Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nápoly csak 15 percre

2025. május 3. 20:15
_Z2A2849
_Z2A2849
_Z2A2849
Herendet világszerte a porcelánjairól ismerik, de van itt valami, ami legalább annyira precíz kézművességet igényel: a pizza. Nem akármilyen, hanem az autentikus, fatüzelésű kemencében sült nápolyi változat, amely már az első falattal Dél-Olaszországba repít. A MÁS tészta nem egy szimpla pizzéria, hanem egy elhivatott, fiatal csapat gasztronómiai küldetése, amely egy letűnt kocsma helyén talált otthonra.

Ha a herendi focipálya mellett továbbhaladunk, egy kis utcába fordulva egy hangulatos hely fogad minket. Az egykori kocsma falai között ma a nápolyi pizza szerelmeseit várják. A tulajdonos, Sóskuthy Barnabás számára a pizzázó kezdetben csupán egy ötlet volt, amit egy egyetemi feladat során dolgozott ki – nyolcvan oldalban -, de felismerte benne a lehetőséget, és valóra váltotta azt, ami egykor csak egy iskolai projektnek indult. A megfelelő képesítések megszerzése után autodidakta módon képezte tovább magát, online kurzusokon, Facebook-csoportokon keresztül, majd két barátjával belevágtak a pizzakísérletekbe. Kezdőként indultak, de a lelkesedés, a próbálkozások és a minőségi alapanyagok iránti elköteleződés meghozta az eredményét.

A „MÁS” nem csak egy egyszerű szójáték, egyben egy ígéret is: itt minden egy kicsit másképp történik. Az alapanyagok, a kelesztési idő, a fatüzelésű kemence – mind eltérnek az átlagostól, és épp ettől lesz a hely különleges. Barnabás célja nem az volt, hogy egy újabb pizzériát nyisson, egyedi ízélményt kínál, ahol minden falat mögött gondos odafigyelés és szenvedély húzódik meg.

A MÁS tészta egyedi és kompromisszummentes: víz, liszt, só és minimális élesztő felhasználásával készül, majd legalább 24 órán át kelesztik, de volt már rá példa, hogy 80 órát is pihentették, hogy tökéletes legyen az állaga. A hosszú kelesztési idő miatt a tészta könnyed, belül levegős, a széleken pedig kellemesen roppanós. Az igazi nápolyi pizza lelke a tésztában, a San Marzano paradicsomszószban és a gondosan válogatott olasz alapanyagokban rejlik.

Egy falat Calabria

A pizzéria kínálatában 15-féle állandó pizza szerepel, amelyeket minden hónapban egy különleges ajánlat egészít ki. Az egyik kedvencünk az 'Nduja, amely egy különleges dél-olasz sertéskolbászról kapta a nevét. Ez a kenhető, pikánsan fűszeres kolbász Calabria régió egyik gasztronómiai büszkesége, amelynek intenzív ízét a helyi pirospaprika adja. A pizzán a kolbászkrém mellett pecorino és mozzarella sajt, lila hagyma, friss bazsalikom és extraszűz olívaolaj egészíti ki az ízorgiát. A végeredmény egy egyszerre könnyű, mégis karakteres ízvilág, amelyet a tökéletesre sült tészta koronáz meg.

A pizzák mellett az italválaszték is gondosan válogatott: olasz üdítők, kisüzemi sörök és termelői szörpök egészítik ki az élményt. Az enteriőr letisztult és modern: fekete-fehér színek dominálnak, amelyeket a fa bútorok melegsége és a hatalmas, szintén fekete-fehér fatüzelésű kemence ural. A régi hely retro hangulatát fiatalos lendület váltotta fel, és ha egyszer valaki betér ide, nehéz lesz nem visszavágyni.

A MÁS tészta nemcsak Herenden hozza el a nápolyi pizza varázsát, hanem útra is kel – egy teljesen egyedi Piaggiora épített, fatüzeléses kemencével. Ez a különleges jármű fesztiválokon és rendezvényeken is feltűnik, sőt lakodalomban, vagy akár nyári fesztiválokon is találkozhatunk vele. A mozgó pizzéria látványos, és egyben egyedi módja is annak, hogy elvigye a minőségi pizzázás élményét a Balaton környékén túlra is.

A MÁS tészta amellett, hogy Herend egyik rejtett kincse, egy olyan hely, amelyet a környéken bárhonnan érdemes felkeresni.

A pizza itt nem egy egyszerű étel, szenvedély, hagyomány és mesterség egy szeletben. 

Ha a Balaton északi partján járunk, és egy hamisítatlan olasz gasztroélményre vágyunk, nem kell Nápolyig mennünk – elég csak 15 percet autóznunk.

 

IMG_6403
IMG_6403
IMG_6403
Balogh Dóra
kovacsbalint
kovacsbalint
kovacsbalint
Kovács Bálint
további cikkek
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
b2dca6d5-b28b-41f0-aa8f-4438b0089b21
Rúzsa Magdi: „Olyan ugródeszkám volt, amitől megállíthatatlan lettem” Rúzsa Magdolna neve húsz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor a Megasztár című tehetségkutató műsort megnyerte. Az énekesnő azóta folyamatosan jelen van, rendkívül népszerű, tavaly ő lett a hazai rádiókban legtöbbször játszott előadó. Pályája töretlenül ível felfelé, többszörös arany és platina lemezes, az Arénát már jó párszor megtöltötte. A háromgyermekes anyuka koncertnaptára a mai napig tele van, de már a gyermekein múlik, hogy mennyire. Beszélgetésünkben szó esett önismeretről, saját magunk elfogadásáról, és arról, mi jelenti számára az igazi adrenalint. Rúzsa Magdi mesélt a családjáról is, és arról, miért létezik többféle igazság a múltját illetően. 2025. június 3. 13:13
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
DA400816 V k (1)
„Amint elérjük az egyik célunkat, újabbat tűzünk ki magunk elé” Nem volt mögöttük sem hosszú évek tapasztalata, sem kapcsolati háló, sem kimagasló tőke, csupán elszántság és tenni akarás. Ürményi Sándor huszonöt évvel ezelőtt egy kis családi vállalkozásként alapította meg Veszprémben a nyílászárókkal foglalkozó Ada-Bau Kft-t, ami mára cégcsoporttá nőtte ki magát. A vezetői székekben azóta az alapító két fia, Adrián és Norbert ül, velük jártuk végig az Ada-cégcsoport történetét az édesapa legfontosabb intelmeitől kezdve a két eltérő személyiségű fiú konfliktusain és megoldásain át addig, hogy az Ada-cégcsoport mára átlépte az országhatárt is, technológiájukban pedig a legmodernebb eljárásokat alkalmazzák. 2025. június 10. 7:29
_Z2A2217
_Z2A2217
_Z2A2217
A szerzetes is ember Ha egy hollywoodi filmrendező holnap úgy döntene, hogy filmet készít egy szerzetesrendről, a castingra minden bizonnyal csak idős, szakállas férfiakat hívna. A film cselekménye pedig kimerülne annyiban, hogy a szerzetesek egy sötét helyen szótlanul kódexeket másolnak, vagy egész nap csak zsolozsmáznak. Ha pedig valaki a monostor falain kívülről bekopogna hozzájuk, ijedten néznének egymásra. Mindez távolabb nem is állhatna a valóságtól. A keresztény szerzetesrendek talán az utolsó olyan közösségek a földön, akik életvitelükben a mai napig ragaszkodnak azokhoz a középkori regulákhoz, amiket az elődök írtak le, mégis az, amit üzenni szeretnének a világnak, nem is lehetne XXI. századibb. Mihályi Jeromos atyával, a tihanyi bencések perjelével a monostor falain belül találkoztunk, hogy az ő segítségével megismerjük a kívülállók számára misztikus és spiritualitással átszőtt szerzetesi világot. 2025. május 17. 7:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.