Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 25. Katalin
Veszprém
3°C
2024. november 25. Katalin
Veszprém
3°C

A hagyományos vendéglátás zászlóshajója

2017. december 18. 11:50 // Forrás: Ecoport magazin
Veszprém egyik legrégebbi negyedében, a Szent Benedek-hegy és a vár tövében fekvő Gizella Hotel és Étterem mindig is a klasszikus vendéglátást közvetítette vendégei felé. Az új igazgató kinevezésével sem kívánnak letérni erről az útról.

Vlasits Gergely 2017-ben került igazgatóként a Gizella Hotel és Étterembe. Már egyetemi évei alatt is több szállodai pozícióban próbálta ki magát, szálloda szakon végzett közgazdászként. 31 éves létére Budapesttől Békéscsabáig számos hotelben megfordult, melyeknél szállodai válságmenedzseléssel, az újonnan nyíló szállodák piacra léptetésével vagy a csillagok emelésével bízták meg. Azt mondja, az évek óta tradicionális vendéglátást képviselő Gizella az elképzeléseinek megfelelő hely, melyen nem is kíván gyökeresen változtatni, csupán új ötletekkel gazdagítani.

A köztudatban kevésbé elterjedt, de a hotel étterme nem csupán a szállóvendégeké. Nyitva áll a nagyközönség előtt is. Gasztronómiája kezdetek óta a hagyományokra épül: közepes árfekvés, magyaros ízvilág, normál méretű adagok és lehetőleg helyi termelőktől beszerzett alapanyagok. Természetesen mindemellett külföldi vendégeik nemzetközi igényei is megjelennek a palettán.

„A Gizellában évek alatt kialakult egy törzsvendégkör, akik a megszokott kínálat miatt jönnek hozzánk. A múlt értékeit megőrizve szeretnénk színesíteni kínálatunkat úgy, hogy megmaradnánk a hagyományos vendéglátás égisze alatt”- meséli Vlasits Gergely igazgató, aki szerint ugyan évek óta gasztronómiai forradalom zajlik Magyarországon, de ez olyan mint a fejlődés spirális menete. „Divat mostanában a molekurális,-és a fúziós konyha, de szerintem a vendéglátás vissza fog térni úgymond a klasszikus részekhez. Amikor a felszolgáló adott esetben az asztal mellett flambíroz, vagy geridonról szervíroz. Miért? Többek közt azért, mert én ha vendégként elmegyek egy étterembe, szeretnék nem megterhelőt, de kiadósat enni, és erre a fine-dining nem tud teljes egészében kielégítő megoldást adni.”

Az ember 19-20 különböző ízt tud megkülönböztetni és rögzíteni az ízmemóriában. Ha ennél több íz társul az ételhez, akkor a nagy kavalkádból csak néhány marad meg. A kutatások szerint leginkább a vizuális memóriában hagy nyomot az ilyen étel, ízben kevésbé – teszi hozzá érvként.

Az étteremben a pincérek is a mai napig a hagyományokat követik. „Jó szakemberekkel dolgozunk, felszolgálóink megtartják a három lépés távolságot, udvarisan meghajolva köszöntik vendégeinket, kerülve a manapság elterjedt, laza stílust. Azt gondolom, hogy ezt a hagyományt kell őrizni továbbra is.”

A Gizella kimondottan elegáns helynek számít, ahol egy többfogásos ebéd elköltése nem 20, hanem inkább 45 perc, és hiába piaci trend, nem szeretnének a bisztró irányába elmozdulni. „Veszprémben unikális, amit mi nyújtunk”– mondja Vlasits Gergely.

Januártól mégis változnak…

…de nem gyökeresen. Az étterem étlapja januártól megújul. A hagyományos tételeket szeretnék átdolgozni, feleleveníteni teljes egészében tradíciókra hagyatkozva, veszprémi, és környékbeli alapanyagokkal és balatoni borokkal – mondja az igazgató, aki elöljáróban annyit elárul, hogy a Szuromi János főszakács vezette konyha étlapja a törzsvendégek kedvenc ételeire hagyatkozva színesedik. Gyökeres változás nem lesz, csupán új elgondolásokat próbálnak ki, új tálak és vadételek jelennek meg.

Mit ajánl az igazgató?

Több kedvencem is van az étlapról, sok helyen ettem már steaket, de itt nagyon finoman készítik a bélszínjavát „Gizella módra”, azaz a libamáj és a bélszínjava randevúját zöldbors mártással és körteburgonyával.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Olma Frigyes

vehir.hu
további cikkek
Az EU eljárást indított a Temu ellen gazdaság Az EU eljárást indított a Temu ellen Az Európai Bizottság eljárást indított csütörtökön a Temu ellen annak megállapítására, hogy a kínai online kereskedelmi óriásvállalat megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt. 2024. október 31. 15:24 „A jövő a tapasztalatban rejlik” – Veszprémből indul egy országos előadás-sorozat a nyugdíjasok munkavállalásáról nyugdíjas „A jövő a tapasztalatban rejlik” – Veszprémből indul egy országos előadás-sorozat a nyugdíjasok munkavállalásáról Sokáig élt a magyar társadalomban az a berögződés, hogy a nyugdíjas kor beköszöntével az addig pezsgő életritmus törvényszerűen lelassul, a munkát felváltja a rejtvényfejtés, kertészkedés és megannyi pihentető dolog. A valóság viszont azt mutatja, hogy sok nyugdíjas még érez magában energiát, hogy a nyugdíjkorhatár után is aktív szereplője legyenek a munkaerőpiacnak. 2024. október 31. 14:08 24 év után távozik az Iparkamara éléről Parragh László közélet 24 év után távozik az Iparkamara éléről Parragh László Az Index értesülései szerint mandátuma lejártát követően nem marad a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara élén Parragh László. Az MKIK közgyűlésén utódjára is fény derült. 2024. október 30. 13:13 A kormány megduplázza a családi adókedvezményt, segíti az otthonteremtést, csökkenti az adminisztrációt, kivezet adókat közélet A kormány megduplázza a családi adókedvezményt, segíti az otthonteremtést, csökkenti az adminisztrációt, kivezet adókat A kormány a háborús nemzetközi környezetben is bővíteni szeretné a családbarát adórendszert: a tervek szerint két lépésben megduplázza a családi adókedvezményt, megőrzi a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, valamint 2 évvel meghosszabbítja a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát - közölte a Pénzügyminisztérium szerdán. 2024. október 30. 11:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.