Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kereszt, ami elveszi a szabadságot

2024. augusztus 25. 21:54
Amíg Veszprémben a közéleti viták augusztusi uborkaszezonját egy szobor át-, vagy elhelyezése – értelmezés kérdése – borzolja leginkább, addig Budapesten már-már ideológiai háború bontakozik ki egy sokkal nagyobb nemzeti jelkép körül, mint amilyen az itteni millenniumi emlékmű. A párizsi olimpia nyitóünnepségen extázisa után most Magyarországon is lendületet vett gender-, vallás-, és mindentől semleges liberális tömb, akik a szabadságuk legnagyobb korlátját éppen a kereszténység jelképében látják. Abban a keresztben, amire Szent István alapozta Magyarország függetlenségét.

2026-ig egészen biztosan, hogy nem lesznek új szelfik az Instagramon a Gellért-hegyi Szabadságszoborral, ugyanis Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-es alkotását már egy állványszarkofág veszi körbe, hogy aztán két év múlva felújított környezetben és talapzaton térjen vissza a szobor, ami elvileg minden magyar ember számára az egyenlőséget és szabadságot hivatott jelképezni.

A pálmaágat tartó nő alakjával senkinek nincs is gondja, pedig annak idején maga Vorosilov marsall döntött róla és személyesen felügyelte is az alkotófolyamatot. A Szabadságszobor aztán túlélte a rendszerváltást is, itt érdemes felidézni egy mára szintén jelképpé vált performanszot, amikor 1992-ben néhány napra fehér lepedővel takarták le a szobrot, emlékeztetve mindenkit a kommunizmus máig élő szellemére.

A szimbolika tehát végig kéz a kézben járt a Szabadságszoborral most pedig ugyancsak emiatt háborodott fel a balliberális értelmiség, hiszen a cikk elején említett felújítási munkák végén a tízméternél is magasabb talapzaton egy fehér dombormű kereszt is helyet kap majd, ami ugyan beleolvad a környezetébe, de sziluettjében jól kivehető lesz.

Látványterv a Szabadságszoborról és a keresztrőlLátványterv a Szabadságszoborról és a keresztről

Több sem kellett az ideológiai blokk megmondóembereinek és politikai élharcosainak, nyilatkozatokban, Facebook-posztokban, valamint egy petíció elindításával is hangot adtak nem tetszésüknek.

Érdemes szemezgetni aHang által megfogalmazott szövegből a petíciónál. Eszerint „a jelenlegi felújítási tervek súlyosan veszélyeztetik a szobor eredeti koncepcióját. (...) Az alkotó jogutódjai egyértelműen ellenezték a kereszt elhelyezését, amely meggyalázná a művész eredeti szándékát és megsértené a szobor eredeti jelentését." Ebből akár az is következhetne, hogy harmincnégy évvel a rendszerváltás után egy látható tömeg visszasírja a szocializmus szellemiségét, amikor valójában felépült a Szabadságszobor, egy keresztény jelkép elhelyezését egy keresztény ország szabadságszobrán pedig a gyalázat kategóriájába sorolnak. A kínos helyzetet a szervezet szóvivője próbálta a napokban feloldani az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miszerint ők természetesen a rendszerváltás utáni szellemiségére utaltak a Szabadságszobornál, még ha ez a petíció szövegében nem is volt egyértelműsítve.

Abban az interjúban egyébként öt perc nyökögés sem volt elég ahhoz, hogy sikerüljön elmagyarázni, pontosan mi is a probléma a kereszttel a Szabadságszobron, ami a béke és a szabadság jelképe Magyarországon, nagyjából ugyanúgy, ahogy a kereszt a keresztény kultúrkörben az egész világon.

Ehelyett jól hangzó, de jelen esetben teljes mértékben üres demokratikus alapelvekkel dobálóznak csak, miszerint párbeszéd és konszenzusos döntés kellene abban a kérdésben, hogy hogy felkerüljön-e ez a kereszt a Szabadságszoborra. Persze a szobor által hirdetett szabadságjogok fontos részét képezik a magyar szuvenerista törekvéseknek, ahogy azt ma a jobboldalról is sűrűn lehet hallani, mégis sokkal inkább tűnik vészjóslónak az, amikor egy olyan evidenciára próbálják ráerőszakolni a megkérdőjelezhetőséget, aminek egy keresztény alapokon nyugvó államnál nem lenne szabad.

Még jó, hogy mindezekre is adott lehetőség, köszönhetően az Alaptörvénynek, aminek második mondata éppen a következő: "Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette."

Hajas Bálint
további cikkek
Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. tegnap 21:43 Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról… 2024. szeptember 8. 21:33 Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is.  2024. szeptember 1. 19:55 Unalmas már, szívem, elmegyek Unalmas már, szívem, elmegyek Lajos bácsi és Ilonka néni egy az ezer arc közül, akik mellett mindennap elmegyünk. Semmi különös nincs bennük, “normálisak”, de, ha belegondolok igazából akkor is lesütött szemmel sietünk a járdán tovább, ha valaki kitűnik a tömegből, mert az is zavar minket. Minden megbotránkozás mögött van valami irigység, talán azért, mert mi lesütött szemmel sietünk, míg van aki mer szabad és más lenni…? 2024. augusztus 19. 11:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.