2021. június 15.
//
Jolán névnap

Egyszemélyes vállalkozásból sikertörténet

2016. szeptember 23. 14:17
Harmincéves fennállását ünnepelte a Prospektus Nyomda. A pénteki jubileumi ünnepségen szó esett az elmúlt 30 évről, a tradíciókról, és arról a kultúráról, amelyet a cég képvisel.

Szentendrei Zoltán neve egybeforrt a cég történetével, bár mára már háttérbe húzódott, hogy teret engedjen fiatal utódjának. „Ha egy cég harminc éve fennáll, elengedhetetlen, hogy hagyományokkal rendelkezzen. Az ünneplés is ezen hagyományok közé tartozik.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a vállalkozás tulajdonosa.

Szentendrei ZoltánSzentendrei Zoltán

Porga Gyula polgármester részvétele a nyomda ünnepélyein szintén hagyománynak számít. Mint mondta, ha egy veszprémi cég egy ilyen szép és kerek születésnapot ünnepel, az nem csak a vállalatnak, hanem az egész városnak büszkeség. A polgármester 5 éve arról beszélt, hogy Szentendrei Zoltán kijárta a vállalkozók iskoláját és tananyaggá vált. „Öt év alatt ez a tananyag csak bővült, mára pedig kijelenthetjük: az a merészség, fegyelem és kitartás, amit a cég képvisel nemcsak a vállalkozóknak szolgálhat például, hanem a városvezetésnek is.”

Tóth GáborTóth Gábor

Tóth Gábor, a Prospektus Nyomda ügyvezetője beszélt arról, hogy Veszprémben a nyomdászat 230 éves múltra tekint vissza. A Prospektus Nyomda gyakorlatilag egyszemélyes vállalkozásból nőtte ki magát a hazai nyomdaipar egyik legkiemelkedőbb cégévé. Túlélte a gazdasági válságot, és sikerrel kezeli az internetes médiák térhódítását is. „Ma 55 fő dolgozik a cégnél, 18-an már több, mint 15 éve velünk vannak. Öröm látni, hogy a nyugdíjas kollégák is elfogadták meghívásunkat és hogy ennyien szakítottak időt az ünneplésre ebben a rohanó világban.” – mondta Tóth Gábor, aki előrevetítette azt is, hogy minden eszköz és lehetőség adott, hogy a következő harminc év is ilyen sikeres legyen.

Szentendrei Zoltán nem mulasztotta el megemlíteni, hogy mennyit köszönhet a cég a megrendelőknek és a vevőknek, hiszen általuk a vállalat maga is élményekkel, inspirációval és új perspektívákkal gazdagodott. Külön kiemelt egy házaspárt: Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla az erdélyi magyarság bemutatásának szentelték életüket. Példaértékű munkájukat a Prospektus Nyomda emlékplakettel és virágcsokorral díjazta.

A kiemelkedő vevők mellett a kiemelkedő munkatársakról sem feledkeztek meg, hiszen egy céget a dolgozói tehetnek igazán naggyá. Hess András díjban részesült a nyomda legrégebbi dolgozója, Enyedi Judit, aki már huszonhatodik évét tölti a cégnél. Kötészeti szakmunkás, a kötészet helyettes vezetője, emellett három gyerek büszke édesanyja és veszprémi lakos. Munkáját két szó jellemzi a legjobban: hozzáértés és megbízhatóság. A kitüntetést dr. Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke adta át.

Enyedi Judit és az őt méltató Peller KatalinEnyedi Judit és az őt méltató Peller Katalin

A harminc éves jubileum mellett akadt még egy fontos esemény: ezen a napon adták ki a Prospektus Nyomda Krúdy Kiskönyvtár 25. kötetét. Erről már dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, valamint a sorozat szerkesztője beszélt. Krúdy Gyulának három születési helye is volt. Várpalota volt az egyik, ahol a költő nagymamája lakott. Egyesek szerint itt vált igazán nagy íróvá, de az kétségtelen, hogy rengeteg emléket és élményt gyűjtött itt. A kötet elsősorban fiataloknak szól, a szerkesztő szerette volna megmutatni, hogy mennyi értéket rejt Pannónia.

A nyomda új csarnokának ünnepélyes átadására is pénteken került sor: Az új helyiség Európai Uniós forrásból, 120 millió forintból épült. A szalagot Porga Gyula, dr. Horváth Csaba, a Nyomda-Technika Kft. ügyvezető igazgatója, Markovszky György, valamint Szentendrei Zoltán vágták át.

Szabó Virág
Domján Attila

További cikkek

A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
A Continental 4,2 milliárd forintból bővíti kutatás-fejlesztési központjait
Bővíti kutatás-fejlesztési központjainak kapacitását a Continental Automotive Hungary Kft.; a 4,2 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Ismét indul a Nyári Diákmunka Program Veszprém megyében
Legkevesebb kilencszázötven 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Veszprém megyében. A program megvalósításához a kormány több mint 120 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
A digitális megoldások iparra gyakorolt hatásairól rendeztek konferenciát
Közel 100 fő részvételével Ipar 4.0 megoldások fejlesztésével kapcsolatos online konferenciát tartottak a Pannon Egyetem és az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság közreműködésével. A konferencia különlegességét az adta, hogy az előadók az Ipar 4.0 megoldásokat fejlesztő adat- és rendszertudományi szakmérnök és szakember képzés hallgatói voltak.
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Az Európa Kulturális Fővárosa cím is motivációt adhat a gazdasági szereplőknek
Hogyan hatott a koronavírus-járvány közel másfél éve Veszprém megye gazdaságára, s mik lehetnek a kitörési pontok ebben a helyzetben? Dr. Markovszky Györgyöt, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük.
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
Ovádi: stabil lábakon álló, átgondolt és jövőbe mutató a 2022-es költségvetés
A térség országgyűlési képviselője Veszprémről is szót ejtett a jövő évi költségvetés általános vitáján csütörtök reggel a Parlamentben.