Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az egész faluközösség ünnepe volt a lakodalom

2016. február 11. 18:47
Az egykori paraszti lakodalmak tárgyi világáról és folklórjáról tartott előadást Schleicher Vera néprajzkutató a Laczkó Dezsó Múzeumban a Házasság hetéhez kapcsolódva csütörtökön.

Ha van valami, ami változatlan maradt a mai korra a házasság kapcsán, az az, hogy a lakodalom még mindig nagy vonzerővel bír (bár persze optimális esetben nem ezért házasodunk). Ugyanolyan közösségi ünnep, mint a századelőn volt, noha a szó - közösség - akkoriban egészen más jelentőséggel bírt, mint napjainkban.

Azt mindenki tudja, hogy száz évvel ezelőtt a házasság még nem szerelmi alapon köttetett, de az talán kevésbé ismert tény, hogy az egész párválasztásban, majd az eljegyzéstől a lakodalomig tartó időszakban mekkora jelentősége volt a falu lakóinak. Az egyes párokat nem a szülők boronálták össze, hanem az egész faluközösség, aminek legfőbb célja a biztos gazdasági helyzet megteremtése volt, az udvarlás, a jegyesség időszaka pedig egészen rövidre szabott: mindössze másfél-két hónap.

Később, a 19. század közepétől vált csak szokássá az érzelmi alapú házasság, csupán csak azért, mert a fiatalok továbbra is tisztában voltak a korlátokkal, amelyeket kénytelenek voltak betartani, s azokon belül keresgélhettek maguknak párt. Ez azonban már egy igen látványos változást hozott magával: az udvarlás időszaka egy évre nőtt, aminek persze ugyanúgy megvoltak a bevett formái. A lányok például jellemzően az ún. fonóházban gyűltek össze, s itt találkoztak leendő párjukkal is, akik különböző szerelmi ajándékokkal, például a textíliák mosásához használt, egyedileg díszített mángorlóval kedveskedtek nekik.

Schleicher VeraSchleicher Vera

Volt azonban valami, ami egyáltalán nem változott: mind a párválasztás, mind a lakodalom a farsang vagy a kisfarsang idejére esett, amikor a szigorú vallási normák szerint élő paraszti családok szabadosabbak lehettek. A három napig tartó lakodalomra úgy tekintettek, mint az élet egyik fontos átmeneti rítusára – ahogy arra később Arnold van Gennep antropológus is utalt –, amihez különböző hiedelmek kötődtek, s aminek, mint egy nagy szerepjátéknak, megvoltak a maga kellékei.

Példának okáért ilyen volt a menyasszony fekete ruhája, amely – bár ma már furcsán hangozhat – éppen az ünnepre hívta fel a figyelmet. A középkori gondolkodáshoz visszanyúlva az ünnep ugyanis akkor számított igazi ünnepnek, ha élesen elvált a hétköznapoktól, s ez kívülről is megmutatkozott. Mivel a paraszti kultúrában a fehér ruha a mindennapok részét jelentette, a fekete szín pedig a gazdagságra utalt, egyértelmű volt, hogy a nők feketében házasodtak. A ruhadarabnak egyébként épp ezért mágikus erőt is tulajdonítottak és rendkívül nagy becsben tartották.

De hasonló kellékek voltak a jegyajándékok, vagy az ártatlanság elvesztését és gyermekáldást is szimbolizáló rozmaringos alma, a zöld ágból font menyasszonyi koszorú majd később a gyöngykoszorú. Ugyanilyen jelentőséggel bírt a házasság elhálása után az átöltözés, és a lakodalomban felszolgált különleges húsleves, a pörkölt torták, amelyek mind a kivételes alkalomra hívták fel a figyelmet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt A lótenyésztő nemzet, amely ingyen kapta a gázt, a vizet és a villanyt Türkmenisztán még ma is a világ egyik legzártabb országa, amely azután se nagyon akarja felfedni a titkait, hogy beléptünk oda. Sziránszki Józsefnek, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársának sikerült eljutnia az államba, amely neki sem fedte fel minden titkát, de azért néhányat megosztott a veszprémiekkel is. 2024. március 24. 10:47 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Laczkó Dezső Múzeum Három muskéta visszakerült a Laczkó Dezső Múzeumhoz Két évvel ezelőtt három 1895 mintájú Mannlicher karabély darabjai és hozzájuk tartozó lőszerek kerültek elő a Veszprémi Érsekség területén zajló ásatáson. A nyolc milliméteres lőszereket az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred szakemberei a vonatkozó kormányrendelet szerint megsemmisítették, a fegyvermaradványokat viszont a szakértői tanúsítvány megszületését követően március 7-én visszaadták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak. 2024. március 8. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.