Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jó bornak is kell a cégér- Kihirdették a „Veszprém megye bora 2018” verseny győzteseit

2018. május 6. 4:00 // Forrás: Fotók: Kálóczi Beáta
A Kálmán Pince „Cabernet Franc” száraz vörösbora, valamint a Dobosi Pincészet „Bio Háromszög Olaszrizling” száraz fehérbora viselheti 2018-ban a „Veszprém megye bora” címet.

Az egyedi címkével ellátott palackokat helyben reprezentációs célokra, valamint külföldi utazások alkalmával használja majd fel a megyei önkormányzat és a kormányhivatal a jövőben.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Veszprém Megyei Önkormányzat által meghirdetett borversenyre idén a megye 4 borvidékéről 9 pincészet nevezett. Közülük szakmai vezetéssel 7 fős társadalmi zsűri döntött a kategóriák legjobbjairól. A bírálat szempontjai között szerepelt a borok színe, tisztasága, illata, íze-zamata és az összbenyomása, harmóniája. A pontozás végén a Badacsonyi, a Balatonfüred-csopaki, a Balaton-felvidéki és a Somlói borvidékről egyaránt egy-egy jófajta nedű jutott a döntőbe, közülük került ki végül a száraz fehérbor, valamint a száraz vörösbor kategóriák győztese.

A szőlő- és bortermelés, a borturizmus terén elért Veszprém megyei eredményeket, valamint a megye történelmi hagyományait figyelembe véve hozta létre a „Veszprém megye bora” elismerést még 2011-ben a megyei önkormányzat és a kormányhivatal - emlékeztetett a verseny eredményhirdetésén Polgárdy Imre. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a kitüntető cím évenkénti odaítélése hozzájárulhat az ágazat sikeresebb marketingmunkájához, borvidékeink és bortermelőink jobb megismertetéséhez. Hozzátette: a bormarketing tevékenység az elmúlt 5 évben egyre intenzívebbé vált hazánkban, ebben Veszprém megyei vállalkozások, egyesületek is élen járnak.

- Nincs még egy olyan megye az országban, amely négy történelmi borvidékkel büszkélkedhet. Nem meglepő, hogy megyénk számos kiváló borfajtával rendelkezik, de ez kevés lenne, a szőlőkultúrákat magas szakmai tudással és elkötelezett hitvallással gondozó pincészetek nélkül - erről már a megyei kormánymegbízott beszélt. Takács Szabolcs aláhúzta, hogy a legjobbak közül is kiemelkedő borászatok elismerést érdemelnek minden évben a munkájukért, hisz a borkészítés egy olyan hivatás, melynek gyümölcse a kitartó szakmai munkán és az elhivatottságon alapszik. Ezért is hívták életre anno a borversenyt, hogy a legkiválóbb borok termelőire még inkább felhívják a megye figyelmét, és egy évig büszkén reklámozhassák borukat, mint „Veszprém megye borát” - tette hozzá.

A borverseny eredményhirdetésén elhangzott az is: hazánkban mintegy 8500 borászati vállalkozás működik, ebből a 300 legnagyobb adja a bortermés 75 százalékát, az ágazat mintegy 80 ezer család megélhetését biztosítja.

A győztes borok készítőit a megyei kormánymegbízott és a megyegyűlés elnöke köszöntötte. Dobosi Győző, valamint Kálmán József elismerő oklevelet vehettek át Takács Szabolcstól és Polgárdy Imrétől.

Az oklevélátadó zárásaként elnök úr és kormánymegbízott úr közös reményüket kifejezve emelték ki, hogy a 2019. évben még több borászat nevezését várják.

vehir.hu
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.