Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult az Iparkamara és a Pannon Egyetem Női Vállalkozói Klubja

ma 15:05
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Pannon Egyetem közös Női Vállalkozói Klubot hozott létre, melynek alakuló ülését hétfő délután tartották Balatonfüreden, a Hotel Golden Lake Resortban. A klub célja, hogy közösségi teret adjon a vármegyében működő női vállalkozóknak egymás megismerésére, a jó vállalkozói gyakorlatok tudástranszferére, továbbá rendezvényeikkel szeretnének hozzájárulni a női vállalkozói közösségépítéshez.

Dr. Simon Attila, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte elsőként a kör tagjait. A kezdeményezésről úgy fogalmazott: komoly állomás a VKIK életében, amelynek hosszútávú hatásai, eredményei lehetnek. Véleménye szerint a női vezetők olyan kohéziós erőt tudnak adni, ami többek között a kamara számára is fontos lehet.

Az elnök elmondta: amikor megfogalmazódott az ötlet, a Pannon Egyetem azonnal az ügy mellé állt partnerként, így a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett a másik alapító a Pannon Egyetem. De miért jó női vezetőkkel együttműködni? – tette fel a kérdést Simon Attila. Kifejtette: számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amivel a férfiak nem feltétlenül. Ilyen például a folyamatos egyensúly keresése, a minőségi környezet építése, az empátia, vagy a szociális érzék.

Az elnök még néhány statisztikát is hozott, melyből kiderült, az elmúlt években sajnos csökkent a nők aránya a cégvezetésben. A klub egyik célja, hogy bebizonyítsa: a női vezetőkkel történő munka sikeres gazdasághoz vezet. Mindezen túl pedig a klub terve, hogy jobban megismerjék egymást a vezetők, ezáltal bátorítást, motivációt adhatnak egymásnak. Hangsúlyozta: a klub nem zárt, a jövőben csatlakozhatnak női vezetők. Simon Attila bejelentette az előre tett javaslat alapján megszavazott elnök nevét: Nemes Nikolett, a Balatonvidéki Zrt. részéről.

A klub újdonsül elnöke, Nemes Nikolett is felszólalt, és megköszönve a bizalmat rávilágított: fontos, hogy a kör egyre bővüljön, hogy a tapasztalatmegosztás a fejlődés érdekében minél több ember között megtörténhessen, még akkor is, ha nem egy szakmát képviselnek a tagok. Hozzátette: nem könnyű ma nőként a munkában és az otthoni feladatokban is jól teljesíteni, de a kör ennek az egyensúlyát is erősítheti.

A Pannon Egyetemet dr. Obermayer Nóra egyetemi tanár képviseli, aki elmondta: rendkívül örült a kezdeményezésnek, többek között azért, mert az egyetemen az ő feladatuk kiképezni azokat a fiatalokat, akiknek később meg kell felelniük a munkaerőpiaci elvárásoknak. A tudástranszfer és tudásmegosztás, ami egyéként Obermayer Nóra kutatási területe is, rendkívül meghatározó lehet a fejlődés érdekében. Úgy véli, a nők által vezetett világban előtérbe kerül az innováció, a törekvés az igényességre.

Rádóczy Andrea, a helyszínül szolgáló szálloda igazgatója, a klub tagja beszámolt a hotel történetéről, a vezetés szépségeiről, s elmondta, nagyon örül a közös munkának.

A kör megalakulása után Maczkó-Dörnyei Nóra humán- és szervezetfejlesztő, vállalati tréner tartott előadást, méghozzá „Mentális jóllét és vezetés”- a pszichoszociális kockázatok kezeléséről női szemmel címmel. A közgazdász egy személyes példán keresztül világított rá arra, hogy milyen belecsöppenni egy patriarchális közegbe, hiszen egykor ő maga élte át.

Véleménye szerint egy nőnek komoly döntést kell hoznia, amikor a család mellett vezetővé válik, hiszen az állandó lelkiismeretfurdalás azért, mert éppen dolgozik, és a szintén nyomasztó bűntudat akkor, amikor éppen nem dolgozik, felemészti az embert. Ezek egyensúlya olyan békét adhat mindkét oldalnak, ami jövedelmező.

A mentális jóllét elhanyagolhatatlan, fontos tudni, hogy csapaton belül miként lehet pszichológiailag biztonságos környezetet teremteni. Nóra egy statisztikát is bemutatott, melyből kiderült, a boldogság indexről szóló, több mint száznegyven országban végzett kutatásban Magyarország a tavalyi évhez képest öt hellyel lejjebb csúszott, így az ötvenhatodik lett.

A munkahelyi negatív megélések, a munkakörülmények, a stressz, a túlterhelés, a munkatempó mind fontos befolyásoló tényező, melynek egyensúlyba helyezése érdekében kötelező minden évben a céges pszichológiai felmérés, mely több formában megvalósítható. Lehet ez egy kitöltős teszt, de lehet mélyinterjú is, a lényeg, hogy felszínre kerüljenek a problémák, és hogy orvosolva legyenek. Fontos, hogy ez ne csupán egy adminisztratív aktus legyen, hanem valós cselekedet. Nagyban segíti a megoldást, ha az új stratégia beleilleszthető a cég korábbi működési modelljébe.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.