Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minél színesebb, annál egészségesebb egy tányér

2025. június 10. 7:29 // Forrás: Life&Style magazin
Közhelyszerűnek hangzik, ugyanakkor élettanilag rendkívül hasznos, ha a tányérunkon összeállított ételek minél színesebb képet festenek. A különböző zöldségek és gyümölcsök színei ugyanis elárulják, hogy milyen antioxidáns hatású fitokemikáliákat tartalmaznak, amelyek az influenza és a különböző légúti megbetegedések sújtotta időszakban különösen fontosak az emberi szervezetnek.

De mik is azok az antioxidánsok, amikre az orvosok és dietetikusok annyiszor hivatkoznak?

Ezek olyan vegyületek, amik megkötik a szervezetben a szabad gyököket, azokat a molekulákat, amikből, ha túl sok van, főleg a káros életmód, a külső természeti hatások, vagy éppen a stressz következtében, akkor az immunrendszer gyengeségéhez, ezáltal pedig betegségek kialakulásához vezethetnek.

Antioxidánsokat nem a patika polcain kell keresni, ott vannak a színes gyümölcsökben és zöldségekben.

A likopin például pirosas színt kölcsönöz a növényeknek, úgy, mint a csipkebogyónak, paradicsomnak, kápia paprikának, vagy éppen a grapefruitnak, amik kiválóak vérnyomásproblémák ellen, de a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A sárgarépa, édesburgonya vagy éppen a sütőtök színüket a béta-karotinnak köszönhetik. Ez az antioxidáns hatású polifenol vegyület amellett, hogy megköti a szabad gyököket, nagy szerepet játszik a sejtek regenerációjában és az érelmeszesedés csökkentésében.

A xantofillekről a gyümölcsök és zöldségek sárgás színe árulkodhat. A kukorica, papaya, narancs hatásosak lehetnek a gyulladások ellen, miközben segítik az immunrendszer munkáját a betegségek ellen.

A kékes-lilás bogyós gyümölcsök, mint a szeder, áfonya, málna fitonutriense az antocianin. De említhetnénk a resveratrolt is, ami főleg a vörös szőlő héjában található meg. Ezek a vegyületek lassítják az öregedést, valamint a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

Az antioxidánsok mellett nem elhanyagolható ezeknek a termékeknek a vitamintartalma sem. Viszont számos vitamin különösen hőérzékeny, a megpárolt paprikában például már korán sem lesz annyi C-vitamin, mintha nyersen fogyasztanánk. Ugyanakkor az antioxidánsok hatását sokszor mégis a hőkezelés erősítheti fel. Táplálkozásunkban mégsem kell kompromisszumot kötni, csupán érdemes váltakozva elfogyasztani ezeket a hasznos és színes zöldségeket és gyümölcsöket: ebéd, vagy vacsora esetén párolva, grillezve, a délelőtti, esetleg a délutáni nassoláskor pedig nyersen.

Ha beépítjük az étkezésünkbe ezeket a színes alapanyagokat, sokat tettünk, hogy elkerüljenek járványidőszakban a betegségek. Ha mégis ledöntene valamelyik vírus a lábunkról, a gyógyulás felgyorsításáért is nyugodtan hívhatjuk segítségül a természetes élelmiszereket. A már említett antioxidánsokban dús termények mellett főleg a hideg időszakban mindig legyen otthon fokhagyma és gyömbér, amik külön-külön, de akár együtt is rendkívül hatásosak gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásuk miatt.

A hideg időszakban érdemes betárazni otthon különböző gyógynövényekből is. Ráadásul a legtöbb ilyen hasznos termék nem számít már különlegesnek, beszerezhető bármelyik üzletben és kiváló teákat lehet főzni belőlük, vagy ételízesítőként használni őket. Ilyen lehet a fahéj, a hársfa-, bodza- és kamillavirág, vagy éppen a lándzsás útifű, hibiszkusz és csipkebogyó. Utóbbit a magas C-vitamin tartalma miatt forrázás helyett érdemes hosszan áztatni negyven fokos vízben.

Mindezek mellett a forró levesek jótékony hatása sem légből kapott. Betegség alatt, amikor a tüneteket étvágytalanság is kíséri a legtöbb esetben, egy nem túl zsíros húsleves, vagy forró zöldségleves kiváló megoldás lehet, hogy felgyorsítsuk a gyógyulás folyamatát.

A cikkben Nyikos Ráhel dietetikus, a tudatosdieta.hu tulajdonosa volt a segítségünkre.

vehir.hu
további cikkek
Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Life&Style Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Rúzsa Magdolna neve húsz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor a Megasztár című tehetségkutató műsort megnyerte. Az énekesnő azóta folyamatosan jelen van, rendkívül népszerű, tavaly ő lett a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadó. Pályája töretlenül ível felfelé, többszörös arany és platina lemezes, az Arénát már jó párszor megtöltötte. A háromgyermekes anyuka koncertnaptára a mai napig tele van, de már a gyermekein múlik, hogy mennyire. Beszélgetésünkben szó esett önismeretről, saját magunk elfogadásáról, és arról, mi jelenti számára az igazi adrenalint. Rúzsa Magdi mesélt a családjáról is, és arról, miért létezik többféle igazság a múltját illetően. 2025. június 3. 13:13 „Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Life&Style „Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Nem volt mögöttük sem hosszú évek tapasztalata, sem kapcsolati háló, sem kimagasló tőke, csupán elszántság és tenni akarás. Ürményi Sándor huszonöt évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásként alapította meg Veszprémben a nyílászárókkal foglalkozó Ada-Bau Kft-t, ami mára cégcsoporttá nőtte ki magát. A vezetői székekben azóta az alapító két fia, Adrián és Norbert ül, velük jártuk végig az Ada-cégcsoport történetét az édesapa legfontosabb intelmeitől kezdve a két eltérő személyiségű fiú konfliktusain és megoldásain át addig, hogy az Ada-cégcsoport mára átlépte az országhatárt is, technológiájukban pedig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. 2025. június 10. 7:29 A szerzetes is ember Life&Style A szerzetes is ember Ha egy hollywoodi filmrendező holnap úgy döntene, hogy filmet készít egy szerzetesrendről, a castingra minden bizonnyal csak idős, szakállas férfiakat hívna. A film cselekménye pedig kimerülne annyiban, hogy a szerzetesek egy sötét helyen szótlanul kódexeket másolnak, vagy egész nap csak zsolozsmáznak. Ha pedig valaki a monostor falain kívülről bekopogna hozzájuk, ijedten néznének egymásra. Mindez távolabb nem is állhatna a valóságtól. A keresztény szerzetesrendek talán az utolsó olyan közösségek a földön, akik életvitelükben a mai napig ragaszkodnak azokhoz a középkori regulákhoz, amiket az elődök írtak le, mégis az, amit üzenni szeretnének a világnak, nem is lehetne XXI. századibb. Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi bencések perjelével a monostor falain belül találkoztunk, hogy az ő segítségével megismerjük a kívülállók számára misztikus és spiritualitással átszőtt szerzetesi világot. 2025. május 17. 7:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.