Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája

2024. szeptember 13. 14:19
Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk.

Egy helyi és kormányzati összefogásnak az eredménye, hogy elsőként Veszprémben nyithatott meg a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda vidéki képviselete. Az iroda a hazai gazdasági életben hiánypótló szolgáltatással jelenik meg, hogy pontosan mik ezek, arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, ahol dr. Petri Bernadett, miniszteri biztos, az MFOI ügyvezetője beszélt részletesen az EU közvetlen forrásainak sajátosságairól is.

Kapcsolódó cikk
Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait
Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel.

A csütörtöki nyitóünnepségen jelen volt a veszprémi gazdasági, politikai és tudományos elitjének számos képviselője, akiket elsőként Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter köszöntött. Ő az EU közvetlen forrásai kapcsán elmondta, hogy egy lehetőség, amit az Unió kínál, de ehhez hazai szinten is hozzá kell tenni a saját kreatív ötleteket és kellő nyitottsággal kell az együttműködések felé fordulni, így pedig elérhető az a vízió, hogy a Bakony-Balaton régió európai szinten kimagasló eredményeket érjen el a kreatív iparban.

Navracsics Tibor képletesen hozzátette, hogy az EKF-fel a térség elültetett egy palántát, aminek a táplálásában segít az iroda azzal, hogy szakmai támogatást ad a pályázóknak, hogy sikeresek lehessenek nemzetközi színtéren is, közben pedig közösségi irodaként a helyi üzleti kapcsolatok építésében is szerepet vállal.

Hogy ez létrejöhetett egy hármas összefogás eredményeként nyílhatott meg Veszprémben, amiből a minisztérium mellett az önkormányzat és a Pannon Egyetem is kivette a részét.

Előbbi, azaz az önkormányzat részéről Porga Gyula polgármester szólt a megjelentekhez. A városvezető szintén visszautalva az EKF-re úgy fogalmazott, a tovább lépéshez pénzre és hasznos tanácsokra is szükség van, márpedig Veszprém ragaszkodik azokhoz az értékekhez, amik 2023-ban megvalósultak. Az MFOI ebben lesz komoly partnere a városnak, sőt Porga Gyula elárulta, hogy már a küszöbén állnak annak, hogy beadjanak egy nagyobb pályázatot Brüsszelbe közvetlen támogatásra, ebben már az MFOI szakemberei segítettek az önkormányzatnak.

A nyitóünnepségen dr. Petri Bernadett, az irodahálózat vezetője a veszprémi kirendeltségük kapcsán úgy fogalmazott, hogy már a neve is szimbolikus, hiszen egyszerre segít a forrásszerzésben, közben pedig teret ad annak is, hogy a kreatív, vállalkozó kedvű gazdasági és civil szereplők megismerjék egymást. Ez azért lenne különösen fontos, mert a legnagyobb hiányosság nem az ötletekben van, hanem a partneri kapcsolatok számában és minőségében, mondta az iroda ügyvezetője. „Minden stratégia annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle” – fogalmazott.

Az MFOI a Pannon Egyetemben már meg is találta egyik legfontosabb partnerét a régióban, a felsőoktatási intézmény nem csak a veszprémi iroda okostechnológiával történő felszerelésében volt partner, hanem tudományos tevékenységével a kreatív ipar fejlesztésében is szerepet vállalna, valamint az MFOI irodájában ForrásTÉR néven saját városon belüli képviseletét is megnyitotta. Ezekről beszélt dr. Abonyi János, rektor a megnyitón, aki elmondta, a régiónak egyértelműen a kreatív ipar felé kell nyitnia, ahogy az már az EKF-fel elkezdődött, hiszen adottsága és szellemisége is megvan hozzá, hogy sikeres legyen a gazdaság ezen színterén.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Veszprém vármegyei tűzoltók is küzdenek a gátakon Szolgálat-átszervezéssel, árvízi védekezésben tapasztalatokkal rendelkező tűzoltókkal, valamint eszközökkel, illetve az önkéntes tűzoltókkal és önkéntes mentőcsoportok készenlétbe állításával többszörözi meg mától a védekezéshez szükséges erőforrásait a katasztrófavédelem.  tegnap 17:36 Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Nemzetközi projekt segíti a veszprémi ifjúsági munka digitális fejlesztését Egynapos tanulmányút keretei között ismerkednek három európai városból érkező, illetve online résztvevő szakemberek Veszprém ifjúsági szolgáltatásaival és jógyakorlataival egy fenntartható városfejlesztési projekt keretei között. A nemzetközi és helyi ifjúsági szakembereket a Jutasi Köztérben, az újonnan elindított Érted Ifjúsági Klubban Dr. Hegedűs Barbara ifjúságügyért felelős alpolgármester köszöntötte. tegnap 19:43 A Túrajó úgy mutatja meg az inotai hőerőművet, ahogy eddig senki nem látta még A Túrajó úgy mutatja meg az inotai hőerőművet, ahogy eddig senki nem látta még Egy ipari lifttel hatvan méter magasra lehet felmenni az inotai hőerőmű egyik hűtőtornya mellett, ami nem csak a kilátás szempontjából kínál lebilincselő élményt, de az egykori erőmű működését is még közelebbről meg lehet ismerni. tegnap 16:55 Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért Ursula von der Leyen Európai Unió Egészségügyért és állatjólétért felelős uniós biztosnak ajánlotta Várhelyi Olivért Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke egészségügyért és az állatjólét biztosításáért felelős portfólió betöltésére jelölte Várhelyi Olivért magyar uniós biztost, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős. tegnap 11:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.