őszinte bűnbánatig és azáltal Isten kegyelméhez.

Mert Isten irgalmas, és ez nem vélekedés, hanem bizonyosság a keresztényeknek, hangsúlyozta.

Udvardy György ezután a döntések súlyáról beszélt hosszan. Mindezt persze keresztény szemüvegen keresztül tette, de gondolatainak valójában olyan súlya volt, amit bárki, aki szeretne lelkileg fejlődni magáévá tudta tenni.

A Krisztushoz való tartozás is önmagában már egy döntés, ami nem kényszerű, fogalmazott az érsek. De, ha meghoztuk ezt az döntést, akkor az már életünk természetes részévé kell, hogy váljon, ezzel pedig elérkezhetünk a földi boldog élethez.

Milyen magatartásokat követünk a döntéseknél? – Tette fel a kérdést Udvardy György, amire több választ is adott, elsősorban ráirányítva a figyelmet olyan hibákra, amik egy rossz döntéshez vezetnek. Mivel a világon minden mindennel összefügg, egy egyszerű döntésnek is lehet súlyos, messzemenő következménye, mondta az egyházi vezető. Ezért is fontos, hogy krisztusi tanítás szerint éljünk, ez vezérelje döntéseinket, így a helyes és boldog úton maradhatunk.

Persze ez nem mindig sikerül, hiszen számos esetben a halogatásba menekülnek az emberek, aminek végén már kényszerből kell döntést hozni. Vagy máskor döntéseinket csak rövid távra vállaljuk. A félelemből hozott döntés szintén nem a krisztusi út része.

Gyakran merül fel az a probléma, hogy nem sajátunk, hanem mások döntéseit követjük. Ennél a résznél Udvardy György megtorpant egy pillanatra és feltette a kérdést: ha megfordítjuk ezt és aszerint nézzük, hogy vajon, akik minket követnek, a mi döntéseinket, ők ebből erőt meríthetnek?

Az egyházi vezető arra szólította fel a híveket, hogy a nagyböjti időszakban újítsák meg a döntéseiket. Tartsanak bűnbánatot, térjenek vissza a múltban meghozott rossz döntésekre és kérjenek bocsánatot ezekért úgy Istentől, mint egymástól is. Ezzel pedig újjá lehet teremteni a múltat.

A nagyböjt alatt szerdánként a Károly-templomban rendszeresen fog az érsek beszélni és hasonló keresztény megközelítésből átadni a húsvét valódi üzenetét a híveknek. Ígérete szerint olyan módon, hogy azokat otthon tovább lehessen gondolni, elmélkedni rajtuk.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni. 2024. június 7. 12:15 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. 2024. április 27. 19:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.