Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyíltvízi úszó ob: taroltak a veszprémiek

2024. június 29. 20:51 // Forrás: MTI
Három veszprémi állhatott dobogóra a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén a szegedi Maty-éren zajló országos bajnokságon. Betlehem Dávid mögött Sárkány Zalán, majd Rasovszky Kristóf ért célba.

Az olimpiai távon a férfiaknál a veszprémi különítmény uralta a mezőnyt, a belgrádi Európa-bajnokságról két arannyal (5 km és csapatverseny) és egy bronzzal (10 km) hazatért Betlehem ezúttal is igazolta remek formáját, és több mint félperces előnnyel utasította maga mögé csapattársát, Sárkány Zalánt. A harmadik helyen a szám regnáló világbajnoka és olimpiai ezüstérmese, az ugyancsak veszprémi Rasovszky Kristóf végzett.    

"Elég furcsa verseny volt, az elején kivártunk a Rasóval, aztán kicsit más íveket használtunk, mint a többiek és már az első kör végénél elöl voltunk és ez egy picit fura volt. - mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Betlehem. - Aztán tudtam, hogy ha az utolsó körben valaki próbálna megverni vagy elénk menni, akkor majd elváltok és elmegyek. Ez volt a taktika, aztán az utolsó egyenesen már minden bajom volt, nézegettem ki, hogy hol vannak a többiek, utolérnek-e, de szerencsém volt, mert kitartott az előnyöm."

Az Európa-bajnok nyíltvízi úszó kiemelte, hogy a héten keményen edzettek csapattársaival, és hétfőtől ismét belevágnak, de most jó volt "ez a kis kitérő".

A párizsi olimpián Betlehem a medencében 1500 méter gyorson, illetve nyíltvízen is indul, Sárkány 400, 800 és 1500 méter gyorson lesz érdekelt, míg Rasovszky kizárólag a Szajnában sorra kerülő küzdelemre összpontosít.

Sárkány Zalán, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf - Fotó: MÚSZ FacebookSárkány Zalán, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf - Fotó: MÚSZ Facebook

A nőknél Betlehem párja, a belgrádi Eb-n 5 kilométeren harmadik, a csapattal első és ugyancsak olimpiai induló Fábián Bettina győzött. A 19 éves sportoló az M4 Sportnak elárulta, hogy a kontinensviadal után begyulladt a füle és nem tudott azóta vízbe menni, de úgy érezte, most megy az úszás és összedolgozott csapattársával, Mihályvári-Farkas Viktóriával.  

"Mutogattam Vikinek, hogy 500 méterenként felváltjuk egymást, és aki elöl volt, az teljes erőből úszott, mögötte pedig lábvízen nyilván pihent a másik, így le tudtuk szakítani a többieket. Végre sikerült csapatban dolgozni, és az utolsó körben pedig már nem kellett erősködni, néha még váltogattuk egymást, a végén pedig, ami maradt bennünk, az ki is jött" - fogalmazott Fábián Bettina.

A szezon végén visszavonuló Olasz Anna a negyedik helyen zárt. A korábban világbajnoki és Eb-ezüstérmes, olimpiai negyedik úszó a szövetség honlapja szerint Szegeden köszönt el végleg a versenyzéstől, azonban az M4 Sportnak megemlítette, hogy még vannak tervei az őszre.

"Reggel még úgy voltam vele, én be nem megyek ma, de aztán persze bementem, mint korábban mindig. Nem mondom, hogy jól esett, viszont így illett elbúcsúzni, egy utolsó tíz kilométerrel" - mondta a szövetség honlapjának a 30 éves úszó, majd az M4 Sportnak elmondta, hogy feltörtek benne első emlékei a sportággal kapcsolatban, mivel Szegeden úszott először nyíltvízen. - "Nehéz volt, nagyon meleg volt a víz, és azért az elmúlt időszak már nem arról szólt, hogy is úszok, ráadásul már nem is edzettem. Jó, megvoltak a napi 15-16 kilométerek, és aki ismer, az tudja, hogy ha nem is 16, de napi egy hosszú edzés bennem lesz még decemberig. Nagyon szeretek úszni, és ezért is vannak még az őszre terveim, hogy elindulok egy-két versenyen, de most már végre mindenféle nyomás nélkül fogok tudni majd versenyezni, magáért a nyíltvízi úszás szeretetéért."

Eredmények:

férfiak, 10 km:
1. Betlehem Dávid (Balaton Úszó Klub) 1:54:22.0 óra
2. Sárkány Zalán (Balaton Úszó Klub) 1:55:01.5
3. Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub) 1:55:35.4    

nők, 10 km:
1. Fábián Bettina (FTC) 2:03:57.6 óra
2. Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 2:04:07.2
3. Juhász Janka (Szegedi Úszó Egylet) 2:05:07.3

vehir.hu
további cikkek
Nyíltvízi úszó ob: 1500 méteren is hármas veszprémi siker született úszás Nyíltvízi úszó ob: 1500 méteren is hármas veszprémi siker született Akárcsak szombaton, a 10 kilométeres olimpiai távon, vasárnap az 1500 méteres „sprintszámban” is Betlehem Dávid nyert a nyíltvízi úszók szegedi országos bajnokságán. A szintén veszprémi Rasovszky Kristóf második, Sárkány Zalán harmadik lett. 2024. június 30. 20:07 A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra szabadidősport A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra Az indulási helyek kétharmada már elkelt a július 20-án sorra kerülő, 42. Balaton-átúszásra, amelyre több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők. 2024. június 29. 20:49 Párizs 2024: huszonhárom fős lesz a magyar úszóválogatott Párizs 2024 Párizs 2024: huszonhárom fős lesz a magyar úszóválogatott A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfőn kihirdette a párizsi olimpián résztvevő 23 fős válogatott névsorát. A Balaton ÚK Veszprém három kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott lesz a seregszemlén. 2024. június 24. 20:53 Sós Csaba: jól halad az olimpiai felkészülés úszás Sós Csaba: jól halad az olimpiai felkészülés Sós Csaba szövetségi kapitány szerint jól halad az olimpiai felkészülése a magyar csapatnak, amely a vasárnap befejeződött belgrádi Európa-bajnokságon 10 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzéremmel zárt. 2024. június 23. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.