Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Nemcsak a celebek, de a sportolók is tudnak show-t csinálni

2024. szeptember 8. 21:33
Nem kell beérni a szórakoztató műfajok gyenge kínálatával, a semmihez nem értő, ugráló, vihogó, sipogó, csipogó, tenyércsapkodós, áljókedvű celebek majomkodásával, a megrendezett jelenetek esetlenségével, a begyakorolt érzelmek prezentálásával. Éppenséggel olyanok is csinálhatnak nagy nézettségű show-t, akik értenek is valamihez. Akik nem celebek, hanem világhírű sportolók. Karsten Warholm és Armand Duplantis csatájáról…

Akik követték az elmúlt idők legnagyobb sport eseményét, az olimpiát, bizonyára jól ismerik Warholm és Duplantis nevét. Előbbi norvég atléta a 400 méteres gátfutás tokiói olimpiai bajnoka, Párizsban ezüstérmes lett, nem mellesleg világcsúcstartó. Duplantis, a svéd atléta pedig a rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, aki nem most lett világhírű, hiszen már jóideje a saját világcsúcsát dönti meg majd minden versenyen.

Tehát a norvég és svéd nagyszerű versenyző jóideje kacérkodott egy különös összecsapással, de mi is lehetne a közös metszet egy 400 gátasnak és egy rúdugrónak. A nyár végi római Gyémánt Ligán a kommentátorok beszámoltak a közelgő összecsapásról, és a szeptember eleji, utolsó előtti Gyémánt Liga verseny megelőző estéjére szervezték a Zürichi stadionba, ahol csupán egy versenyszám volt aznap: 100 méteres síkfutás, Warholm és Duplantis.

Fotó:  FABRICE COFFRINI/AFPFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A tét nem volt kicsi a skandináv „riválisok” között: a másnapi versenyen a vesztes, a győztes nemzeti színeiben indul.

Gondolkodtam, vajon miért mentek bele a csatába, és, hogy vajon miért lehet érdekes az emberek számára. Aztán azon kaptam magam, hogy a nemzetközi közvetítés után kutatva latolgatom az esélyeket, miközben már el is indult az adás. Mert hogy külön adást is megért az összecsapás, természetes, hogy szponzorok is álltak a dolog mögött, de ennek akkor is szép volt az üzenete. Emberi.

Tehát a közvetítés egészen a melegítéstől kezdve láttatta a sportolókat, közben a show kedvéért interjúkat is adtak, majd kivezették őket a stadionba, ahol többezren voltak „csak” azért, hogy megnézzék a 100-at. A szurkolók között feltűntek más világklasszis sportolók is, mint például a nagy népszerűségnek örvendő, amerikai Sha'Carri Richardson, aki az olimpián ezüstérmes lett a számban. Duplantis egyébként már megszokhatta, hogy stadionnyi ember csak őt figyeli, hiszen a legtöbb versenyen már „csak” a rúdugró szokott maradni a pályán, ahol a maga ellenfeleként a saját csúcsait kergeti.

Végül Duplantis rajongóként sem az érdekelt, hogy ki nyeri meg a versenyt, sokkal inkább, hogy miként viselkedik egy ilyen helyzetben két világklasszis, akik az egész életüket az élsportra tették fel, és akiknek az elmúlt időszakukban bizonyára nem sok pihenés jutott, hiszen az olimpia után sem állt meg az élet.

Fotó: NewsdayFotó: Newsday

Mellékes, de Duplantis nyerte meg a versenyt, méghozzá az első pillanattól fogva látszódott, hogy nem lehet megverni. Sokan cikkeztek hazai lapokban arról, hogy Duplantis 10.37-as idejével megnyerte volna az idei magyar bajnokságot. Egyértelmű, hogy egy született atlétáról van szó, akit nem csak teljesítménye, de személyisége miatt is szívébe zárt a szakma, valamint a szurkolók.

A nagyságrendileg félórás kis adás rádöbbentett, nemcsak celebek tudnak show-t csinálni, nemcsak üres dolgokból lehet adás, hanem atléták is a tévé elé ültethetik az embereket egy előre beharangozott különleges összecsapással, csak ennek még társadalmi haszna is van, ami a sport népszerűsítéséről szól, s közben a sport és a verseny örömére is rávilágít.

Nyitókép: FABRICE COFFRINI/AFP

Szabó Eszter
további cikkek
Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Hétvezér Nézzünk el Japánba, ha érdekel ott mivel jár a mesterséges intelligencia: bizarr szex és kiüresedett kapcsolatok Kicsiny hazánkba, ahol még a vonat sem jár- csak hébe-hóba – és ahol a telefon tiltott eszköznek számít a svájci bicska mellett az iskolákban, az elmúlt egy-két évben ezen tulajdonságokkal párhuzamban berobbant a mesterséges intelligencia-láz. A Terminátor filmeken szocializálódott X- és Y-generációk pedig a már meglévő életközepi válságuk mellé hozzácsapták azt az érzést is, hogy innentől kezdve soha többé nem lesz szükség rájuk, a munkájuknak semmi értelme ezentúl és így az életüknek sem. 2024. szeptember 15. 21:43 Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Sokkal veszélyesebb az AI, mint Darth Vader Néhány éve még azon táttotta a száját a világ, hogy a ChatGPT képes értelmesen válaszolni az írásban feltett kérdéseinkre, mára viszont már az AI irányítja a Halálcsillagot is.  2024. szeptember 1. 19:55 A kereszt, ami elveszi a szabadságot A kereszt, ami elveszi a szabadságot Amíg Veszprémben a közéleti viták augusztusi uborkaszezonját egy szobor át-, vagy elhelyezése – értelmezés kérdése – borzolja leginkább, addig Budapesten már-már ideológiai háború bontakozik ki egy sokkal nagyobb nemzeti jelkép körül, mint amilyen az itteni millenniumi emlékmű. A párizsi olimpia nyitóünnepségen extázisa után most Magyarországon is lendületet vett gender-, vallás-, és mindentől semleges liberális tömb, akik a szabadságuk legnagyobb korlátját éppen a kereszténység jelképében látják. Abban a keresztben, amire Szent István alapozta Magyarország függetlenségét. 2024. augusztus 25. 21:54 Századunk legidegesítőbb sztereotip szófordulatáról Századunk legidegesítőbb sztereotip szófordulatáról Ahogy minden kornak, úgy a huszonegyedik századnak is megvannak a jól ismert, már-már szerencsére elhasználódott, kifordított, átértelmezett, gondolkodásmódunkat jól leképező szófordulatai, kifejezései. Íme a – véleményem szerinti – legidegesítőbb, amivel ideje felhagyni. 2024. augusztus 13. 21:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.