2019. október 20. // Vendel névnap

Jó úton haladunk

2013. december 27. 13:34
A mögöttünk álló évben zajló hazai és külföldi gazdasági változások elemzésére kértük fel Lámpi Ferencet, a Buda – Cash Brókerház Zrt. elemzőjét.

– 2013-ban ismét több hír szólt arról, vége a válságnak. Mit mutatnak a számok?

– A világgazdaságot részeiben vizsgálva azt láthatjuk, hogy az amerikai gazdaság ebben az évben jól teljesített és a felfelé vezető úton van. A gazdasági teljesítmény növekszik, emelkedik az ingatlanpiac, a munkanélküliségi ráta pedig 7 százalékra esett. Az új autó értékesítéseket tekintve, az eladások a válság előtti szintnél magasabban állnak már. Külön érdemes megjegyezni, hogy az első három helyen amerikai gyártmányú, nagy köbcentis, benzines autókat találunk.

Lámpi FerencLámpi Ferenc

Az amerikai tőzsdeindexek soha nem látott magasságokba emelkedtek, azonban korai még a válság végéről beszélni a tengerentúlon, hisz az amerikai jegybank pénznyomtatási programja egyfajta „gazdasági lélegeztetőgépként” működik. Bár a pénzcsapot kissé zárták, de még mindig havi 75 milliárd dollárhoz juttatják az amerikai bankszektort.
Az európai gazdaság közel sincs ennyire jó helyzetben. A 2013-as évben történt némi előrelépés, de a válság megoldásától még messze jár. Ne feledjük, 2013 őszén választások voltak Németországban, és a politikai érdekek felülírták a gazdasági racionalitást.
Az euró jelenleg túl erős, az inflációja nagyon alacsony. A tagországok hatalmas adósságállománya továbbra is fennáll. Úgy gondolom, hogy az euró zóna problémái a következő év második felében kerülhetnek ismét előtérbe, ha addig érdemi megoldást nem találnak az adósságok kezelésére.

– Ezzel szemben mi a hazai helyzet?

– A magyar gazdaság jól teljesített a 2013-as évben. Elindult a gazdasági növekedés, és a bérek reálértéke növekedni tudott. Különösen jól szerepelt a mezőgazdaság. A magyar gazdasági vezetés hatékonyan igyekszik zárni, a rendkívül nyitott magyar gazdaságot, ami a legjobban kitett a globalizációnak.
Sok még a tennivaló persze, több  mint ami eddig történt, de a megkezdett úton kell továbbhaladni. A költségvetés további szerkezetátalakításra szorul, még mindig túl nagy az államszervezet. A magyar kis- és középvállalkozói réteget exportja hatékonyabb támogatásra szorul. Az építőipar növekedését lehetővé kell tenni.
A magyar forint gyengült ebben az évben, ahogy devizák többsége. Ha a „versenytársakat” nézzük – lengyel zloty, román lei, török líra – a forint jól teljesített, de jelentős – 290 Ft alatti – forinterősödés már tartósan nem várható.
A Magyar Nemzeti Bank új elnöke, Matolcsy György nagyon jó munkát végzett a jegybank élén. Sikerült folyamatosan csökkenteni a kamatokat, ezáltal generálni a vállalkozók hitelezését. A bankszektort olcsó forráshoz juttatva további impulzusokat adnak a hitelpiacnak. A jegybank előző vezetése nem tette meg mindezt.

– Kik jártak jól a részvénypiacon? Milyen papírok mentek a legjobban?

– Különösen jól teljesítettek az amerikai és a japán részvénypiacok, de a német tőzsde sem panaszkodhat. Nagyon jók voltak a technológiai részvények, a Google, a Facebook, és a frissen piacra lépett Twitter. Európában a német autógyártók meneteltek szépen több alkalommal.

– Milyen papírok okoztak csalódást?

–  A csalódást okozó részvényeket keressük a magyar piacon. Elsődlegesen a Magyar Telekom, amely soha nem látott mélységekbe esett, hiszen jóval 300 forint alatt járt az árfolyam. Jelenlegi információk szerint a következő évben már nem fizet osztalékot a társaság, így hosszú távon alacsony lehet a részvényár. Nem zárható ki, hogy a Magyar Telekom felvásárlási célponttá válik.
A Mol részvénye szolgáltatta a másik negatív meglepetést. A horvát kormánnyal való vita az INA irányítási jogairól megtépázta a vállalatot, és esett a részvénye, elképzelhetően 15000 alatt zárja az évet. Ne feledjük, a MOL árbevételének 30 %-a az INA-ból származik.  Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató elleni horvát elfogatóparancs szintén negatívan hatott a részvény árára, hisz a vállalat első embere nem tudja képviselni a céget külföldön.
Az OTP árát a devizahiteles mentőcsomagról érkező hírek mozgatták.

– Mit vár 2014-től?

A következő évre az amerikai gazdaság további fejlődését várjuk, Európában pedig az adósságválság megoldását. Az innen érkező hírek mozgatják majd a részvényárakat.
Magyarországon december 6-ával bevezették az új – Xetra – európai kereskedési rendszert a tőzsdére, kisebb forgalomnövekedés várható a következő évben.
A forint tekintetében, már óvatosan kell bánni az újabb kamatcsökkentéssel, mert könnyen elszabadulhat az árfolyam.

Mozgalmas év elé nézünk a világgazdaságban és a magyar piacon egyaránt.

 

Cseh Zoltán
2019. október 20. // Vendel névnap