Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kapus, aki falugondnokból lett polgármester

2024. június 5. 9:06
A sors útjai kifürkészhetetlenek – tartja a mondás. Lovas község polgármestere, Sárdi Máté életútjával szembesülve mégis úgy tűnik, az élet tudatosan osztotta számára a lapokat. A kérdés csupán az volt, hogy az egykori kapus – majdani falugondnok – kezébe meri-e venni azokat?

Napjainkban számtalan ember érezheti úgy, hogy nem ott van, ahol lenni szeretne. Az elvágyódás misztériuma körülöleli a hétköznapokat. Mindeközben a kulcs ott lebeg mindenki szeme előtt: nem azzal kell foglalkozni, amin nem lehet változtatni. Arra kell koncentrálni, ami megvalósítható. Sárdi Máté életében is eljött a felismerés pillanata, igaz, akkor még úgy tűnt, hogy derékba tört egy karrier.

Búcsú a szülőföldtől

A magyarok tengerét, a Balatont északi irányból öleli egy település, melyet Lovasnak hívnak. Alig félezer lelket számláló, kicsiny község, de annál erősebb közösséget rejt. Itt kezdődött a polgármester Sárdi Máté története is, de ne szaladjunk ennyire előre. Inkább repüljünk vissza a kilencvenes évekbe.

Gyermekként másként tekintettünk a világra: úgy éltük meg a pillanatokat, akár egy varázslatot. Emlékszem a grundon töltött nyarainkra, ahogy a labdarúgás szeretete mindnyájunkat átjárt. A világversenyeket szemlélve egytől egyig abban reménykedtünk, hogy egykor belőlünk is futballista válhat

– emlékezett vissza Sárdi Máté, aki idővel a szomszédos település csapatában bizonyíthatott.

Engem mindig is a leghálátlanabb feladatkör, a hálóőr pozíció vonzott. Egy alsóörsi vármegyei derbin ki is nézett magának a Győri ETO kapusedzője. Tizenöt éves voltam, de döntenem kellett, hogy maradok-e, hátat fordítva az álmomnak, vagy elindulok az ismeretlenbe, hogy akadémiai rendszerben sajátíthassam el a fortélyokat. Utóbbira esett a választásom, ami végül remek döntésnek bizonyult.

Egy csapatban a válogatott kulcsembereivel

Miután Máté végigjárta a szamárlétrát az ETO nagypályás korosztályos csapataiban, adódott számára egy lehetőség, hogy szeretett sportágában, de egy más műfajban is kipróbálja magát. Méghozzá olyan emberek társaságában, akik akkor nemzetünk legértékesebb futsalosai közé tartoztak.

Már 2009-et írtunk, amikor Győrben újjáalakult a futsalcsapat. Válogatott játékosok, gólrekorderek érkeztek a klubhoz Madarász János, Gyurcsányi Zsolt, Lódi Tamás, vagy éppen Balázs Zoltán személyében. Tizenkilenc évesen fel sem tudtam fogni, mit is jelent mindez. Örömmel mondtam igent a felkérésre még annak ellenére, hogy a futsal akkoriban igencsak távol állt tőlem.

„Széttörve”

Máté ezt követően továbbra is tudatosan építette sportkarrierét: az NB II-es nemzeti bajnokságban a Győr U21-es csapatának kezdőkapusa volt, társaival a bajnoki címért küzdhetett. A „fura fintor” viszont ezúttal sem maradt el: a legnagyobb rivális épp egy Lovashoz közeli város, a Balatonfüred csapata volt. El is jött a rangadó napja, mely ünneplés helyett a veszprémi kórházi műtőjében zárult.

Rengeteg ismerős, sok-sok barátom is kilátogatott a füredi csarnokba. Úgy készültem a találkozóra, mintha az életem múlt volna rajta. Bizonyítani akartam a családomnak, de elsősorban magamnak is, hogy ami rejlik bennem, azt meg is tudom mutatni. Egy előreívelt labdára azonban túlságosan hevesen rontottam ki: összerúgtam a támadóval, melynek eredményeként a sípcsontom mellett a szárkapocscsontom is eltörött. A hordágyon úgy éreztem, minden széttört, szertefoszlott egy álom.

Valóság

Máté életében száznyolcvan fokos fordulat következett be, hiszen másféléves kényszerpihenő várt rá, mely idő alatt a győri lehetőség kapuja is bezárult. Nem maradt más választása, immár a civil életére kellett koncentrálnia. Visszatért Lovasra, ahol elvállalta a falugondnoki teendőket is.

Az idő múlásával azonban a lelken és lábon esett sebek is begyógyultak, a bezárult kaput pedig felváltotta egy nyitott ajtó, melynek másik oldalán végre valósággá válhatott az a bizonyos álom.

Belekóstolva a civil életbe megvilágosodtam olyan szempontból, hogy az élet sport nélkül is lehet gyönyörű. Szívem mélyén ugyanakkor még mindig ott motoszkált bennem a fiatalkori vágyam. Már-már le is mondtam róla, amikor megcsörrent a telefonom: a veszprémi futscsalcsapat jelenleg is pozícióban lévő ügyvezetője, Rajki Tamás hívott fel, csatlakoznék-e egy épülő projekthez? A választ úgy gondolom, mindenki sejti: a grundon szőtt álmaimból Veszprémben valóság született.

Sárdi Máté az 1. Futsal Club Veszprém színeiben NB II-es bajnoki címet és NB I-es bronzérmet szerzett, illetve Magyar Kupa-ezüstérmet is ünnepelhetett. Százhuszonöt mérkőzésen viselhette a kék-fehér mezt, kapuspozíciója ellenére pedig egy alkalommal gólt is szerzett. 2017-es visszavonulása után előbb csak utánpótlás-kapusedzőként dolgozott, jelenleg már a felnőtt csapat hálóőreiért is ő felel. Két éve öt mérkőzés erejéig, idén a címvédő Haladással szemben reaktiválta a szakmai stáb.

Az ember életében akadnak pillanatok, melyeket sosem felejt el. Számomra ilyen az, amikor a Március 15. utcai sportcsarnokban közel kétezer szurkoló előtt léphettünk pályára a győri Rába ETO ellen, de a már edzői hivatásomat tekintve Spandler Mátyás válogatott meghívójára, valamint Koncsol Norbert és Őri Bálint tanítványaim NB I-es debütálására is hasonlóképpen tekintek.

Tizenkét év falugondnokság

Máté többé már nem búcsúzott Lovastól.  Szimbiózisban a sporttevékenységgel, NB I-es időszaka alatt is odaadással végezte a falugondnoki feladatait, melyre már megtiszteltetésként tekintett. Motiválta, hogy szülőfalujáért és az ott élőkért cselekedhet. A COVID-járvány alatt többen csak rá számíthattak.

Az idősebbek – teljesen érthető módon – megijedtek, hiszen ismeretlen ellenség ütötte fel a fejét előttünk. Községszerte jártam a házakat, élelmiszert, vagy éppen gyógyszert hagytam az ajtók előtt, kinek mire volt szüksége. Ilyen helyzetben az sem megkövezhető, aki segítségnyújtás helyett a családjával marad, én mégis kötelességemnek éreztem, hogy menjek és cselekedjek. Mindig is úgy tekintettem Lovasra, akár egy nagycsaládra. Valószínűleg ez hozta ki belőlem mindezt akkor is.

A legtöbb szavazattal megválasztott képviselő

Ki az, aki egy településen mindennel napi szinten szembesül? A piaci kofákat leszámítva a falugondnok. A feladatkör viszont amennyi szépséget, annyi árnyat is hordoz magában. Egy évtized leforgása alatt Sárdi Máté is megtapasztalta ezt. Miután visszavonult sportágától úgy döntött, hogy elindul önkormányzati képviselőnek, hogy a település vezetőségét folyamatosan tájékoztathassa a felmerülő nehézségekről, melyekkel a község lakóinak napi szinten szembe kell nézniük.

Tizenegy képviselő közül a legtöbb szavazattal tiszteltek meg a lovasi polgárok. Csodás visszajelzéssel szolgált ez számomra a falugondnokságomra tekintve. A régi testületet felváltotta egy fiatalabb. A változás ugyanakkor sosem egyszerű, viharos időszak következett a településünk vezetésében. Különböző okok miatt lemondtam a képviselői mandátumomról, majd ugyanezt tették a kollégáim is, ezért hamarosan új, időközi választás következett.

(Al)polgármester

A következő választáson új polgármester diadalmaskodott, aki Sárdit kérte fel alpolgármesternek. Az egykori kapus még ekkor is politikai ambíciók nélkül, a falugondnoki pozícióját előtérbe helyezve vállalta a megbízatást. 2022-ben viszont egészségügyi okok miatt a település új vezetője is búcsúzni kényszerült: Lovas első embere ebben a pillanatban saját akarata ellenére is Máté lett. A kifürkészhetetlen utak közepette az élet osztott számára egy lapot, melyet csupán fel kellett emelnie.

Elsősorban nem is magam, hanem a polgárok miatt döntöttem úgy, hogy az újabb időközi választáson elindulok polgármesterként. Tudtam magamról, hogy sosem fogok hátat fordítani nekik. Tudtam a képviselőkről, hogy ugyanúgy tekintenek az itt élőkre, akárcsak én. Ez nyugalmat és biztonságérzetet nyújtott számomra. Annak ellenére, hogy kihívom sem volt, rendkívül magas volt a szavazati arány, amely újabb impulzussal szolgált afelé, hogy Lovas jövőjét együttes erővel írjuk tovább!

Község, közösség

Sárdi Máté az elmúlt két évben elsődleges feladatának tekintette, hogy az önkormányzathoz is olyan munkatársakat találjon, akik bárhol, bármilyen helyzetben az együttműködésre, egymás segítésére koncentrálnak. Elmondása szerint ez maradéktalanul meg is valósult, ahogy a számtalan pályázat is, amelyeken a képviselői testület dolgozott, nem feledve a közösségi összefogás varázsát sem.

Kis község a miénk, de valódi közösség. Sokan elmondhatják majd az unokáiknak is, hogy azokat a fákat bizony anno ők ültették. Sosem fogom elfelejteni azt a pillanatot sem, amikor a vadkárok következtében egy emberként fogott össze Lovas a temetőnk kerítésrendszeréért. A hölgyek sütöttek, az urak dolgoztak – akár egy mesében. Pályázatok segítségével sikerült utakat aszfaltoznunk, a közvilágítást megújítani, eszközöket és gépeket vásárolni a településnek.

Sárdi Máté független polgármesterként a 2024. június 9-ei választásokon is elindul képviselőivel karöltve. Céljának továbbra is a közösségi élet fenntartását és Lovas fejlesztését tekinti. Július 5-6-án immár huszonnegyedik alkalommal rendezi meg a helyi önkormányzat a Lovasi Napokat, melyen Szulák Andrea és Feke Pál koncertje mellett több gasztro- és kulturális program is várja a látogatókat. A gyermekeknek különlegességekkel is készülnek, a belépés természetesen ingyenes lesz.

Futsalkapus, falugondnok, polgármester, ÉDESAPA

A közelmúltban Máté az élet egyik, ha nem a legcsodálatosabb érzését is megtapasztalhatta: apai örömök elé nézett. Úgy fogalmazott, családon belül szeretni és szeretve lenni csodálatos dolog.

Életem legboldogabb szakaszát élem. A sportkarrierem után kapusedzőként tevékenykedhetek, nem kellett elszakadnom a sporttól. A falugondnoki terveimet polgármesterként valósíthattam meg, a családom pedig teljes lett. Mára már nem is a gravitáció, hanem a feleségem és a gyermekem köt ide. Ott lehetek, ahol lennem kell, arra koncentrálok, ami megvalósítható. Köszönöm a sorsnak mindezt!

– zárta a beszélgetést Sárdi Máté.

Simon Dani
Férfi futsal NB I felsőházi rájátszás, 2023/2024
M GY D V LG KG GK P
1. HALADÁS VSE 10 6 3 1 43 20 23 28
2. SG KECSKEMÉT FUTSAL 10 7 2 1 28 24 4 26
3. MVFC BERETTYÓÚJFALU 10 6 1 3 41 21 20 24
4. Á STÚDIÓ FUTSAL NYÍREGYHÁZA 10 3 2 5 19 30 -11 13
5. DEAC 10 2 2 6 23 37 -14 9
6. 1. FUTSAL CLUB VESZPRÉM 10 1 0 9 17 39 -22 7
Utolsó módosítás: 2024. május 6. 21:28
Események
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
Hidegkúti SC
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. január 8. 20:00
Helyszín
Budapest, Klebelsberg Kunó Általános Iskola
Eredmény
2-12
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I 2023/24
Hazai
Haladás VSE
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. január 11. 18:30
Helyszín
Szombathely, Haladás Sportcsarnok
Eredmény
5-0
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
DEAC
Időpont
2024. január 15. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
3-3
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I 2023/24
Hazai
Magyar Futsal Akadémia
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. január 22. 19:00
Helyszín
Budapest, SPORT11 Sport és Szabadidőközpont
Eredmény
1-2
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Haladás VSE
Időpont
2024. január 25. 19:45
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
3-5
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I 2023/24
Hazai
Maglód
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. február 1. 21:00
Helyszín
Monor Városi Sportcsarnok
Eredmény
2-3
részletek
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
Dunaújváros Futsal
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. február 18. 19:30
Helyszín
Rácalmás Sportcsarnok
Eredmény
1-4
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Nyíregyháza
Időpont
2024. február 23. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
1-2
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
DEAC
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. február 29. 18:30
Helyszín
DESOK Csarnok - Debreceni Egyetemi Sportaréna
Eredmény
2-1
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Berettyóújfalu
Időpont
2024. március 4. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
1-5
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
Haladás VSE
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. március 8. 18:30
Helyszín
Szombathely, Haladás Sportcsarnok
Eredmény
7-2
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Kecskemét
Időpont
2024. március 18. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
3-4
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
Nyíregyháza
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. március 25. 18:30
Helyszín
Continental Aréna Nyíregyháza
Eredmény
1-4
részletek
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
PTE-PEAC
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. március 27. 19:00
Helyszín
Pécs, PTE-TTK
Eredmény
1-5
részletek
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
PTE-PEAC
Időpont
2024. április 3. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
6-2
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
DEAC
Időpont
2024. április 8. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
2-3
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
Berettyóújfalu
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. április 22. 18:30
Helyszín
Berettyóújfalu, Pálfi István Rendezvénycsarnok
Eredmény
6-0
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Haladás VSE
Időpont
2024. április 26. 18:30
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
1-6
részletek
Sorozat
Férfi futsal NB I, felsőház 2023/24
Hazai
Kecskemét
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. május 6. 18:30
Helyszín
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
Eredmény
3-2
részletek
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
1. FC Veszprém
Vendég
Maglód
Időpont
2024. május 11. 18:00
Helyszín
Budapest, Koltay Jenő Sportközpont
Eredmény
5-1
részletek
Sorozat
Férfi futsal Magyar Kupa 2023/24
Hazai
Haladás VSE
Vendég
1. FC Veszprém
Időpont
2024. május 12. 16:30
Helyszín
Budapest, Dr. Koltai Jenő Sportközpont
Eredmény
3-0
részletek
további cikkek
Simon Attila a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke Simon Attila a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara június 25-én, a kamara székházában tartotta a 2024-2028-as kamarai ciklus Tisztújító Küldöttgyűlését, amelyen a küldöttek egyhangúlag Dr. Simon Attilát, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatóját választották meg a kamara elnökének – adta hírül közleményében a kamara. ma 12:35 Mark Rutte a következő NATO-főtitkár Mark Rutte a következő NATO-főtitkár A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának. ma 11:10 A Balatonalmádi SE visszalépett az NB III-as szerepléstől Balatonalmádi SE A Balatonalmádi SE visszalépett az NB III-as szerepléstől A tóparti labdarúgóklub hivatalos közösségi oldalán tudatta szurkolóival, annak dacára, hogy megnyerte a vármegyei I. osztályt, majd az Ózd elleni osztályozó párharcot, anyagi okok miatt mégsem vállalja az NB III-as szereplést a 2024/2025-ös évadban. ma 10:27 Practical VSC: négy érkező, négy edzőmérkőzés Practical VSC Practical VSC: négy érkező, négy edzőmérkőzés A veszprémi labdarúgócsapat a héten megkezdte felkészülését a labdarúgó NB III 2024/2025-ös kiírására. Szabó Péter ügyvezető a vehir.hu érdeklődésére elárulta, négy játékossal már szerződést kötött a klub, több futballistával pedig tárgyalási fázisban áll. ma 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.