Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi vezérel valójában döntéseinkben?

2024. február 16. 13:49
Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt.

A nagyböjt kapcsán az emberek többségének a negyven napos húsmentes étkezés lehet, ami leggyakrabban felmerül, ugyanakkor, ha a keresztény egyház tanításain keresztül vizsgáljuk ezt az időszakot, már jóval mélyebb tartalma van, mint az, hogy a hívő emberek átváltoznak vegetáriánussá ilyenkor.

Húsvét a keresztény egyház legnagyobb ünnepe. Sokakban él az a tévhit, hogy karácsony, a Megváltó születése, ami a legmagasabban helyezkedik el az ünnepek sorában, de valójában Krisztus feltámadása, a megváltás az, ami a kereszténység alfája és omegája. Emiatt pedig a nagyböjti időszak is számos olyan üzenetet hordoz magában, ami egy keresztény ember számára a mindennapi életvezetését is átformálhatja. Vagy akár azoknak is, akik magukat nem tartják hívő embernek, mégis, ha ki sem mondják, de keresztény értékek szerint élnek.

Udvardy György, veszprémi érsek Hamvazószerdán tartott tanításában is ezt a vonalat követte. A színültig megtelt Károly-templomban tartott liturgiában az egyházi vezető először pontosan behatárolta a nagyböjti időszak lényegét, miszerint ekkor van igazán lehetőség lelkileg megújulni, fejlődni, eljutni az őszinte bűnbánatig és azáltal Isten kegyelméhez.

Mert Isten irgalmas, és ez nem vélekedés, hanem bizonyosság a keresztényeknek, hangsúlyozta.

Udvardy György ezután a döntések súlyáról beszélt hosszan. Mindezt persze keresztény szemüvegen keresztül tette, de gondolatainak valójában olyan súlya volt, amit bárki, aki szeretne lelkileg fejlődni magáévá tudta tenni.

A Krisztushoz való tartozás is önmagában már egy döntés, ami nem kényszerű, fogalmazott az érsek. De, ha meghoztuk ezt az döntést, akkor az már életünk természetes részévé kell, hogy váljon, ezzel pedig elérkezhetünk a földi boldog élethez.

Milyen magatartásokat követünk a döntéseknél? – Tette fel a kérdést Udvardy György, amire több választ is adott, elsősorban ráirányítva a figyelmet olyan hibákra, amik egy rossz döntéshez vezetnek. Mivel a világon minden mindennel összefügg, egy egyszerű döntésnek is lehet súlyos, messzemenő következménye, mondta az egyházi vezető. Ezért is fontos, hogy krisztusi tanítás szerint éljünk, ez vezérelje döntéseinket, így a helyes és boldog úton maradhatunk.

Persze ez nem mindig sikerül, hiszen számos esetben a halogatásba menekülnek az emberek, aminek végén már kényszerből kell döntést hozni. Vagy máskor döntéseinket csak rövid távra vállaljuk. A félelemből hozott döntés szintén nem a krisztusi út része.

Gyakran merül fel az a probléma, hogy nem sajátunk, hanem mások döntéseit követjük. Ennél a résznél Udvardy György megtorpant egy pillanatra és feltette a kérdést: ha megfordítjuk ezt és aszerint nézzük, hogy vajon, akik minket követnek, a mi döntéseinket, ők ebből erőt meríthetnek?

Az egyházi vezető arra szólította fel a híveket, hogy a nagyböjti időszakban újítsák meg a döntéseiket. Tartsanak bűnbánatot, térjenek vissza a múltban meghozott rossz döntésekre és kérjenek bocsánatot ezekért úgy Istentől, mint egymástól is. Ezzel pedig újjá lehet teremteni a múltat.

A nagyböjt alatt szerdánként a Károly-templomban rendszeresen fog az érsek beszélni és hasonló keresztény megközelítésből átadni a húsvét valódi üzenetét a híveknek. Ígérete szerint olyan módon, hogy azokat otthon tovább lehessen gondolni, elmélkedni rajtuk.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk kereszténység A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben. 2023. szeptember 21. 15:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.