Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hideg borok és pezsgők, naplemente a Viadukt felett, estébe nyúló beszélgetések – ilyen volt az első Veszprémi Borszalon

2024. május 25. 21:24
Pénteken lezajlott az első Veszprémi Borszalon, ami minden részletében igazolta az előzetes várakozásokat.

Zsandár Tamás, a Wine&Vinyl bakelit- és borbár tulajdonosa a régóta nagy népszerűségnek örvendő borklubjait szerette volna új köntösben, ezúttal klubhangulat helyett a szalonokra jellemző eleganciába átültetni. Ötletével a veszprémi tudományos élet egyik legelismertebb személyében talált partnerre, dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora és a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke személyében, aki a helyszínt biztosította a pénteki eseményhez.

A Várban található VEAB-székház alatt ugyanis egy nagyobb pincerendszer húzódik, ahonnan közvetlen kijárat van a kerthez és a várfalhoz is.

A Veszprémi Borszalon koncepciója ez sétáló borkóstoló volt. Ez lényegében annyit jelentett, hogy a vendégek megérkezéskor egy üres poharat kaptak csak és a saját ritmusukban, a saját ízlésük szerint látogathatták körbe azt a tizenegy borászt és borkereskedőt, akik a borszalon kiállítói voltak. Az eredeti terv szerint körülbelül ötven különböző tétellel kalkulált a szervező Zsandár Tamás, végül közel nyolcvan bor és pezsgő vonult fel, javarészt Magyarországról, de francia és olasz tételek is voltak.

Az eligazodásukban pedig azok a neves borászok és borkereskedők segítettek, akik személyesen álltak az asztalok között, hogy válaszoljanak a kérdésekre, tanácsokat adjanak, hogy milyen sorrendben érdemes kortyonként végigmenni egy-egy tételsoron.

Aztán ahogy ilyenkor lenni szokott, a bor és a helyszín hangulata elindította a baráti beszélgetéseket is, amik napnyugta utánig tartottak, ugyanis a borszalon koncepciójának a része volt, hogy nem tart késő éjszakáig az esemény, hanem polgári szellemben, inkább az itt szerzett izgalmas gasztronómiai élményekre és beszélgetésekre alapozott.

Zsandár Tamástól megtudtuk, hogy már a következő két borszalon időpontja is megvan, negyedév múlva, szeptember 27-én, valamint december 13-án érkeznek ugyanitt, hasonló koncepcióban találkozhatnak a borkedvelők, vagy az ezzel a kultúrával ismerkedők.

Galéria
Ilyen volt az első Veszprémi Borszalon
vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.