Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
19°C

Száz év négyszáz oldalon

2024. június 5. 19:54
A balatonfüredi labdarúgás százéves történetét foglalta össze Burka Tibor egy négyszáz oldalas könyvben mintegy kétszáz fotó illusztrálásával.

A tóparti településen alapították meg Magyarország ma is létező első sportegyesületét Balaton-Füredi Yacht Egylet néven 1867. március 16-án. Nem csak ebben voltak elsők a fürediek: egyes kutatások szerint itt futballoztak először hazánkban, ugyanis a hajógyár alapítója, a sportkedvelő Richard Young angol hajóépítő mester futball-labdát is hozott magával a sportág őshazájából 1879-ben, és játszottak néhány kétkapus edzőmeccset a helyi érdeklődőkkel. Száz évvel ezelőtt alakult a fennállása során több névváltozáson átesett Balatonfüredi Sport Club, hivatalosan ekkortól számítják a helyi labdarúgás létezését. A kezdetektől napjainkig nagy részletességgel és színes történetek sokaságával foglalja össze Burka Tibor könyve a sportág helyi történéseit, melynek aktív alakítója volt a szerző. A könyv belső címoldalán szereplő idézet szerint: „Minden labdarúgó-mérkőzés – legyen az nagypályás vagy kispályás, bajnoki vagy barátságos – egy harc, egy csata. Fontos a győzelem, de nem a legfontosabb! A küzdő felek a végén úgyis kibékülnek. A harc önmagáért szép!”

Burka Tibor, a könyv szerzőjeBurka Tibor, a könyv szerzője

Az idén hetven esztendős Burka Tibor a megyeszékhelyen, akkori nevén a Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerzett vegyészmérnök diplomát. Egyetemi évei alatt 1978-ban diákrektornak választották, és a népszerű VEN (Veszprémi Egyetemi Napok) alatt a Bakony Vegyész TC kapusaként remek teljesítményével a labdarúgó NB II-es osztályozó megnyeréséhez segítette csapatát. Tanulmányai befejezése után állásajánlattal csábították futballozni Füredre, ahol nyugdíjazásáig dolgozott felelős beosztásban egyetlen munkahelyén, a hajógyárban. Aktív sportpályafutását egy súlyos térdsérülés miatt fejezte be, de a sporttól sosem szakadt el. A labdarúgók intézője, a kézilabdázók szakosztályvezetője, a kispályás szövetség főtitkára volt, a füredi történésekről negyven éve tájékoztatja a megyei napilapot, a Naplót, valamint a Nemzeti Sportot, és közel két évtizeden át írta, szerkesztette és terjesztette a város sportjáról tudósító Füredi Foci című kéthetente megjelenő lapot. Az ezredfordulón Glatz Lászlóval együtt írta meg Balatonfüred sporttörténetét. Egyéni listán bejutó önkormányzati képviselő volt tizenkét éven át, diákokat korrepetált, és óraadóként ma is tanít – fizikát – a Radnóti Miklós Általános Iskolában. Szinte felfoghatatlan, hogy tudott ennyi feladatot sokszor párhuzamosan ellátni, hiszen neki is csak huszonnégy órából állt a nap. Ma is szigorú naptári beírások szerint éli az életét.

Érdekességként említhető, hogy nem vezet autót, nincs is jogosítványa, és nem számítógépbe, hanem tollal kockás füzetlapra vetette írásait, de kiváló szervezőkészségének köszönhetően ez nem akadályozta a sikeres munkavégzésben. Most megjelent könyve utolsó fényképén mások mellett a felesége is látható, akinek ezúton is köszönetet mondott a kötet elkészítéséhez nyújtott segítségéért. A mindig vidám Tibor viccesen így kommentálja negyvennégy éve tartó házasságuk során felesége iránt táplált érzelmeit: „Az első tíz évben elviseltem, a második tíz évben megkedveltem, a harmadik tíz évben megszerettem, és most már imádom.” Majd komolyra váltva a szót, hozzátette: úgy érzi, az elmúlt hetven év során nem hozott hibás döntést, ha újra kezdené, mindent ugyanúgy csinálna.

A sporttörténeti kötet borítójaA sporttörténeti kötet borítója

Burka Tibor egész életében gyűjtötte a relikviákat, melyeket olyan becsben tartott, hogy ha már nem fértek be a szekrénybe, akkor helyette inkább más tárgyak kerültek a pincébe. Négy évvel ezelőtt kezdte el az évtizedek alatt összegyűlt rengeteg anyag feldolgozását, így született meg A balatonfüredi labdarúgás története című könyv, ami nemcsak sporttörténeti érdekesség, hanem az adott kor jellegzetességeit felvázoló szórakoztató olvasmány is.

Darcsi István
további cikkek
A házigazda németek kiütéses győzelemmel nyitották meg az Európa-bajnokságot EURO-2024 A házigazda németek kiütéses győzelemmel nyitották meg az Európa-bajnokságot A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte a skót együttest a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban. tegnap 23:06 Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően EURO-2024 Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén. tegnap 19:53 Az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak EURO-2024 Az MLSZ minden támogatást és segítséget megad a magyar szurkolóknak A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) minden támogatást és segítséget megad a helyszínen azoknak a magyar szurkolóknak, akik jelen lesznek Németországban a magyar válogatott Európa-bajnoki mérkőzésein - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. tegnap 19:44 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.