Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiosztották a Virágos Veszprém díjakat

ma 12:51
A Virágzó Veszprém Egyesület péntek délután tartotta eredményhirdetését, a díjak több kategóriában kerültek kiosztásra. A rendezvényre az első hatvan helyezettet hívták meg, így ők is elismerésben részesültek.

Jung Edina, az egyesület elnöke köszöntötte elsőként azokat, akik nap mint nap sokat tesznek azért, hogy megóvják a környezetet, hogy a magyar-s egyéb kerti növények minél szélesebb körben ismertek legyenek, s hogy a növények általi légszennyezettség csökkenjen. És persze a szóban forgó eseményen a vizualitásé volt a főszerep, hiszen több kategóriában is díjazták a legszebb, a legvirágosabb részeket.

Jung Edina elmondta, ez az év legszebb ünnepélye számukra, mert ilyenkor nyílik lehetőség megköszönni mindenkinek a munkáját. Hozzátette, amikor tavaly a város az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, azt vette észre, hogy gyönyörű terek, közterületek, erkélyek díszelegtek a városban, úgy vélték, ezt már nem lehet fokozni. Végül pozitívan csalódtak, mert a tavalyi lécet is sikerült megugraniuk.

Szó esett negatívabb, ugyanakkor megkerülhetetlen dolgokról is, amelyekkel számolni kell, ez nem más, mint a nagy meleg, tágabban pedig a klímaváltozás kérdése. Jung Edina elmondta, nem tesz jót a növényeknek, a kertekből pedig eltűnőben vannak a magyar növények, és inkább a betelepült fajok váltják fel azokat, ilyen a pálma, a banánfa, a kaktuszok. Véleménye szerint érthető, hogy az emberek a hőségben hosszú távon gondolkodnak, így a pénzt olyan, főleg mediterrán növényekbe fektetik, amelyek tovább élnek.

Jung azért biztatott mindenkit, hogy a magyar növényeket se feledjék, így ha tehetik, ültessenek többet belőlük.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is köszönetet mondott, elsőként Edinának. A huszonegyéves hagyomány nem magától értetődő, ehhez olyan emberek szükségeltetnek, akik életben tartják azokat. Ovádi kiemelte, külön örül annak, hogy közösség építő program a szóban forgó, s megköszönte az aktivitást, a lelkesedést az egyesületnek.

Ovádi Péter hozzátette, azt ünnepeljük, hogy az egyik legszebb városban élhetünk Magyarországon. Feltette a kérdést, vajon mitől jó egy városban élni? Ilyenkor bizonyára sokaknak az újítások, a nagyobb beruházások ötlenek be, és gyakran feledés homályába merül az, hogy mit is tesznek a Veszprémben élő emberek. Ez a program pont ezt hivatott bemutatni: munkájuk által az embereknek, a városlakóknak, és a látogatóknak is öröm végigsétálni az utcákon, hiszen ne felejtsük el, a rendezett környezet jó közérzetet ad, és ez sok-sok ember közös munkája.

Az országgyűlési képviselő szerint fontos megköszönni azoknak a munkáját, akik az átlagosnál többet tesznek a városért. Úgy véli, ha ilyen ambiciózus a város, akkor tíz, sőt húsz év múlva is elmondható lesz, hogy mi élünk a legszebb városban.

Porga Gyula polgármester is gratulált az egyesületnek, s külön megköszönte, hogy szabadidejüket arra áldozzák, hogy a város, a környezetük szebb legyen. Nyilván jól érzik magukat ebben a szerepben, folytatta Porga Gyula, és ettől a munkától azok is boldogabbak, akik ellátogatnak a királynék városába.

A polgármester folytatta, egy város épp úgy működik, mint egy szimfonikus zenekar, ahol minden hangszernek óriási jelentősége van. A ritmus jelképezi a városi ellátó intézményeit, de a dallamot a helyi polgárok adják. Porga rávilágított, boldog, amiért a növényekkel foglalkozók egyébként is megcsinálnák ezt a munkát, nem csupán a versenyért teszik mindezt, ugyanakkor példát mutathatnak másoknak. Nagy felelősség tehát, hogy ami egy bizonyos generációnak alapvetés, az a feljövő nemzedékeknek nem jelent azt, de látva a példát, tanulhatnak belőle.

Végül az eredményhirdetésre is sor került:

Molnár Ilona elnyerte a legszebb erkély tulajdonosának díját.

A legszebb magasházak előkertje kategória győztese: Csekő Lajosné Valika, Siklósi Attila.

A legnagyobb közterületet bevirágosító díja: Horváth Éva

A legszebb kert díja: Csukai Zoltánné

A díjakat Porga Gyula, Ovádi Péter és Pálinkás Roland adták át.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. 2024. május 2. 16:07 Veszprémben a lakótelep is inkább kertváros Veszprémben a lakótelep is inkább kertváros Volt egy nem veszprémi országgyűlési képviselő, akinek egyszer megmutatták a Jutasi úti lakótelepet, mint a város legnagyobb lakótelepét, de ő nem akarta elhinni, hogy ez az. Betondzsungelt és szürkeséget várt volna, ehelyett zöld fákat és virágos erkélyeket látott. Ezt a sztorit Ovádi Péter mesélte el pénteken az említett lakótelepen, ahol átadták az idei Virágos Veszprém Program díjait. 2023. szeptember 30. 14:10 Gulyás illata tölti be a Haszkovót Haszkovó Gulyás illata tölti be a Haszkovót Régóta tervezték, szombat délelőtt pedig megvalósították az első haszkovói gulyásparty-t a Kálvin János parkban.   2023. augusztus 19. 14:34 A Haszkovó sokkal több történetet őriz, mint elsőre gondolnánk Haszkovó A Haszkovó sokkal több történetet őriz, mint elsőre gondolnánk A Haszkovó-lakótelep a panelházai nem csupán építéstörténetileg mondanak el sok mindent a szocializmus évtizedeiről. Egy komplett társadalmi kép, politikai berendezkedés, de még a rendszerváltás előtti rendszer felpuhulása is lekövethető Veszprém legnagyobb lakótelepén. Mindezt személyes történeteken keresztül fogják a következő félévben elmesélni a Jutas köztérben most induló előadássorozaton. 2022. december 16. 14:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.