Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Mozgalmas, várakozáson felüli, rapszodikus és munkaerőhiányos

2017. január 5. 20:10
Így jellemezték a 2016-os évet az általunk megkérdezett veszprémi vendéglátóhelyek.

A héten írtunk róla, hogy az áfacsökkenés és a munkaerő külföldre vonulása miatt idén több vendéglátóegység döntött amellett, hogy szervizdíjat vezet be. Most pedig arra kértünk négy veszprémi vendéglátóst, mondja el tapasztalatait a mögöttünk hagyott 2016-ról. Elég vegyes válaszok születtek.

Martonosi Zsolt, a Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda vezetője mozgalmasnak nevezte a 2016-os évet, hiszen minden olyan hazai nagy fesztiválon ott voltak, ahol a korábbi években is (Gourmet Fest, Palkonya, stb.), az egyik nagy dobás azonban számukra mindenképp a Bocuse d’or-on való szereplés volt. A Széll Tamás által megnyert európai versenyen ugyanis a szervezetük, a Stílusos Vidéki ÉTtermiség nevű étteremcsoportosulás főzött a több ezer fős európai szurkolóseregnek, ahol a csopaki Jásdi pincészettel karöltve meg tudták mutatni a vidéki vendéglátás csúcsgasztronómiáját.

A másik nagy dobásuk kétség kívül a veszprémi várba szervezett szeptemberi SvéT 8.0 volt, amely szerintük jól megmutatta, hogy milyen összefogás van a veszprémi vendéglátósok között (két nem SVÉT tag, az Oliva és a Villa Medici is meghívást kapott). Ez országszerte jó reklám volt a városnak is.

Hömpölygött a tömeg a veszprémi várban a svét 8.0-án szeptemberben.Hömpölygött a tömeg a veszprémi várban a svét 8.0-án szeptemberben.

Ami a gazdasági részt illeti, nem panaszkodhatnak, a Chianti mellett a füredi Baricska Csárda a korábbi évekhez képest jó szezont tudhatott maga mögött. Kiderült számukra, hogy egyre több magyar vendég keresi fel őket a Balaton parton, - ahol a szezon is kitolódott-, aminek egyik oka az lehet, hogy az utóbbi években a füredi és a csopaki vendéglátás is sokat fejlődött, ez pedig egyfajta gerjesztő hatást ért el.

„Elértünk arra a szintre, hogy a legtöbben már nem a konkurenciát látják a másikban. A vendégek is egyre tudatosabban és körültekintőbben választanak éttermet maguknak, ami a főzőműsoroknak, a gasztro blogoknak és a Facebooknak is köszönhető. Az is megfigyelhető, hogy egyre többen foglalnak 10-15 fős asztalokat, ezek a szokások nagyon megerősödtek. Erre szükség is van, hogy méltóképp tudjanak az emberek ünnepelni egy szülinapot vagy évfordulót”- mondja.

A korábbi Chianti Delicate nevű üzletüket idén keresztelték át Gusto Delicate-ra, amely egy kis ráncfelvarráson is átesett, és egy testvérboltot kapott Győrben. Martonosi a jövőről elmondta, 2017-ben még kettő hasonló bolt nyitását tervezik Magyarországon.

Veszprémben 2015-ben nyílt meg a város első speciality kávézója a Kereszt utcában, Tizen1 néven. Koncz Márkot, a tulajdonost kérdeztük arról, miként fogadták a veszprémiek a boltnyitást. „Már nyitás után elég gyorsan kialakult egy törzsközönség, aki rendszeresen látogat bennünket, de akadnak még olyanok is, akik veszprémiként még csak most kezdik felfedezni a helyet. Sok ember Budapestről, balatonparti és más vidéki városból célzottan jön hozzánk, ha erre jár”- elmondása szerint semmi okuk a panaszra, rendkívül elégedettek az első évükkel. „A minőséget szépen tartjuk, sok esetben fejlődni is tudtunk és erre a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetünk .”

a tizen1 tulajdonosával tavaly is beszélgettünka tizen1 tulajdonosával tavaly is beszélgettünk

Nyitásnál fő célkitűzés volt, hogy a folyamatos minőséget tartsák, miközben a kiszolgálás se romoljon. „Hátulról támadtunk, nem a számokat helyeztük előtérbe, hanem a vendéglátást”- mondja Koncz Márk. A Tizen1-nél úgy vélekednek, ha ez megy, „a többi jön magától”, és a Chianti Étteremhez hasonlóan úgy látják, ha ezt tartják, akkor annak hamar híre megy, ami előbb-utóbb generálja magát, és az a forgalmon is meglátszik.

A decemberben ideiglenesen bezárt Fricska tulajdonosa, Schőnig Márton a Vehirnek szólva úgy nyilatkozott, várakozáson felül teljesítettek az előző szezonban, az elképzelt számokhoz képest 20%-kal. Ez szerinte lehetett volna jobb is, ám úgy látja, Veszprémet is elérte a nyári balatoni szezon és a külföld elszívó ereje. „A parton sincs elég ember, Veszprémben meg pláne”-mondja. „Ez egész éves probléma, a Fricskánál meg főleg, ahol a szezon áprilistól az ősz közepéig tart.” A tulajdonos szerint azonban ez hosszútávon változni fog, és többen fognak hazajönni, hiszen szerinte nem élet Londonban felszolgálni úgy, hogy fizetés jó része az albérletre megy el, és 5-6-an zsúfolódnak össze egy kis lakásban.

A Fricska a nyitás óta eltelt három évben sokat változott. Most is épp átalakítás miatt tartanak zárva, 2017-ben ugyanis szeretnének kvázi szintet lépni. Az étterem vonal erősítésével a konyhát kétszeresére bővítik, az előző Fricska stílust pedig elengedik. Az új hely dizájnjáért egy olyan belsőépítészt bíztak meg, aki számos stílusos bisztrót tervezett már a fővárosban. A régióban egyedinek számító megújult Fricska a tervek szerint márciusban meg is tudja nyitni kapuit.

Az évek alatt sokat változott a fricska. Hamarosan ismét megújul.Az évek alatt sokat változott a fricska. Hamarosan ismét megújul.

A Fricska nem csak megújul, hanem terjeszkedik is. A bisztrónak otthont adó épületben ugyanis egy 8 szobás boutique hotelt is nyitnak a nyár elejére, a mellettük levő volt nyomdából pedig rendezvényközpontot kreálnak.

A Sédvölgy másik oldalán lévő Pajta Kisvendéglő tulajdonosa, Egressy Szabolcs hasonló állásponton van, ami a munkaerőt illeti. Ehhez szerinte hozzájön még az is, hogy sok „fiatal szakember” képzetlen a munkaerő-piacon. „ A mentalitásban vannak hiányosságok. Sokan olyan irreális követeléseket támasztanak elő, mintha Ausztriában keresnének munkát.”

A vendégekről szólva elmondta, nem teljesen úgy alakult az előző év, ahogy eltervezték, ami szerinte a hely előző tulajdonosaira, és a róluk kialakult rossz képre vezethető vissza, ez pedig megnehezíti, hogy visszaszerezzék a vendégeket.

A tulajdonos szerint az egymás üzlete iránti irigység mellett számos probléma van a vendéglátásban, amelyek csak összefogással és párbeszéddel oldhatóak meg. „Megbeszéléseket kellene tartani, ha ez nem történik meg, jó helyek fognak bezárni”-vélekedik.

kitartanak a hagyományos ételek és a tócsi mellettkitartanak a hagyományos ételek és a tócsi mellett

A 2017-es évről elmondta, hiába tolódott el a vendéglátás a hamburgerek és a street foodok irányába, ők továbbra is a hagyományos magyar ételek sikerében és az alázatos munkában hisznek. Az új szezonra olyan gasztronómiai színházi előadásokkal készülnek, amelynek során a darabokhoz igazítják a felszolgált ételeket.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.