Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem lehet megúszni a béremelést – az új kihívások sok vállalkozásnak okoznak majd fejtörést

2024. május 29. 11:35
Mit várhatnak a jövőtől a vállalkozások? Ebben a témában szervezett rendezvényt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Veszprémben kedden.

A tanácskozást –  amire szép számmal érkeztek a környékbeli vállalkozók – Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. Mint mondta, az állandóan változó világban egyre gyorsabbak az átalakulások, és a vállalkozások egy részét ezek megijesztik, mert a megszokott gyakorlataink nem működnek az új körülmények között. Még a legnagyobb cégek is húsz százalékos forgalomcsökkenéssel néznek szembe a megyében, ezt nem könnyű túlélni, és emiatt ők is új gondolkodásmódra kényszerülnek, csakhogy ott olyan felkészült vezetés van, akik tudnak reagálni a változó körülményekre. 

dr. Markovszky Györgydr. Markovszky György

Markovszky rámutatott: sok vállalkozónak el kell gondolkoznia azon, hogy nem lenne-e praktikusabb alkalmazottként, biztos jövedelemért és biztos nyugdíjalapért dolgozni, mert ugyan bármilyen vállalkozást életben lehet tartani ideig-óráig trükkökkel, azonban előbb-utóbb eljön az idő, amikor ez már nem elégséges.  Annál is inkább, mert hazánkban a környező országokhoz – például Ausztriához, Csehországhoz – képest rendkívül népes a kis- és közepes vállalkozók tábora, és a szűkülő piacon nem jut mindenkinek hely.

Veszprém vármegyében egyébként több mint kilencezer kkv működik, akikhez összesen 1,7 milliárd forintnyi támogatást juttatott el a kormányhivatal az elmúlt évben – ezt az adatot már Takács Szabolcstól, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal vezetőjétől tudtuk meg. Takács megjegyezte: a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán segítséget tudnak nyújtani a vállalkozóknak a pályázati forrásokkal, állami ügyintézéssel kapcsolatos témákban. A kormány jelenleg is biztosít a munkába járásra, lakhatásra, képzésekre irányuló támogatást. 

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

Hogy milyen utat járt be a magyar gazdaság az elmúlt években, hol tartunk most, és mit hoz a közeljövő, arról dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt. Mint mondta, a tízes évek gazdasági növekedése megtorpant, egymást érték az előre nem látható válságok: a covid, a háború és az energiaárak elszaladása, az infláció felerősödése, a kamatszint emelkedése, amelyek napról napra újabb kihívások elé állították a vállalkozókat. Mostanra azonban nagyjából visszaállt a növekedési pályára az ország. 

Ezt megerősítette Suppan Gergely makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkár is. Az általa bemutatott adatokból az látszik, hogy Magyarország fejlődése újraindult, az inflációt le tudtuk törni – köszönhetően a termelői árindex beesésének és a nyersanyagárak csökkenésének. Mostanra már az élelmiszerárak is csökkenő tendenciát mutatnak. Újraindult a növekedés, az exportpiacaink azonban gyenge állapotban vannak. 

Suppan GergelySuppan Gergely

Suppan fontos feladatnak nevezte a fogyasztás ösztönzését, amely a belső piacra termelő vállalkozások növekedésének záloga; illetve a munkaerőpiac serkentését. Mint mondta, az év első három hónapjában az inflációt meghaladó mértékű átlagos béremelkedést regisztráltak az országban, a kiskereskedelmi forgalom azonban nem követte ezt a trendet. Ennek több oka is van: a háztartások egyelőre még óvatosak, tartalékolnak, és a fogyasztási cikkek helyett egyre inkább szolgáltatásokra költik el a pénzüket: élményeket vásárolnak, utaznak, a turizmus nálunk és külföldön is dübörög. 

Ami a jövőt illeti, a kamatcsökkentési ciklus várhatóan lassulni fog és hat százalék körüli szinten áll majd be a kamatszint. A béremelkedés tovább folytatódik, mert az elvándorlók nagy száma miatt roppant feszes a munkaerőpiac – ennek a folyamatnak az lesz a vége, hogy egy ponton, évtizedes  folyamat eredményeként a bérszínvonal el fogja érni a nyugati országokét, mert csak így lehetünk versenyképesek, és tudjuk nemcsak megtartani, de visszacsábítani is a munkaerőt. 

Az iparkamara rendezvénye kerekasztal-beszélgetésekkel, előadásokkal folytatódott, és a vállalkozóknak arra is lehetősége volt, hogy kötetlenebb formában építsék kapcsolati hálójukat. 

Schöngrundtner Tamás
Vámosi Patrik
további cikkek
Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? Mi kell ahhoz, hogy szeressük a munkahelyünket? A felnőtt lakosság jóllétét vizsgálta országszerte a Profession.hu legfrissebb kutatásában, specifikusan kitérve a munkahelyi jóllétre és az ehhez kapcsolódó munkavállalói elvárásokra, motivációkra. 2024. augusztus 29. 14:50 A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental veszprémi és budapesti telephelyét is díjazták az idei Év Gyára Projektversenyen A Continental technológiai vállalat veszprémi gyára idén két kategóriában jutott a döntőbe, valamint elnyerte „Az év gyártási/termelési projektje” kategória díját is, míg a cég budapesti telephelye az elmúlt évtizedben nyújtott teljesítményéért jubileumi oklevélben részesült – közölte közleményében a vállalat. 2024. május 31. 13:00 Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.