Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Trianoni megemlékezés: Oberfrank Pál a magyarság mibenlétéről beszélt

2024. június 5. 11:20
Június negyedikén, pontosan fél ötkor kezdődött meg az Óváros téren az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának 104. évfordulójáról szóló megemlékezés. Magyarország elvesztette területének több mint kétharmadát.

Az Óváros tér kedden fél ötkor megtelt az emlékezőkkel. A nemzeti összetartozás napján Oberfrank Pál, Kossuth-díjas színművésznek, valamint a Veszprémi Petőfi Színház társulatának köszönhetjük a színvonalas, méltó megemlékezést. Közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. Az ünnepély nem véletlenül fél ötkor kezdődött, hiszen száznégy évvel ezelőtt fél öt után két perccel írtál alá a felek a békediktátumot.

A teátrum igazgatója, Oberfrank Pál beszédét a magyarság mibenlétére hegyezte ki. Felhívta a figyelmet, nem véletlen vagyunk itt, nem véletlen fél ötkor vagyunk itt, és voltunk itt tavaly, és leszünk itt jövőre is. Ami mindünket az emlékezés helyszínére hozott, az a fájdalom, a kétségbeesés, a közös múlt, az azonos sors, a seb, ami bár be nem gyógyul, megerősít bennünket.  

Oberfrank szerint, akinek nem vérzik a szíve ezen a napon, az nem is magyar. Sem a szíve nem magyar, sem pedig az esze. Hanem csak valaki, aki eladja a nemzetet, a hazát. Pedig szépen csöndben a magyar nép nyert, talán észre sem vették a rosszakarók, de nyert. Küzdött a megmaradásért, és győztesnek bizonyult.

Magyarnak lenni felemelő érzés, folytatta Oberfrank, igazi ajándék, hatalmas örökséggel, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.