Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harminc éve keresztény szellemben a gyerekekért

ma 16:20
Sok-sok láthatatlan csoda történik minden nap egy óvodában, amik gyakran láthatatlanok is maradnak. A veszprémi Szent Margit Óvodában viszont most lehetőség volt arra, hogy többen megismerjék ezeket a kis csodákat, hiszen csütörtökön az egyházi intézmény harmincadik születésnapi ünnepségén ezekből, és megható pillanatokból sem volt hiány.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szent Margit Óvoda, de valójában az épület ennél jóval korábban, már 1902-ben is óvodaként funkcionált. Harminc évvel ezelőtt viszont az akkori veszprémi érsek, Szendi József volt az, aki főleg a város katolikus családjainak kezdeményezésére úgy döntött, hogy megalapítja a Szent Margitról elnevezett intézményt.

Ezután Márfi Gyula érsek vette gondozásába, őt Udvardy György követte fenntartóként, az óvoda pedig folyamatosan bővült, mind a gyerekek és pedagógusok számában, mind pedig infrastrukturálisan.

A csütörtöki ünnepség ennek az időszaknak is egy visszatekintője volt, amin részt vett a nyugalmazott érsek is. Márfi Gyula köszöntőjében egy fontos jelenségre hívta fel a figyelmet, ami a mai oktatásban sokszor jelen van, miszerint a gyerekeket – óvodában és iskolában egyaránt – inkább csak „programozzák” a valós oktatás és főleg a nevelés háttérbe szorul. Pedig nem csak piacképes tudás kell, hanem az emberségre való nevelés is, ahogy az a Szent Margit Óvodában megvan, húzta alá az emeritus érsek.

Ezt erősítette meg Csernai Balázs atya is, a Szent Margit Óvoda lelki igazgatója, aki láthatatlan csodáknak nevezte azt, ami sokszor az óvoda falain belül történik. Ő az óvoda történetét még 1902-nél is régebbről kezdte, a középkortól, amikor Szent Margit itt élt a Benedek-hegy alatti apácakolostorban, ahol megkapta azt a keresztény tanítást, ami megalapozta Krisztusnak szentelt életét. Hasonló, ám modern felfogásban zajlik a pedagógiai munka a Margitról elnevezett óvodában is, ahol a keresztény értékeket nem lexikális tudással kapják meg a gyerekek, hanem szeretettel, támogatással, bizalommal, hangsúlyozta az atya.

Az ünnepségen egyébként felléptek az óvoda mostani nagycsoportosai, de egykori szentmargitos, ma már nagyobb gyerekek is adtak rövidebb hegedűkoncertet, a kulturális műsorok sorát pedig az intézmény óvónőiből és dajkáiból álló énekkar is gazdagította.

A Szent Margit Óvodába az évek alatt 1200 gyermek járt, 2000-nél is több szülő került kapcsolatba az intézménnyel, ahol ez idáig 72 dolgozó fordult meg.

Ezt a statisztikát már Somogyi Eszter, az óvoda vezetője mondta beszédében, aki felidézte a 90-es évek elejét, amikor a katolikus családok kezdeményezésére a főegyházmegye és Szendi érsek megalapította az óvodát. Szóba került a keresztény pedagógia módszertana is, amit képviselnek az óvodában, ez nem bonyolult, a lényege abban rejlik, hogy önbecsülésre, az élet minden formájának szeretetére, bizalomra és tiszteletre nevelik a gyermekeket.

Az ünnepség egyik legmeghatóbb pillanata ezután az volt, amikor váratlanul kiszólították azokat a kollégákat, akik már minimum húsz éve az intézményben dolgoznak, hogy egyenként és együtt is megköszönjék a munkájukat, majd az egész közönség megtapsolja őket.

A közönség soraiban egyébként több városi és egyházi elöljáró is jelen volt, közülük Udvardy György érsek köszöntötte a születésnapos óvodát. Mint fogalmazott, egy évforduló mindig a bátorság ünnepe is és azoké, akik egyszer régen elég bátrak voltak ahhoz, hogy valami olyat hozzanak létre, ami a mai embernek is hasznos és megtartotta a keresztény szellemiséget.

Szintén gratulált az óvodának Porga Gyula polgármester is, aki megemlítette, hogy egy gyermek elsősorban a családi mintákat veszi át, de rögtön második helyen az óvoda, majd az iskola áll ilyen szempontból. Veszprém életében pedig különösen fontos, hogy olyan partnereket tudhat maga mögött, mint az egyházmegye, aki gondoskodik arról, hogy a városban élő gyermekek a megfelelő törődést és nevelést kapják.

Végezetül a szülői munkaközösség vezetője, Gyimesi-Bakon Adrienn osztotta meg gondolatait, aki elsősorban a szülői oldalról beszélt az óvoda fontosságáról, ahová minden család a legnagyobb bizalom adja be féltve őrzött kincsét, a gyermekét. A Szent Margit Óvoda kapcsán kiemelte, hogy folyamatosan megújulnak, ötletelnek, miközben egy rendkívül összetart közösséggé fejlődtek, ilyen háttérrel pedig a gyerekeknek még könnyebb lesz elindulni az úton.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.