Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az antioxidánsok tényleg megvédenek minket a betegségektől?

2018. július 29. 4:00
Az antioxidáns egy olyan kémiai vegyület, amely megvédi a sejteket a szabadgyökök hatásától.

Szabadgyökök keletkeznek táplálékunk lebontása során, illetve amikor lebontjuk a környezetszennyezés és dohányzás miatt szervezetünkbe kerülő káros anyagokat. A szabadgyökök szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri, daganatos és más megbetegedések kialakulásában mivel sejtjeinket károsítják. Egyes alapanyagok szabadgyök fogó képességét az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel mérik, minél magasabb ez az érték annál több abban az ételben az antioxidáns.

A legtöbb ember azt gondolja, hogy az antioxidánsok táplálékkiegészítők és tabletták formájában a leghatásosabb a szervezetünk számára, pedig a legjobb forrás a táplálékunk, amelyből jobban is hasznosulnak ezek az anyagok. Már a zöldség- és gyümölcs fogyasztás emelése segít az oxidatív stressz leküzdésében a bennük lévő fitokemikáliák által. Egy felnőttnek ajánlott lenne napi 3x zöldséget és napi 3x gyümölcsöt fogyasztania. Sokkal előnyösebb az egész ételcsoportot ajánlani, mint csak kiragadni egy-egy magas antioxidáns tartalmú zöldséget vagy gyümölcsöt, hiszen ebben az esetben is a legcélravezetőbb a kiegyensúlyozott változatos táplálkozás. Megtéveszti az embereket, amikor csak egy alapanyag jótékony hatását emelik ki. Hiszen csupán attól, hogy egy cikk elolvasása után elkezdünk nagy mennyiségben goji bogyót fogyasztani még nem leszünk egészségesebbek, ha a táplálkozásunk többi részére viszont nem figyelünk. Mindig az a célravezető, ha táplálkozásunkra mint egy nagy egységre, rendszerre gondolunk. Például szívbetegek körében nagyon elterjedt az a nézet, hogy minden nap kell vörösbort fogyasztani rezveratrol (antioxidáns) tartalma miatt.

Hallottam már olyat is, hogy valaki el kezdett minden nap étcsokit nassolni, mert az tele van antioxidánssal. Úgy gondolom, hogy semmi értelme előtérbe helyezni egy-egy az ételt, italt. Abban az esetben, ha a változatos egészséges táplálkozásunkba építjük be ezeket mértékkel, akkor annak jótékony hatása van egészségünkre.

Lássuk, milyen antioxidáns tartalmú alapanyagok közül válogathatunk, hogy részévé válhasson kiegyensúlyozott táplálkozásunknak:

  • Béta karotin: Sárga és narancssárga, piros gyümölcsökben, sötétzöld leveles zöldségekben található. Segíthet egyes daganatos megbetegedések megelőzésében és csökkentheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét.
  • E vitamin: Megtalálható növényi olajokban, a gabonaipari termékekben, olajos magvakban. Mint antioxidáns segít megvédeni a sejtjeink épségét, így csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását.
  • C-vitamin: Paprikában, apró magvas gyümölcsökben (eper, szeder, áfonya, málna, ribizli), brokkoliban, citrusfélékben, paradicsomban, burgonyában található. A legközismertebb antioxidáns, amely széles spektrumú előnyökkel járhat szervezetünk számára ilyen például a fertőzések elleni védelem, a sejtek védelme, segít a kollagén termelődésében, a folsav és a vas felszívódásában.
  • Lutein: Zöld leveles zöldségekben, kukoricában, sárgarépában, sütőtökben található. Segíthet megelőzni a szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását.
  • Likopin: Piros húsú gyümölcsökben és zöldségekben található, mint a paradicsom és a görögdinnye. Segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
  • Szelén: Megtalálható a halakban és tengergyümölcsiben, a sovány húsokban, teljes kiőrlésű kenyerekben. A daganatos megbetegedések megelőzésében segíthet.

Magas ORAC értékű alapanyagok: vörös szőlőmag, vörös áfonya, goji bogyó, fekete áfonya, csipkebogyó, aszalt szilva, gránátalma, kakaó, mazsola, vörösbor, brokkoli, fokhagyma, gyömbér, szegfűszeg, oregano, rozmaring, eper, málna, szeder.

Ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket, ha beépítjük a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásunkba, akkor azt szervezetünk mindenképpen meghálálja. Ne feledjük, hogy egy-egy alapanyag önmagában nem csodaszer!

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.