Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt

2024. március 1. 13:30
Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van.

Ha 2024 egy „választási szuperév” lesz – ahogy egy vezető magyar politikus fogalmazott, lévén, hogy idén a földgolyó lakosságának körülbelül fele az urnák elé járul – akkor Veszprémben az elmúlt hét mindenképpen egy „politikai szuperhét” volt. Három politikai tábor is zászlót bontott hivatalosan, de a negyedik, legfurcsább formációban is volt mozgolódás.

Kronológiailag múlt pénteken a Mi Hazánk Mozgalom bejelentette, hogy veszprémi elnöküket, Kovacsics Zsoltot elindítják a polgármesterségért. Hétfőn a DK vezetésével – Dobrev Klára személyesen volt itt Veszprémben – és az MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek, valamint a Híd a Városért Egyesület közreműködésével hivatalossá vált Hartmann Ferenc indulása is. Szerdán nagy meglepetést nem okozva a Fidesz-KDNP is bejelentette, hogy újra Porga Gyulát indítja, sőt ők a tizenkét egyéni képviselő-jelöltükről is lerántották a leplet, mindenkit megelőzve.

Mindeközben az LMP (Gerstmár Ferenc) – Adamecz Zoltán pávatáncban is voltak új fejleménynek, egészen pontosan Gerstmár nyilvánosságra hozott egy felmérést, ami a polgármesteri esélyeket latolgatta.

Hartmann Ferenc mögé beálltak a pártok kampányolni, de az önkormányzati szövetsége szétesett

Nem mindennapos, de mégsem mondhatni, hogy váratlan bejelentéssel indult a csütörtöki közgyűlés a városházán, amikor a polgármester napirendek előtt – amiben a 2024-es költségvetés elfogadása is szerepelt, erről külön cikkben írunk – közölte, hogy feloszlott az egyik ellenzéki frakció. Ez idáig az MSZP, a Párbeszéd – Zöldek és az LMP, név szerint Hartmann Ferenc, Benczik Gabriella és Gerstmár Ferenc alkottak egy képviselői csoportot, viszont azáltal, hogy Gerstmár úgy döntött: a választáson nem hozzájuk, hanem az Adamecz-féle Együtt Veszprémért formációba akar betagozódni – erről kicsit később bővebben – borítékolható volt, hogy kiesik a helyi összetartásból. Nem véletlen, hogy Hartmann a kampányindító rendezvényén is külön topikot szentelt a veszprémi LMP-nek, akik kvázi árulóként nem a régi ellenzéki pártok összefogásában látják a sikert, ezért Gerstmárnak öt év együtt politizálás után repülnie kellett a frakcióból is.

Hartmann Ferenc Dobrev Klárával a veszprémi ellenzéki fórumonHartmann Ferenc Dobrev Klárával a veszprémi ellenzéki fórumon

Mégsem marad frakció nélkül a teljes ellenzék

Erről pedig Katanics Sándor gondoskodott, aki a 2022 óta független képviselőként ült a közgyűlésben. Gyurcsány egykori helyi embere azért szakított akkor a DK-val, mert a párt nem őt, hanem Csonka Balázst indította az országgyűlési választás előválasztásán, mi több azt sem hagyták neki, hogy más szervezettel a háta mögött elinduljon a demokratikusnak beállított előválasztáson.

Most viszont Katanics Sándor negyedmagával átnevezte közgyűlési csoportját Híd a Városért frakcióra. Rajta kívül még Zakar Csaba, aki ugyancsak a DK-ból lépett ki, valamint a szakszervezetes Guzslován Gábor, illetve a Reformerek képviselője, Kovács Rajmund álltak össze, pontosabban nevezték át magukat az említett frakcióvá. Öt éve, akkor még Kovács Rajmundot nélkülözve éppen ők alapították meg a DK-t és Szakszervezeteket tömörítő frakciót, ami akkor még a DK keménymagjának számított Veszprémben. Ez alakult át a DK-s szakítás után és lépett be Kovács is. Az űrt, mármint amit a Katanics-féle DK hagyott maga után, úgy tűnik Hartmann hivatott újra betölteni, ennek pedig elsődleges jele Dobrev Klára veszprémi fellépése és kiállása Hartmann Ferenc mellett.

Viszont szűk két év elteltével a látszik, hogy Katanics Sándor farvízen ugyan, de visszatér a DK-s holdudvarba. Most átkeresztelt frakciója, a Híd a Városért ugyanis egybevág annak a civil szervezetnek a nevével, amelyik Hartmann választási összefogásnak is a része. Sőt, az egyesület éppen a helyi MSZP címére van bejegyezve, elnöke pedig maga Hartmann Ferenc. Mi több, a hétfői bejelentésen együtt volt jelen Dobrev Klára, Csonka Balázs és Katanics Sándor is, ismét egy szövetségben. Hartmann Ferenc viszont ennek ellenére a városi közgyűlésben nem lépett be a Híd a Városért frakcióba, amit Katanics vezet hivatalosan.

Katanics Sándor és Hartmann Ferenc a városi közgyűlésbenKatanics Sándor és Hartmann Ferenc a városi közgyűlésben

Közvéleménykutatással megy a nyomásgyakorlás    

Ennek a baloldali kavalkádnak mondott nemet az LMP Veszprémben és szorult frakción kívülre Gerstmár, aki, mint mi is megírtuk korábban, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesülethez közeledik. Kettejük együttműködésében jelenleg látszólag patthelyzet alakult ki. Gerstmárék csatlakoznának, az egyesület viszont még nem mondott rá se igent, se nemet.

A héten viszont Gerstmár a közösségi médiában előállt egy közvéleménykutatással, kvázi nyomásgyakorlásként Adameczékre, amiben két kérdésre adott veszprémi válaszokat mutatja be. Ezek alapján a megkérdezettek 69%-a szeretné, ha az LMP csatlakozna az Együtt Veszprémért Egyesülethez. Adameczéknek most azt kell eldöntenie, hogy erősíti-e őket a közel másfél évtizede aktívan politizáló Gerstmár Ferenc, tehát megéri-e, ha összepolitikusozzák magukat, vagy maradnak az eredeti irányvonalon civilnek.

Forrás: Gerstmár Ferenc Facebook-oldalaForrás: Gerstmár Ferenc Facebook-oldala

A másik kérdés, aminek az eredményeit Gerstmár a nyilvánosság elé tárta arról szólt, hogy kit látnának az emberek szívesen polgármesternek. Itt Porga Gyula toronymagasan, 37%-kal volt az élen, mögötte holtversenyben Gerstmár és Hartmann (!) álltak 13-13%-kal, Adamecz csak utánuk jött 10%-kal. (A nem tudom / nem válaszolok aránya 27% volt.)

Forrás: Gerstmár Ferenc Facebook-oldalaForrás: Gerstmár Ferenc Facebook-oldala

Persze messzemenő következtetéseket száz nappal a választás előtt még nem érdemes ilyen kutatásokból levonni, még úgy sem, hogy az akár még reálisak is lehetnek. Az viszont érdekes, hogy még egy ilyen ellenzéki politikus által közreadott kutatásban sem sikerült Porgát még megközelíteni sem. Él a gyanúper, hogy az egész inkább az ellenzéki erőviszonyok elrendezését hivatott elősegíteni, különös tekintettel a biztos befutó helyekre, ami jelenleg fontosabbnak tűnik, mint a polgármesteri szék megszerzése.

A következő időszakban bőven várható még politikai daráló az ellenzéki oldalon, aminek a végén kiderül, hogy a Hartmann-féle régi baloldal, régi arcokkal lesz a megnyerőbb, vagy civil irányból feltörekvő baloldali trónbitorló Adamecz Gerstmárral karöltve, vagy nélküle.

A jelöltek retorikájából viszont látszik valami, ami bíztató lehet azoknak, akik a veszprémi közbeszéden szocializálódtak. A politikai adok-kapok beindult, de jelenleg nem úgy tűnik, hogy bármelyik jelölt lesüllyedne arra a szintre, ami a jó ízlésen már túl van. Ez gyakorlatilag Kész Zoltán 2015-ös feltűnését és rövid életű politikai karrierjét leszámítva mindig így volt a királynék városában pártállástól függetlenül.

Hajas Bálint
további cikkek
Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. tegnap 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22 Egy sorrend már most biztos a választások előtt választás 2024 Egy sorrend már most biztos a választások előtt Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson. 2024. május 7. 10:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.