Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov

2024. június 4. 0:36
Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül.

Veszprémben már tavaly elindult egy sorozat, aminek a lényege az volt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program során felújított épületekbe vagy közösségi terekbe még jóval az átadásuk előtt, de már javában az építkezés ideje alatt tematikus sétákat szerveztek, amikre bárki jelentkezhetett. Aztán, ahogy egyre több ilyen fejlesztés készült el és vették birtokba a veszprémiek, úgy ezek a túrák is ritkábbak lettek. Most viszont ismét aktuálissá vált, hiszen a Dimitrov épületében már javában zajlanak a munkák és a kivitelezők szerint ősszel megnyithat a CODE névre hallgató új digitális élményközpont.

Hétfőn itt tartottak tematikus sétát a jelentkezőknek, amelyen az egyik idegenvezető Porga Gyula polgármester volt.

Porga Gyula és Markovits AlízPorga Gyula és Markovits Alíz

Ő még az épületbe való belépés előtt felidézte, hogy az EKF infrastrukturális fejlesztéseinél nem azt az utat követték, hogy zöldmezős beruházásokkal a semmiből építsenek fel grandiózus épületeket, sokkal inkább Veszprém rozsdafoltjaihoz kívántak hozzányúlni és azokat új tartalommal megtölteni. A sor pedig hosszú, kezdve a régi gyermekkórház épületétől a Ruttner-házon át egészen a Gyárkertig, most pedig egy újabb csatlakozhat hozzájuk, amikor még az idei évben elkészül a régi Dimitrov épületében a digitális élményközpont, amire kicsit később még kitérünk, hogy pontosan mit takar.

Porga Gyula a jelenlévőknek elárulta, hogy kezdetben ezt a beruházást az egykori Szikvíz parkoló helyére álmodták meg, de az a projekt meghaladta volna a pénzügyi lehetőségeiket, viszont a Dimitrov üresen álló épületrésze idővel előtérbe került és mivel az álmot nem engedték el addig sem, így végül ide költözhet be az Európában is ritkaságszámban lévő attrakció.

Az idegen kifejezéssel csak immerzív térnek nevezett helyszínek olyan kiállítóterek, ahol teljes mértékben kizárják a külvilágot, se fény, se zaj nem jut be, ellenben a legmodernebb fény- és hangtechnikával egyedi világot teremtenek, akár háromdimenziós technológiát is alkalmazva.

Képzeljük el, hogy ott sétálhatunk Van Gogh napraforgói közt, vagy éppen az űrben lebegünk a saját naprendszerünk bolygói közt, megérintve a Szaturnusz gyűrűit! A CODE kiállítóterei ilyen és ehhez hasonló élményeket fognak kínálni.

A bejárás során Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója mesélt arról, hogy még 2023 előtt Újvidéken tettek látogatást, amikor éppen a szerbiai város viselte az EKF-címet és ott találkoztak hasonló megoldással, amikor egy üresen álló gyárépületben rendeztek be egy ilyen digitális kiállítást ideiglenesen. Az ötlet ott fogalmazódott meg bennük, hogy Veszprémben is meg kell találni a lehetőségét annak, hogy itt már állandó jelleggel felépíthessenek egy ilyen komplexumot.

Hogy hogyan esett a Dimitrovra a választást, arról már írtunk, bár azt bizonyára a tervezők sem gondolták volna, amikor 1966-ban elkezdtek dolgozni az épületen, hogy eljön az idő, amikor a kor legmodernebb kulturális termékeit vonultatják majd itt fel. Pedig az épület kialakítása a saját korában rendkívül innovatívnak számított. Erről már Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője beszélt a helyszínen, aki felidézte azt is, hogy a Dimitrov nevet az épület még a hírhedt bolgár kommunista főtitkártól kapta és máig így él a veszprémi közbeszédben.

Lamos PéterLamos Péter

A felújítás során amellett, hogy megerősítették az épület szerkezetét igyekeztek megőrizni a régi jegyeit, azokat a lépcsőket, folyosókat és tereket, amiket megismertek az emberek. Az egykori nézőtér és színpad helyén például egy nagy, 360 négyzetméteres és hatszögalakú teret hoztak létre, ami az egyik fő attrakciója lesz a CODE-nak, de mellette egy digitális élményfolyosót és egy kisebb kiállítóteret, egyfajta stúdiót is létrehoztak.

Ami pedig a technikai megoldásokat illeti, azokról már Tóth Adorján a CODE operatív vezetője beszélt.

Tóth AdorjánTóth Adorján

A megelevenedő képek hatását speciális 4K-s vetítőkkel érik el, amikből a hatszögalakú terembe – ez lesz a Hexagon – tizennégyet is felszerelnek majd, ezek gondoskodnak a látványról a közel hatméteres falakra és a padlóra vetítve. Ez egészül ki tizenkilenc egyedi hangszóróval is, amik tovább fokozzák majd az audiovizuális élményt. Ráadásul mindez háromdimenziós szemüvegeken keresztül a térben is meg tud elevenedni majd.

A Hexagon teremA Hexagon terem

Hasonló élményközpont eddig még nem volt Magyarországon, de még a régióban sem, legközelebb az ausztriai Linzben van, a világon pedig olyan nagyvárosokban, mint New York vagy Tokió.

A CODE küldetése azonban nem merül ki annyiban ott, hogy egy unikális kulturális központ legyen. A hosszú távú cél az, hogy ne csak idehozzák Veszprémbe ezeket az egyedi vetítéseket, hanem hogy itt helyben is készüljenek ilyenek grafikusok és informatikusok kreativitása által. Ezek pedig akár innen indulhatnak el világkörüli útjukra, a digitális megoldásokon keresztül hirdetve a magyar és a veszprémi kultúrát. A már említett digitális stúdió a Hexagon mellett éppen ebből a célból jött létre, a Pannon Egyetemmel pedig már folynak az egyeztetések, hogy az ott zajló kutatások is vegyenek ilyen irányt, betörve, vagyis inkább utat törve a kreatív iparban, ahogy az anno az EKF célkitűzései közt is szerepelt.

A teljes beruházás egyébként 2,1 milliárd forint állami támogatásból valósult meg és várhatóan idén ősszel el is készül.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.