Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Puzsér a veszprémi könyvhéten: három évtized tömény bosszúság a médiában

2024. június 26. 23:13
Az Ünnepi Könyvhét veszprémi programja Puzsér Róbert és Horváth Oszkár, az Önkényes mérvadó rádióműsor két állandó tagjának fellépésével zárult múlt szombaton, amikor bemutatták a műsor eddigi közel kétezer témájából szemezgető könyvet, amire egyszerre lehetne ráfogni, hogy kritikai, szociológiai, filmtörténeti tanulmány, vagy éppen formáját tekintve egy hetedik osztályos tankönyv.

Kipróbáltuk az Önök ízlését. 27 évük volt arra, hogy felépítsék a saját kultúrájukat. Így születtek a valóságshow-k, a szappanoperák, a Bundesliga-frizura, a pankráció, a Rómeó és Júlia musical, a gyermekszépségversenyek, Michael Flatley, világslágerek pánsípra és okarinára, a hitvány ejtőernyős Elvis-imitátorok, a makkos cipő és Richard Clayderman. Az Önök ízlése leszerepelt. Átvesszük az ügyet, és hozzálátunk a kármentéshez.

Puzsér Róbert és Horváth Oszkár rádióműsora, az Önkényes mérvadó hosszú évek óta ezzel a főcímmel indul, csupán az évek száma változik, hogy pontosan mennyi ideje is építi a magyar társadalom a saját kultúráját, ami az idézett silány termékekben ölt testet. A számláló az első magyar kereskedelmi televíziók megjelenésével kezdődött, „az ország kritikusának” is becézett Puzsér pedig egy nyilvános szereplésénél sem hagyja ki, hogy ne éljen kritikával a hazai médiatermékekkel, illetve a keletkezésükhöz vezető folyamatokkal szemben.

Ezeket a témákat és társadalmi jelenségeket vesézik ki időről időre az Önkényes mérvadóban is a különböző rádiócsatornákon – most éppen a Spirit FM-en – Horváth Oszkárral és társműsorvezetőkkel. Az Önkényes mérvadó saját definíciójuk szerint egy közéleti-közérzeti rádióműsor; önkényes, hiszen a szerkesztők maguk a műsorvezetők, tehát senki nem gyakorol hatást arra, hogy miről és hogyan beszéljenek, valamint mérvadó is, hiszen mind Puzsér Róbert, mind pedig Horváth Oszkár is markáns véleményt tud megfogalmazni, amihez tartják magukat.

Az éteri hullámokban elhangzottak most könyv formájában is testet öltöttek, hiszen idén jelent meg ugyanúgy Önkényes mérvadó címmel az a kötet, ami zanzásítva szemezget a több, mint 900 adás közel 2000 témájából és fűzi egy csokorba, egyfajta korképet adva a rendszerváltás utáni, elsősorban magyar, de néha az egész nyugat társadalmáról, önkényesen, mérvadóan, szubjektíven. Gyakorlatilag egy leirata azoknak a vitáknak, gondolatmeneteknek, amik az évek alatt az adásokban elhangoztak.

A könyvhéten Kilián László, veszprémi író beszélgetett az Önkényes mérvadó két szerzőjévelA könyvhéten Kilián László, veszprémi író beszélgetett az Önkényes mérvadó két szerzőjével

„Három évtizede tömény bosszankodás az, ami a médiában zajlik” – fogalmazta meg velősen Puzsér a véleményét a hazai médiatrendekről, amik ezek alapján nem is változtak sokat az elmúlt évtizedekben.

„A nyilvánosságot egy szűk médiaelit határozza meg és ők egymást hitelesítik, nem engednek be maguk közé senkit, aki kibeszélne ebből a diskurzusból. Ha ennek nincs kritikája, márpedig nincs, akkor az egy piaci rés, ahová mi bementünk” – mondta a kritikus az Önkényes mérvadó eredettörténetéről, hozzátéve, ha ők is a kilencvenes évek elején kezdik a rádiózást, lehet, hogy a saját műsoruk is csak komolytalankodásból állna, olyan klisékkel, amik megteremtik a műsorfolyamban a poén helyét, de ott valós vicc nem hangzik el, csupán a műsorvezető idegesítő röhögése jelzi, hogy itt most egy poén hangzott el.

Ennek azért is volt komoly esélye és azért néz ki manapság így a legtöbb tévé- vagy rádióműsor, mert amilyen műsorokat itthon meghonosítottak, azok egyszerű, külföldön már letesztelt formátumok voltak, önálló magyar gondolat nélkül, csupán másolatok.

Puzsér szerint nem igaz, hogy pusztán csak kiszolgálni lehet a közönséget, igenis kellő bátorsággal formálni is lehetne az ízlést, csak akkor ki kell beszélni a médiaelit diskurzusából, amit egyből betámadna ez a tömeg. Viszont erre vállalkoztak ők hosszú évek óta.

A most megjelent kötetről Puzsér műsorvezetőtársa, Horváth Oszkár beszélt bővebben. A könyv már formájában is rendhagyó, hiszen egy hetedikes tankönyvet imitál, amit ráadásul össze is firkált belül a nebuló.

Ami viszont a sorok közt van, az egy határozott kritikai attitűd fejezetekbe csomagolva a társadalomról, de érintik a 20. századi világtörténelmet, vagy éppen filmeket is, pro és kontra. „Nem igaz, hogy mindenben csak a hibát keressük. Általában tíz dologból egy tetszik, kilenccel viszont elégedetlenek vagyunk és ennek hangot is adunk. Nem azt nézzük, hogy kire van igény, hanem hogy minket mi zavar” – mondta Oszkár a Kossuth utcai beszélgetésen.

A beszélgetés után a két médiaszemélyiség hosszasan dedikálta is a könyveket a veszprémi közönségnek.

Hajas Bálint
Vámosi Patrik
további cikkek
Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba Nyolcvan éve ürítették ki a veszprémi gettókat és hurcolták el a zsidó származású ártatlan embereket a haláltáborokba, ahonnan csak töredékük érkezett haza. A XX. század legtragikusabb eseményére vasárnap délelőtt emlékeztek Veszprémben is. ma 12:08 Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. tegnap 11:06 Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Péntek délután a Városházán mutatták be Brusznyai Árpád születésének századik évfordulója alkalmából A mi hősünk című könyvet, mely a Brusznyai Árpád Alapítvány harmincöt évéről szól. Emlékezések, beszámolók, fotók színesítik az Imre Frigyesné és Szűts István Gergely által szerkesztett kötetet. 2024. június 28. 22:13 Felvillanyozó lapszámmal jelentkezett a Veszprémi Szemle Felvillanyozó lapszámmal jelentkezett a Veszprémi Szemle A helytörténeti folyóiratból kiderül, mikor és hogyan kezdtek el a közvilágítás kiépítésének gondolatával foglalkozni Veszprémben. ma 3:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.